Ανοίγει τις Πύλες της η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με επετειακό χαρακτήρα, 850 εκθέτες, περισσότερους από 1.500 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ομιλητές και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες και με πάνω από 550 εκδηλώσεις σε 14 αίθουσες, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Μαΐου η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων ετών.  

Φέτος η συμμετοχή των εκδοτών, των μορφωτικών ινστιτούτων και των φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι πολύ μεγάλη, ενώ η παρουσία σημαντικών και βραβευμένων ξένων συγγραφέων υπογραμμίζει τον διεθνή χαρακτήρα της ΔΕΒΘ, αλλά και την ψήφο εμπιστοσύνης στη διοργάνωση ως σημείο αναφοράς του βιβλίου στη χώρα μας.  

Τιμώμενη Χώρα είναι φέτος η Σάρτζα, μια πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ξεχωρίζει ως πνευματικό κέντρο, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει διακριθεί για τις δράσεις και τα προγράμματά της για το βιβλίο.

Την οργάνωση της συμμετοχής έχει αναλάβει η Sharjah Book Authority (SBA), με πρωταρχικό στόχο αφενός την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών στη σημερινή εποχή και αφετέρου την ανάδειξη των ιστορικών δεσμών τους.

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στο επαγγελματικό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ συμμετέχουν πάνω από 30 επαγγελματίες του βιβλίου από περισσότερες από 20 διαφορετικές χώρες. Επίσης, το παρών θα δώσουν τα 13 μέλη του Ευρωπαϊκού Μεταφραστικού Δικτύου ENLIT, που επέλεξε τη ΔΕΒΘ για να πραγματοποιήσει την ετήσια συνέλευσή του.  

Πολύ σημαντική, ειδικά για τις γυναίκες εκδότριες, είναι και η παρουσία του διεθνούς φόρουμ δικτύωσης «PublisHer», που προωθεί τη γυναικεία ενδυνάμωση στον εκδοτικό χώρο. 

Αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες προκλήσεις, η ΔΕΒΘ εστιάζει φέτος σε ιδιαίτερα επίκαιρες θεματικές, όπως γυναίκες στον χώρο των βιβλίων, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης, κλιματική κρίση, ο χώρος των Βαλκανίων, κ.ά.

Ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα δίνει επίσης στο παιδί και στον έφηβο, επιδιώκοντας να μεταδώσει ένα δυνατό ερέθισμα για να αγαπήσουν το βιβλίο. Έτσι, αφιερώνει στην «Παιδική και Εφηβική Γωνιά» μια δική της αίθουσα, ζωντανή, πολύχρωμη, πολύβουη, με ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και που περιλαμβάνει 150 συγγραφείς, εικονογράφους, ομιλητές και καλλιτέχνες σε 108 εκδηλώσεις, 48 εικονογράφους σε μια ξεχωριστή ομαδική έκθεση, 40 εκδοτικούς οίκους και 19 φορείς που συμμετέχουν με εκδηλώσεις, 13 εκδοτικούς οίκους που πρόσφεραν βιβλία για τη Γωνιά της Ανάγνωσης και 58 ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους, δηλαδή περίπου 3.000 παιδιά που θα επισκεφθούν οργανωμένα την έκθεση. 

Η φετινή έκθεση υποδέχεται και έναν από τους πιο γνήσιους πυρήνες φιλαναγνωσίας και αγάπης για το βιβλίο, τις Λέσχες Ανάγνωσης. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση λεσχών στο πλαίσιο της έκθεσης, κατά την οποία τη σκυτάλη παίρνουν λέσχες της Βόρειας Ελλάδας. 

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται επίσης προγράμματα και φεστιβάλ, ιδιαίτερα για τους νέους δημιουργούς. Ενδεικτικά αναφέρονται το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, τα βραβεία ΕΒΓΕ, το Ίδρυμα Τέχνης Βιβλίου της Γερμανίας και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, αλλά και θεματικά αφιερώματα στον Franz Kafka και στον Γιώργο Ιωάννου.

 Σημεία από τη Συνέντευξη Τύπου

«Η έκθεση μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε σε αυτήν την πόλη που αγαπάμε και που αγκάλιασε θερμά τη διοργάνωση κι ευχαριστώ γι’ αυτό την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και θεσμούς της πόλης, τις δημιουργικές ομάδες και τα ανήσυχα πνεύματα του τόπου», ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης, χαρακτηρίζοντας τη ΔΕΒΘ πνευματικό φόρουμ της Ελλάδας.

Τόνισε δε πως η έκθεση, ειδικά την τελευταία διετία, πέρα από το διεθνές της προφίλ, έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική που της προσδίδει πολύ μεγάλη αξία: με το νέο επαγγελματικό της πρόγραμμα γίνεται σημείο συνάντησης καταξιωμένων επαγγελματιών του βιβλίου από χώρες πρωτοπόρες στη βιβλιοπαραγωγή, αποτελώντας έτσι μια τεράστια ευκαιρία για τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.  

Η ΔΕΒΘ έχει καταξιωθεί ως μια μεγάλη πλατφόρμα επικοινωνίας στον χώρο του βιβλίου, της φιλαναγνωσίας και του πολιτισμού, όπως τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας μάλιστα πως πρόκειται για μια έκθεση που στηρίζεται στην καταπληκτική συνεργασία με το ΕΙΠ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δΔήμο Θεσσαλονίκης και τους εκδότες. Επίσης, σημείωσε πως είναι τιμή για την έκθεση που είναι Τιμώμενη Χώρα η Σάρτζα, η πολιτιστική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.  

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Πολύ δυναμική, ιδιαίτερα διευρυμένη, πολυθεματική και εορταστική είναι η φετινή ΔΕΒΘ, όπως ανέφερε η συντονίστριά της Νόπη Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας πως γίνεται όλο και πιο διεθνής και ανοιχτή. Υπογράμμισε επίσης το πλούσιο πρόγραμμα που συνοδεύει τη συμμετοχή της Σάρτζα, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία του επαγγελματικού προγράμματος, που υποδέχθηκε 300 πολύ σημαντικές αιτήσεις για συμμετοχή, κάτι που δείχνει διάθεση από τους διεθνείς επαγγελματίες του βιβλίου να συμμετάσχουν. 

Πνευματικό φάρο χαρακτήρισε τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Μήττας, τονίζοντας πως μια κοινωνία που δεν διαβάζει είναι καταδικασμένη σε πνευματική υποβάθμιση.  

Ο δε αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης τόνισε πως η ΔΕΒΘ είναι ένας θεσμός που, πέραν της αμιγούς πνευματικής προσφοράς, ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και βοηθά το brand της προς τα έξω.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του που η ΔΕΒΘ προχωρά και έχει τη δυναμική της 20ετίας, ενώ υπογράμμισε τη σταθερή συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στη διοργάνωση, η οποία, όπως είπε, είναι φέτος ιδιαίτερης σημασίας.  

Ο ορισμός της Σάρτζα ως Τιμώμενης Προσκεκλημένης στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν εκ βαθέων διάλογο μεταξύ δύο πολιτισμών με πλούσια ιστορία που διαρκεί επί χιλιετίες, ανέφερε τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της Sharjah Book Authority Ahmed Al Ameri, τονίζοντας πως αυτή η περίσταση δεν περιορίζεται στην αναγνώριση των πρωτοβουλιών της Σάρτζα στον τομέα του πολιτισμού, αλλά αποτίνει και φόρο τιμής στις τρεις χιλιετίες αραβικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στη διαρκή συνεισφορά της στη λογοτεχνία, την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και την καινοτομία. 

Τα Εγκαίνια της Έκθεσης

Τα εγκαίνια της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 19:30, στην αίθουσα Γιώργος Ιωάννου, περίπτερο 13, της ΔΕΘ Helexpo. 

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Sharjah Book Authority και τ. πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (IPA) Α.E. Sheikha Bodour Al Qasimi, η αντιπρόεδρος της IPA Gvantsa Jobava, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΚΒΕ) Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, η πρέσβειρα του Επαγγελματικού Προγράμματος Petra Hardt, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης, ο πρόεδρος της HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας, καθώς και εκπρόσωποι υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα μεταδοθεί επίσης βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός εκ μέρους της κ. Karine Pansa, προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών. 

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Διασύνδεση της Έκθεσης με την Πόλη

Πολύ σημαντική είναι η φετινή εξαιρετική συνεργασία της ΔΕΒΘ με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των δράσεων και να δημιουργηθούν διαπολιτισμικές γέφυρες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι δράσεις για τον Γιώργο Ιωάννου σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, η παρουσίαση των εκδόσεων του δήμου από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, καθώς και η συμμετοχή των 14 λεσχών ανάγνωσης του δήμου.

Η φετινή ΔΕΒΘ έχει άλλωστε συνεργαστεί και αξιοποιήσει το δυναμικό, δημιουργικό κομμάτι της πόλης, με τις βιβλιοθήκες και τα πνευματικά κέντρα του δήμου, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Ίδρυμα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Momus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Κέντρο Ιστορίας, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, τον σύλλογο αποφοίτων του ΑΠΘ κ.ά.

Στο πλαίσιο της σύνδεσης με την πόλη, ένα ακόμα ζήτημα που τίθεται στη φετινή διοργάνωση είναι το αστικό τοπίο, όπως διαμορφώνεται σήμερα με όλες τις προσκλήσεις της εποχής σε σχέση και με το βιβλίο. Για παράδειγμα, o ρόλος που διαδραματίζουν οι εκδόσεις και η λογοτεχνική αφήγηση στη διατήρηση του πολιτιστικού, ιστορικού και περιεχομένου ενός τόπου, καθώς και ο αντίκτυπός τους στην εκπαίδευση και την ενημέρωση διερευνάται στην εκδήλωση «Ταυτότητα πόλης», που πραγματοποιείται το Σάββατο (10:00-11:00), με ομιλητές τον δρ. Sultan Sooud Al Qassimi, συγγραφέα, αρθρογράφο και ερευνητή από τα Εμιράτα, τον δρ Σπύρο Βούγια, ομότιμο καθηγητή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μηχανικό μεταφορών, πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και τον Νίκο Βατόπουλο, συγγραφέα και δημοσιογράφο στην εφημερίδα Καθημερινή. Συντονίστρια είναι η Κατερίνα Τσαπικίδου, διευθύντρια Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων.

Zητήματα Συνεργασιών και Πνευματικών Δικαιωμάτων

Τα ζητήματα της εκδοτικής δραστηριότητας, των συνεργασιών και των πνευματικών δικαιωμάτων θα τεθούν μέσω δράσεων της τιμώμενης Σάρτζα από κοινού με τον ελληνικό εκδοτικό χώρο. Για παράδειγμα, την Παρασκευή 17/5, στις 10:30, εκπρόσωποι από την Ελλάδα και τα Εμιράτα θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις μοναδικές πολιτιστικές προοπτικές, τις προκλήσεις και τις συλλογικές τους προσπάθειες για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μέσω της λογοτεχνίας και των εκδόσεων, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων οργανισμών συλλογικής διαχείρισης Ελλάδας και Εμιράτων, εστιάζοντας ειδικά στα «δικαιώματα αναπαραγωγής». Οι διεθνείς εμπειρίες επίσης θα εξεταστούν, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική εμπειρία. 

Στο επαγγελματικό πρόγραμμα, που πραγματοποιείται καθημερινά στο κέντρο «Διάλογος», θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διεθνή αγορά βιβλίων, την τεχνητή νοημοσύνη και τον ψηφιακό γραμματισμό, το παιδικό βιβλίο, τη δημιουργία περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μεταφραστικά προγράμματα ως μέσο προώθησης της εθνικής λογοτεχνίας, την ενδυνάμωση των εκδοτών μέσω επαγγελματικής ανάπτυξης και προβολής, τις γυναίκες στον εκδοτικό χώρο κ.ά.  

Επισημαίνεται ότι, εκτός από το επαγγελματικό πρόγραμμα, στην έκθεση θα συμμετέχουν ως εκθέτες εκδότες και φορείς από το εξωτερικό, συγκεκριμένα από χώρες, όπως Αϊζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Μολδαβία, Ρουμανία, Τουρκία, οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση των Ελλήνων εκδοτών και επαγγελματιών του βιβλίου για διάλογο και συνεργασία. 

Σημαντική πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού συνιστά και η δημιουργία του νέου διαδραστικού, σύγχρονου portal της ΔΕΒΘ. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου να ενημερώνονται για το πρόγραμμα, τις εκδηλώσεις, τους εκδοτικούς οίκους, τους συγγραφείς, τους ομιλητές, τις αίθουσες, θα μπορούν να πλοηγούνται στον χώρο των 16.000 τ.μ., ενώ από τις αίθουσες θα υπάρχει απευθείας μετάδοση. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα είναι σε live streaming, ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση μέσα από τον νέο ιστότοπο.  

  • Η ΔΕΒΘ θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριό της είναι: Πέμπτη 16 Μαΐου 15:00-21:00, Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Μαΐου 10:00-22:00 και Κυριακή 19 Μαΐου 10:00-21:00.
  • Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.thessalonikibookfair.gr/.

***

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ-HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP. 

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Οι «Μικρές Επικίνδυνες» στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

10 [+] | Η Παιδική Ατζέντα του Μαΐου

10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+