Ανθεκτικά, Ανακυκλώσιμα και Βραβευμένα

Βιωσιμότητα και Ρουχισμός TIME 100

Η λίστα του TIME με τους 100 επιδραστικότερους ανθρώπους (και εταιρείες) για το 2023 είναι γεμάτη ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Από τον ηθοποιό Michael B. Jordan, ο οποίος φέτος ανέλαβε και χρέη σκηνοθέτη για το θεαματικό «Γκριντ ΙΙΙ», και την ακούραστη Drew Barrymore μέχρι τις δημοσιογράφους Niloofar Hamedi και Elaheh Mohammadi που αποκάλυψαν τη φριχτή δολολοφονία της Ιρανής Mahsa Amini και την 39χρονη Ουκρανή δικηγόρο που μάχεται για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων Oleksandra Matviichuk.

Τα πορτρέτα τους, σκιαγραφημένα από άλλους διάσημους και άκρως επιδραστικούς ανθρώπους –το δημοσιευμένο στο TIME κείμενο για την Oleksandra Matviichuk, για παράδειγμα, υπογράφει η Hillary Clinton– δίνουν το στίγμα μιας εποχής που αναζητά έναν αποτελεσματικό συνδυασμό ανάμεσα στο εναλλακτικό και το mainstream.

Η περίπτωση της «Ganni» ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Πρόκειται για ένα σύγχρονο fashion brand με έδρα τη Δανία, που κάνει μικρά θαύματα.

Ιδρύθηκε το 2000 ως άλλη μία μεσαίου μεγέθους εταιρεία ρούχων με στόχο να δημιουργήσει το απόλυτο κασμιρένιο πουλόβερ, ανταποκρινομένη στις τάσεις της εποχής. Σήμερα, εν έτει 2023, διακρίνεται ως μια από τις 100 εταιρείες παγκοσμίως που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή.

Κύριες επιδιώξεις της είναι όλα τα φάσματα της παραγωγής των προϊόντων της να ανταποκρίνονται σε μια σύγχρονη βιώσιμη πραγματικότητα, κατά την οποία η περιβαλλοντική συνείδηση θα υπερέχει του κέρδους.

Ανδρόγυνη, Μποέμ, Άλλο

Η ιστορία της, ως ένα τέτοιο brand, ξεκινά το 2010, όταν ανέλαβαν δράση οι νέοι ιδιοκτήτες της, το ανδρόγυνο Nicola και Ditte Reffstrup, οι οποίοι και την επέκτειναν. Σταδιακά, άλλαξαν το στιλ των ρούχων, ώστε να έχουν απήχηση σε μεγαλύτερο κοινό.

Η επιθυμία τους αυτή γεννήθηκε όταν ήρθαν αντιμέτωποι με το πώς αντιλαμβανόταν ο κόσμος το στιλ των Δανών. Συγκεκριμένα, όπως το έθεσε η Ditte, «κάθε φορά που ταξίδευα με ενοχλούσε το γεγονός ότι οι άνθρωποι πίστευαν πως το να είσαι Σκανδιναβή σήμαινε είτε ότι ήσουν πολύ ανδρόγυνη είτε πολύ μποέμ. Όμως, δεν μπορούσα να αναγνωρίσω ούτε τον εαυτό μου ούτε τους φίλους μου σε αυτό το πρότυπο.

Σκέφτηκα πως υπήρχε ένα στιλ Scandi 2.0 που ο κόσμος δεν έχει δει ακόμη». Ως εκ τούτου, η προσήλωση της επιχείρησης μετατοπίστηκε σε σχέδια που εκφράζουν το brand και την οπτική του γύρω από τη μόδα, σε αντίθεση με την υιοθέτηση κοινών τάσεων, ταυτόσημων με fast fashion brands.

Η Βιωσιμότητα Λέγεται Αλλιώς Υπευθυνότητα

Αυτή η μετατόπιση συνοδεύτηκε με ποικίλες τροποποιήσεις στα μέσα παραγωγής, στην επιλογή υλικών για τα ρούχα, στις πολιτικές σε σχέση με τους προμηθευτές  τους, στην περιβαλλοντική συνείδησή τους κ.ά.

Κατ′ αρχάς η «Ganni» δηλώνει πως δεν είναι «sustainable brand». Αναγνωρίζει πως η μόδα στηρίζεται –στον πυρήνα της– στην καινοτομία και την κατανάλωση, και συνεπώς ασπάζεται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά της, παρόλο που πηγαίνει κόντρα στην ιδέα της βιωσιμότητας.

Οι εκπρόσωποι της «Ganni» δηλώνουν πως προσπαθούν να είναι η καλύτερη και πιο υπεύθυνη εκδοχή του εαυτού τους, στοχεύοντας στη μείωση του κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου που συνοδεύουν μια επιχείρηση. Γι’ αυτό τον λόγο, η εταιρεία εκδίδει κάθε χρόνο αναφορές υπευθυνότητας (responsibility reports) με δράσεις που πραγματοποιεί σε διαφορετικούς τομείς, ώστε να πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο τους νέους στόχους που θέτει.

Επίσημα, το πρώτο κεντρικό σχέδιό της ξεκίνησε το 2019, με πάνω από 44 στόχους που αφορούσαν 4 κατηγορίες: τους Ανθρώπους, τον Πλανήτη, το Προϊόν και την Ευημερία. Έως το 2022, 40 από τους 44 στόχους είχαν επιτευχθεί.

Όμως, η Ganni δεν σταμάτησε εκεί. Απέκτησε, επίσης, το πιστοποιητικό της B-corp, μια επίσημη ένδειξη που δηλώνει ότι η επιχείρηση πληροί υψηλά πρότυπα επαληθευμένων επιδόσεων, υπευθυνότητας και διαφάνειας σε τομείς όπως οι παροχές στους εργαζόμενους, οι φιλανθρωπικές δράσεις, οι πρακτικές εφοδιασμού και υλικών παραγωγής. Η Ganni βρίσκεται πλέον ανάμεσα στις πάνω από 1.000 εταιρείες που έχουν πιστοποιηθεί από την B-corp, μια βεβαίωση που δεν είναι απλό να αποκτηθεί.

Περιβαλλοντική Μέριμνα

Στην περιβαλλοντικά φιλική πολιτική που χαρακτηρίζει την επιχείρηση εντάσσεται και η προσπάθεια για την ελάττωση της παραγωγής άνθρακα στο 50% έως το 2027. Προκειμένου να πετύχει αυτό τον στόχο ακολουθεί τα παρακάτω αναγκαία βήματα:

  • Όλα τα υλικά για την κατασκευή ρούχων και υποδημάτων είναι βιώσιμα προς το περιβάλλον (λ.χ. οργανικά, ανακυκλωμένα).
  • Καινοτομεί στην κατασκευή και χρήση υφασμάτων. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, παπούτσια από σταφύλια, μια πρωτοποριακή ίνα από απορρίμματα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, καθώς και πολλά νέα είδη υφασμάτων.
  • Οι ζωικής προέλευσης πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση αξιοποιούνται με απόλυτο σεβασμό προς τα ζώα και το περιβάλλον, ενώ η χρήση γούνας κατέστη επισήμως απαγορευμένη για όλα τα προϊόντα τους.
  • Ακολουθεί την πολιτική του carbon inset: επενδύει σε έργα προστασίας κλίματος (π.χ. αναδάσωση), τα οποία μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα, αντί να ακολουθεί μια πολιτική αντιστάθμισης εκπομπών, συνήθη σε άλλες επιχειρήσεις.
  • Τα υλικά των συσκευασιών της είναι ανακυκλώσιμα και κατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση. Επίσης, αντικατέστησε ολοκληρωτικά τις πλαστικές συσκευασίες της με χάρτινες.
  • Τέλος, ακολουθεί 3 βασικούς κανόνες του circular design (πρακτική δημιουργίας ανθεκτικών επαναχρησιμοποιημένων, ανακυκλώσιμων προϊόντων, που δεν παράγουν απόβλητα): παράγει προϊόντα σχεδιασμένα για ανακύκλωση, προϊόντα σχεδιασμένα από υπεύθυνα υλικά, προϊόντα σχεδιασμένα για μακροβιότητα.

Βιωσιμότητα και Ρουχισμός TIME 100

Female Accountability

Ένας ακόμη τομέας στον οποίο η «Ganni» δίνει μεγάλη βαρύτητα είναι η εργασιακή της κουλτούρα και, όπως το ονομάζει η ίδια, το female accountability της απέναντι στους εργαζομένους της.

Συγκεκριμένα, το 32% των διευθυντών της είναι γυναίκες, ενώ το 74% της ομάδας management προσδιορίζονται ως γυναίκες. Έτσι, η γυναικεία αντιπροσώπευση στην επιχείρηση υπερτερεί, σε ποικίλες ιεραρχικές θέσεις, χαρίζοντας έναν ξεκάθαρο, δυναμικό αέρα σύγχρονης γυναίκας τόσο στην επιχείρηση όσο και στα προϊόντα της.

Η συνεργασία της Ganni με τις γυναίκες του ΟΗΕ αποκαλύπτει περαιτέρω την προσήλωσή της στη γυναικεία αλληλεγγύη και στον αγώνα απόκτησης ίσων δικαιωμάτων μεταξύ των φύλων. Επιπλέον βήματα προς τη συμπερίληψη διαφορετικών κοινωνικών ομάδων ήταν η διοργάνωση εκστρατειών και δράσεων με κινήματα όπως το «Black Lives Matter» και το «Pride».

Η έννοια της συμπερίληψης αντανακλάται και στα προϊόντα που δημιουργεί η Ganni, αφού έχει φροντίσει για την ενσωμάτωση πολλαπλών μεγεθών στα είδη ένδυσής της.

Μια παραδειγματική δράση, την οποία εγκαινίασε η εταιρεία το 2019, είναι το «Gianni Repeat», στο πλαίσιο της οποίας τα ρούχα του brand μπορούσαν να ενοικιαστούν στην Κοπεγχάγη έως και για 3 εβδομάδες. Λόγω της ραγδαίας επιτυχίας της, ένα χρόνο αργότερα η δράση επεκτάθηκε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Αποστολή της είναι να μειώσει τα απόβλητα και να εγκαινιάσει την ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας στον χώρο της μόδας.

Και Ένας Κώδικας Δεοντολογίας για τους Προμηθευτές

Ο κλάδος των προμηθευτών είναι ένας ακόμη τομέας στον οποίο η εταιρεία στοχεύει να λειτουργεί υπεύθυνα. Συγκεκριμένα, εφαρμόζει έναν κώδικα δεοντολογίας προμηθευτών, που βασίζεται σε συμβάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς ακολουθεί και τις αρχές του UN Guiding Principles on Business and Human Rights.

Ακόμη, προκειμένου να προστατεύσει εκείνους που είναι περισσότερο ευάλωτοι, λόγω δυσμενών συνθηκών, επέκτεινε δύο κοινωνικές πολιτικές (πολιτική για τους μετανάστες εργαζόμενους και για την παιδική εργασία) με λεπτομερείς οδηγίες ως προς την καθοδήγηση των προμηθευτών της.

Οι προμηθευτές της (όπως αναγράφονται από το 2021) προέρχονται από 11 διαφορετικές χώρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και την Ασία. Ενδεικτικά, έχουν ως εξής:

Ένας στη Βουλγαρία, 8 στην Κίνα, 10 στην Ελλάδα, 2 στο Χονγκ Κονγκ, 3 στην Ινδία, 2 στην Ιταλία, 12 στην Πορτογαλία, 1 στην Ισπανία, 9 στην Τουρκία, 1 στη Μολδαβία και 1 στη Ρουμανία. Έχοντας αυτό το εύρος προέλευσης προμηθευτών, αποφεύγει περιπτώσεις εκμετάλλευσης εργατών, σε περίπτωση κορεσμού, ενώ διευρύνει την ποιότητα και ποικιλία των εισαγόμενων υλικών της.

Είναι παράξενο που η «Ganni» συμπεριλήφθηκε στην ετήσια λίστα των New York Times ως μια από τις πιο σημαίνουσες επιχειρήσεις στον κόσμο; Όχι φυσικά. Η μεταμόρφωσή της από μια επιχείρηση ρούχων όμοια με τις άλλες σε ένα από τα δημοφιλέστερα, μεγαλύτερα, βιωσιμότερα, περιβαλλοντικά φιλικά brand είναι εντυπωσιακή.

Η αποστολή της ως προς την κοινωνική ευθύνη και του περιβάλλοντος, οι δράσεις και οι πολιτικές της, η ιχνηλασιμότητα των προμηθευτών και εργατών της, οι επενδύσεις της σε καινοτομίες υφασμάτων φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς και η εγκαθίδρυση ενός «responsibility board» στη συνεργασία της με τους εξωτερικούς συνεργάτες, βοηθούν την επιχείρηση να πλοηγηθεί στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της βιωσιμότητας μέσα σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό πεδίο.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μια Μικρή Αλλαγή στα Ρεύματα του Ατλαντικού, μια Μεγάλη Απειλή για το Κλίμα

10 Million Hands Σημαίνει Βιωσιμότητα στην Πράξη

Beesness as Usual | Ο Θαυμαστός Κόσμος των Μελισσών

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

H Φοίβη Νομικού σπουδάζει Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης. Λατρεύει το θέατρο και το τραγούδι, είναι φανατική βιβλιοφάγος και όταν δεν πολεμάει με τις λέξεις μάχεται στο Κραβ μαγκά. Αν μπορούσε να ταξιδέψει στο χρόνο θα επισκεπτόταν την Βικτωριανή εποχή.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+