Νέα Από την Ουκρανία: Ο Πόλεμος Είναι Πάντα Εκεί

Σε έναν κόσμο όπου οι ρυθμοί είναι καταιγιστικοί, συνηθίζουμε –ή και ξεχνάμε– τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή μας. Αναγκαστικά, ίσως, κλεινόμαστε στο καβούκι μας και επικεντρωνόμαστε σε ζητήματα που μας αφορούν πιο άμεσα.

Επιστρέφοντας όμως στο καθημερινό μας newsletter, αναρωτηθήκαμε στο πρώτο μας meeting: «Έχουμε εικόνα τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία;». Πόσο στενά παρακολουθούμε, πια, τις εξελίξεις στη σύρραξη αυτή που αποτέλεσε αφετηρία της νέας παγκόσμιας προβληματικής, μετά τον κορωνοϊό;

Οφείλουμε να θυμόμαστε και να ενημερωνόμαστε, καθώς ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία πριν από 6-7 μήνες επηρεάζει απόλυτα την καθημερινότητά μας, τον επερχόμενο χειμώνα, την πορεία των οικονομιών. Τι συμβαίνει, όμως, στην ίδια τη χώρα που βιώνει τη φρίκη του;

Παραδόξως, οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται! Βασικός στόχος τους φαίνεται ότι είναι οι περιοχές στο νότο και κυρίως η Χερσώνα. Ήδη ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ και οι μυστικές υπηρεσίες ξένων κρατών υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση ανακατάληψης εδαφών έχει προοδεύσει.

Starve the Russians

Με σύνθημα «Starve the Russians», είτε αυτό σχετίζεται με τις προμήθειες είτε με τα οπλικά συστήματα και τους στρατιώτες τους, η συστηματική παρενόχληση της επιμελητείας και της τροφοδοσίας των Ρώσων αποτελεί έναν έξυπνο και έμμεσο τρόπο πίεσης από την πλευρά των Ουκρανών, χωρίς τα στρατεύματα να εμπλέκονται σε μάχες σώμα με σώμα.

Απώτερος σκοπός είναι η κατάληψη της πόλης της Χερσώνας, όπου οι Ρώσοι ανέβαλαν το «δημοψήφισμα» που είχαν προγραμματίσει για την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

Ζαπορίζια: Όχι σε Νέο Τσερνόμπιλ

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί φυσικά και το τι μέλλει γενέσθαι με το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το οποίο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά του – παρά το γεγονός ότι προ ημερών το επισκέφθηκαν Επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Όλος ο πλανήτης βιώνει τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου. Ένα ιδιαίτερα προβληματικό disruption «προς τα πίσω» και σίγουρα όχι άλμα προς τα μπροστά, τόσο απαραίτητου ύστερα από 2,5 χρόνια πάλης με τον κορωνοϊό.

Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαρτυρία Δύο Γυναικών

Δημήτρης Αναγνωστάκης: «Οι Συνέπειες του Πολέμου θα Είναι Μαζί μας για Καιρό»

Τουρκία, 1922-2022: Από τον Κεμαλισμό στον Ερντογανισμό

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+