Αρχέστρατος, ο Αρχαίος Έλληνας Πατέρας της Γαστρονομίας

Εκτός από τις υψηλές τέχνες της Ρητορικής, της Ποίησης, της Φιλοσοφίας και της Αρχιτεκτονικής, η Αρχαία Ελλάδα γέννησε και την υψηλή τέχνη της Γαστρονομίας. Η πιο περίτρανη απόδειξη αυτού είναι η λέξη “γαστρονομία” που προέρχεται από τις  ελληνικές “γαστήρ” και “νόμος”, δηλαδή “οι νόμοι του στομαχιού”.

Ως κοιτίδα της γαστρονομίας, η Ελλάδα έθεσε τις βάσεις του πολιτισμού της γεύσης και επηρέασε τη γαστρονομική κουλτούρα πολλών χωρών από το 400 π.Χ. Έτσι, στο διεθνές εδεσματολόγιο συναντάμε συχνά πιάτα με ελληνική  επίδραση κι αυτό γιατί πολλά έθνη ασπάστηκαν την ελληνική γαστρονομική φιλοσοφία και τέχνη, γιατί, εκτός των άλλων, είναι υγιεινή και νόστιμη.

Οι Αρχαίες Ρίζες της Ελληνικής Κουζίνας

Πατέρας της Γαστρονομίας θεωρείται ο Αρχαίος Έλληνας ποιητής, φιλόσοφος και γαστρονόμος Αρχέστρατος. Γεννημένος στις Συρακούσες τον 4ο αιώνα π.Χ., ήταν ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις της φιλοσοφίας της μαγειρικής.

Φέρεται πως ήταν ένας gourmand της εποχής, ο οποίος ταξίδευε στη Μεσόγειο, δοκίμαζε φαγητά και κατάγραφε συνταγές.

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έτρωγαν μόνο για λόγους επιβίωσης, αλλά και για να απολαύσουν, να αισθανθούν την ηδονή.

Στο περίφημο ποίημα του “Ηδυπάθεια” μας αποκαλύπτει τα μυστικά της αρχαιοελληνικής κουζίνας, αφιερώνοντας κεφάλαια στην ελληνική διατροφή. Από το συγκεκριμένο ποιητικό του έργο έχουν σωθεί μόνο 300 στίχοι, στους οποίους ωστόσο καταγράφει τους κανόνες της ελληνικής διατροφής και παρουσιάζει το “Savoir Manger” .

Σύμφωνα με τον Αρχέστρατο λοιπόν, οι 5 χρυσοί κανόνες της βρώσης είναι οι εξής:

  1. Χρήση απλών, αγνών προϊόντων που παράγονται από τη φύση.
  2. Αρμονία υλικών μεταξύ τους, ώστε το ένα να μην επικαλύπτει τα αρώματα και τις γεύσεις του άλλου.
  3. Όχι βαριές σάλτσες και καυτερά υλικά.
  4. Χρήση ελαφρών σαλτσών για μεγαλύτερη απόλαυση στον ουρανίσκο.
  5. Καρύκευμα με το γνωστό ελληνικό μέτρο και πειθαρχία, ώστε να μη διαταράσσεται η αρμονία των γεύσεων και αρωμάτων.

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έτρωγαν μόνο για λόγους επιβίωσης, αλλά και για να απολαύσουν, να αισθανθούν την ηδονή, να επικοινωνήσουν και να φιλοσοφήσουν γύρω από τη μαγειρική. Μία ακόμα ένδειξη σχετικά με τη θεώρηση της μαγειρικής ως υψηλής τέχνης, ισάξιας των υπολοίπων τεχνών, στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν πως ασκείτο μόνο από άνδρες, που εκείνη την εποχή κρατούσαν τα ηνία στην άσκηση των υψηλών τεχνών και έβλεπαν τη γαστρονομία ως πνευματικό αγαθό.

Διαβάστε περισσότερα γευστικά άρθρα στην αθηΝΕΑ:

Συνταγή για Πασχαλινά Κουλουράκια

Private Cheffing & In-Home Dining Σε Εποχή Πανδημίας

Barolo: Από τον Ιταλικό Βορρά στην Καρδιά του Ψυχικού

Cloud Kitchens: Νέες Πτυχές στην Εστίαση

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Food & Restaurants Editor
Food & Restaurants Editor

Απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού, η Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη σπούδασε Business Management (BA) στο University of York της Αγγλίας και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της σε International Marketing (MSc) στο King’s College London. Επιπλέον, κατέχει πτυχίο σε Digital Marketing από το ALBA Graduate Business School κι έχει ολοκληρώσει σεμινάρια για το Digital Marketing & E-Commerce στην ΕΕΔΕ. Ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο του marketing και της επικοινωνίας, όπου έχτισε προϋπηρεσία στα τμήματα marketing πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών με διεθνώς καθιερωμένα brand names στους κλάδους του Food & Beverage, της ψυχαγωγίας, της τηλεόρασης και της τεχνολογίας. Σήμερα εργάζεται ως Marketing & Communications Strategist με εξειδίκευση σε Digital Marketing. Tο πάθος της για το χώρο της γαστρονομίας ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία. Αρθρογραφεί σε portals γαστρονομίας κι επιμελείται τις στήλες γαστρονομίας σε καταξιωμένα μέσα, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις και εμπειρίες της μέσα από τα ταξίδια που τόσο αγαπάει. Στην αθηΝΕΑ μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις της από κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνεντεύξεις της από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σεφ και γράφει για σύγχρονα θέματα που αφορούν την τέχνη της γαστρονομίας. Μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες κι έχει ταξιδέψει σε τέσσερις ηπείρους, σε περισσότερες από 15 χώρες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+