Άρης Δρίτσας: Όταν ο Πρωταθλητισμός Συναντά το Επιχειρείν

Άρης Δρίτσας

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Άρης Δρίτσας έχει μπει ήδη βαθιά στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, «οπλισμένος» με την επιμονή και τη στοχοπροσήλωση που του έχει διδάξει ο αθλητισμός. Χρυσός Βαλκανιονίκης στα 400 μέτρα μετ’ εμποδίων, με συμμετοχές σε παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο πρωταθλητισμός ήταν το πρώτο και σημαντικότερο σχολείο χάρη στο οποίο απέκτησε σημαντικά εφόδια.

Από την ηλικία των 18 όμως και έπειτα άρχισε να τον συνεπαίρνει ο κόσμος του επιχειρείν. Είναι, τελικά, εφικτό να πετύχει κάποιος σε αυτό τον πολύ ανταγωνιστικό κλάδο χωρίς να ακολουθήσει την πεπατημένη οδό; Ο Άρης μας δείχνει τον δρόμο.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το επιχειρείν;

Άρης ΔρίτσαςΜετά τη συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ενόσω ήμουν στο Λύκειο, κατάλαβα ότι ήθελα να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό, που να έχει όμως το αντίστοιχο ρίσκο και την υπόσχεση της επιτυχίας που μου πρόσφερε ο αθλητισμός.

Δήλωσα, λοιπόν, συμμετοχή σε έναν Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και έφτασα μέχρι το βραβείο, που ήταν έξι μήνες mentorship και σεμινάρια επιχειρηματικότητας. Έτσι, είχα την πρώτη μου επαφή με τον χώρο όπου και κόλλησα το «μικρόβιο» της επιχειρηματικότητας.

Μετά τις Πανελλήνιες πέρασα στο ΤΕΦΑΑ της Αθήνας (κατεύθυνση Sports Management), που όμως δεν με «γέμιζε» ως επιλογή. Επειδή ήθελα να ξεκινήσω κάτι από το μηδέν, όπως έκανα και με τον αθλητισμό, στράφηκα στις υπηρεσίες, που δεν χρειαζόταν άλλωστε και μεγάλο κεφάλαιο για να ξεκινήσει ως επιχείρηση.

Ποια ήταν τα πρώτα βήματα της Negotiade;

Το πρώτο κεφάλαιο που μπήκε στη Negotiade ήταν μια επιχορήγηση που είχα λάβει ως αθλητής από το προηγούμενο έτος (2.000 ευρώ), το πιο στοιχειώδες ποσό με το οποίο μπορεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση. Όντας αθλητής, είχα παρατηρήσει ένα πρόβλημα στον χώρο και αυτό ήταν που μου έδωσε την ιδέα για την εταιρεία: συχνά δεν υπήρχε ένα έμπιστο άτομο για την εκπροσώπηση των αθλητών, το οποίο να φροντίζει τα συμφέροντά τους με σεβασμό και ανιδιοτέλεια. Διάφοροι φίλοι μου στον χώρο μου έλεγαν συχνά ότι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τον Τύπο ή τους χορηγούς και, ενώ στην αρχή δεν ήταν κάτι που σκεφτόμουν σοβαρά, μετά κατέληξε να μου αρέσει. Ξεκίνησα λοιπόν μέσα στον χώρο του αθλητισμού και στόμα με στόμα η Negotiade έγινε πιο γνωστή.

Όντας αθλητής, είχα παρατηρήσει ένα πρόβλημα στον χώρο και αυτό ήταν που μου έδωσε την ιδέα για την εταιρεία: συχνά δεν υπήρχε ένα έμπιστο άτομο για την εκπροσώπηση των αθλητών, το οποίο να φροντίζει τα συμφέροντά τους με σεβασμό και ανιδιοτέλεια.

Ποιο είναι το αντικείμενο της Negotiade;

H Negotiade γενικά έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση, την επικοινωνία και το PR. Επικοινωνεί τόσο με τους αθλητές όσο και με τους χορηγούς, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες καθενός, στην Ελλάδα κυρίως, αλλά σιγά σιγά επεκτεινόμαστε και στο εξωτερικό. Περισσότερο ασχολούμαστε με τα premium αθλήματα, στα οποία υπάρχει και χώρος για ανάπτυξη στο κομμάτι του management: στίβος, κολύμβηση, τένις, Formula 1, ενώ σκεφτόμαστε και το γκολφ.

Το δεύτερο κομμάτι είναι το hospitality, για το οποίο ξεκινήσαμε με ενοικιάσεις ιδιωτικών βιλών στη Μύκονο. Η ιδέα γεννήθηκε χάρη σε έναν μέντορά μου από την περίοδο που έκανα σεμινάρια επιχειρηματικότητας, ο οποίος ξεκίνησε τη δική του εταιρεία στα 25 του ως μεσίτης από την Κατερίνη, αποκλειστικά στις πολυτελείς κατοικίες. Είδα, λοιπόν, ότι και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει επίσης χωρίς μεγάλο κεφάλαιο αρχικά. Με τον συγκεκριμένο, είμαστε ακόμα σε συνεργασία στη Μύκονο, αυτός με έβαλε στο παιχνίδι του luxury hospitality. Ασχολούμαστε, επομένως, κυρίως με το PR και την επικοινωνία για τον πελάτη που ψάχνει μια παροχή υπηρεσιών ultra luxury, που να τον κάνει να νιώθει σαν το σπίτι του, πηγαίνοντάς το όμως σε άλλο επίπεδο.

Είναι πιο σημαντικό να επενδύουμε σε ποιοτικούς αθλητές και να τους στηρίζουμε ειδικά στα πρώτα βήματα της καριέρας τους.

Πολλές φορές το ένα κομμάτι συνδυάζεται με το άλλο. Για παράδειγμα, όταν εκπροσωπούμε ένα πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα θα φροντίσουμε να φιλοξενηθούν οι αθλητές μας εκεί για να το διαφημίσουν ή και να συμμετέχει το ίδιο το ξενοδοχείο ως χορηγός στον αθλητή. Αλλά και ένας αθλητής μπορεί να επενδύσει τα χρήματά του στον ελληνικό τουρισμό προκειμένου να εξασφαλιστεί μετά την αθλητική του καριέρα. Είναι σημαντικό να σκέφτονται οι αθλητές την επόμενη μέρα και στην Ελλάδα, καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει η υποδομή για να στηρίξει έναν αθλητή, ο οποίος τελειώνει την καριέρα του γύρω στα 30 και δεν έχει κάποια άλλη εργασιακή εμπειρία. Οπότε εμείς φροντίζουμε να επενδύσει τα χρήματα που έχει κερδίσει σωστά, ώστε να μπορεί να παραμείνει παραγωγικός και μετά τον αθλητισμό.

Τι λείπει από την εκπροσώπηση των αθλητών στη χώρα μας;

Άρης ΔρίτσαςΚάτι που ξέρω και από προσωπική εμπειρία ως αθλητής είναι ότι ένα παιδί 16 χρονών θέλει φοβερή υποστήριξη για να μπορέσει να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο. Έχει την ανάγκη από κάποιον που θα τον καθοδηγήσει και από κάποιον που θα κάνει σωστή διαχείριση των χορηγιών και θα τον βοηθήσει να επενδύσει σωστά στο μέλλον του.

Ειδικά στα συγκεκριμένα αθλήματα με τα οποία ασχολούμαστε, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τέτοιου είδους εκπροσώπηση, καθώς δεν θεωρούνται «mainstream» και μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει ο κόσμος να ασχολείται περισσότερο, κυρίως λόγω της δυναμικής που υπάρχει στη χώρα για αυτά (π.χ. στο τένις χάρη στους Τσιτσιπά-Σάκκαρη).

Ο χώρος αυτός δεν έχει την ανταγωνιστικότητα επιχειρηματικά που υπάρχει στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ, γιατί οι αθλητές δεν εισπράττουν τη στήριξη και την προβολή που χρειάζονται από τους χορηγούς. Οι εταιρείες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το παν οι influencers του χώρου ή οι followers του αθλητή – ο πραγματικός πρωταθλητής φαίνεται από την επιμονή και τη δουλειά που ρίχνει στην προπόνηση. Είναι πιο σημαντικό να επενδύουμε σε ποιοτικούς αθλητές και να τους στηρίζουμε ειδικά στα πρώτα βήματα της καριέρας τους.

Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας;

Επιχειρηματικά με εμπνέουν όσοι ξεκινάνε τελείως από το μηδέν. Ενώ χρειάζεται φυσικά να έχει κανείς τη στοιχειώδη αντίληψη, είναι πιο εύκολο για κάποιον που έχει ήδη 10 να πάει στο 100, αλλά το πιο δύσκολο είναι να πας από το μηδέν στο 10, να είσαι αυτοδημιούργητος. Το δύσκολο, ειδικά στην αρχή, είναι ότι ξέρεις πως μπορεί να χρειαστεί να δουλέψεις χωρίς να βγάλεις πολλά χρήματα, όμως πρέπει να έχεις την πίστη που θα σε οδηγήσει μέχρι το τέρμα.

Αν δεν πιστεύεις στις ικανότητές σου, έχεις τελειώσει προτού ξεκινήσεις. Το ότι ήμουν αθλητής πολλά χρόνια με βοήθησε στο να διαχειρίζομαι το άγχος και την πίεση που επικρατεί στον τομέα των επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο business school, άλλωστε, είναι ο αθλητισμός και μέσα από τη Negotiade θέλω να δείξω πώς μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει όσα του έμαθε ο αθλητισμός για να πετύχει και σε άλλους τομείς της ζωής του.

Η φοιτητική περίοδος είναι η πιο κατάλληλη για να ρισκάρει κάποιος, γιατί έχει και τον χρόνο και την ενέργεια να βρει κάτι καινούργιο. Δεν υπάρχει ουσιαστικά κάτι να χάσει αφού, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει καν το μεγάλο κεφάλαιο που θα κινδυνέψει στην περίπτωση λανθασμένης επένδυσης. Και η φύση του επαγγέλματος είναι τέτοια που δεν έχει την κλασική μορφή του να είσαι σε ένα γραφείο 9-5, σου δίνει τη δυνατότητα ενός ευέλικτου ωραρίου ώστε να είσαι δημιουργικός και να κάνεις και τις επαφές που χρειάζονται.

Το ότι ήμουν αθλητής πολλά χρόνια με βοήθησε στο να διαχειρίζομαι το άγχος και την πίεση που επικρατεί στον τομέα των επιχειρήσεων.

Η Negotiade έχει ως φιλοσοφία της να επιλέγει λίγους και καλούς υπαλλήλους, αυτούς που θα προτιμούν οι πελάτες που θέλουν την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση. Αυτό που ζητάμε από όλους όσοι δουλεύουν εδώ είναι να σκέφτονται πέρα από την πεπατημένη, να έχουν πρωτότυπες ιδέες που θα μας πηγαίνουν πιο μπροστά από κάθε άλλον στον κλάδο. Είναι βέβαια σημαντικό να έχει κανείς την κατάλληλη εκπαίδευση, αλλά δεν είναι το πτυχίο αυτό που θα καθορίσει την επιτυχία στη διαπραγμάτευση, όσο είναι η επιμονή και το ταλέντο.

Τι συμβουλές θα έδινες σε νέους επιχειρηματίες;

Θα συμβούλευα κάποιον που θέλει να ξεκινήσει κάτι παρόμοιο να βρει αυτό που θα του δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την αρχή. Όταν ξεκινάς χωρίς πόρους και κεφάλαιο, πρέπει να βρεις κάτι διαφορετικό, γιατί η αγορά δεν έχει ανάγκη κλάδους που είναι ήδη κορεσμένοι. Και φυσικά, αφού το βρεις, να επενδύσεις επιμονή και υπομονή, όσο περισσότερο γίνεται. Το επιχειρείν είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Επιχειρηματικότητα Θα Πει Αυτοπεποίθηση. Ρωτήστε και το Mindspace!

Δίαιτα, Διατροφή, Άσκηση Μέρος 3ο: Νίκος Μπασούκος

Περικλής Ρίπης: Σκοινί, Καραμπίνερ, Βράχος και Φύγαμε

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Άσπα Μαρινάκη είναι φοιτήτρια Νομικής στην Αθήνα. Μεγάλωσε στη Ζάκυνθο και έχει ζήσει για ένα διάστημα στο Gießen της Γερμανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, και στις Βρυξέλλες, για την πρακτική της στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. Αγαπάει τα ταξίδια και τις γλώσσες και όνειρό της είναι να ασχοληθεί με το Διεθνές Δίκαιο. Ασχολείται ακομα με τον εθελοντισμό, έχοντας υπάρξει μέλος της Aiesec Greece, καθώς και του Make-A-Wish.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+