Δίαιτα, Διατροφή, Άσκηση Μέρος 3ο: Νίκος Μπασούκος

γυμναστική άσκηση

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στο θέμα της δίαιτας, της διατροφής και της άσκησης κλείνει με τη συνέντευξη με τον αθλητή και personal trainer Νίκο Μπασούκο.

“Τρώμε ό,τι δεν ζούμε” έλεγαν μια εποχή διάφοροι ψυχολόγοι και ίσως να είχαν δίκιο. Τώρα που η επιστήμη έχει προοδεύσει και συγχρόνως το διαδίκτυο προβάλλει τάχα μαγικές λύσεις, είναι η στιγμή να δούμε την έννοια της δίαιτας σε πιο ανοιχτό ορίζοντα. Δεν είναι ποινή, είναι επιλογή για να αλλάξουμε τρόπο ζωής.

Κάνω διατροφή, γυμνάζομαι και διάγω έναν υγιή βίο και για παθολογικούς αλλά και ψυχολογικούς λόγους. Ναι, η σωστή διατροφή ενισχύει τον οργανισμό μας εναντίον της γρίπης, οχυρώνει το ανοσοποιητικό μας και βοηθά την ψυχολογία μας. Σημαντικό -ενδεχομένως και σημαντικότερο- είναι η εφαρμογή ενός προσωποποιημένου, στρατηγικά σχεδιασμένου, με έμφαση σε επιστημονικές μεθόδους προγράμματος εκγύμνασης. Πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια είναι ο αθλητής και personal trainer Νίκος Μπασούκος.

Νίκος Μπασούκος: Πάθος για Κίνηση με Τρόπο… και Κόπο

Νίκος ΜπασούκοςΜαζί με τη διατροφή, υπάρχει και η ανάγκη για κίνηση, για άσκηση, για μια προσπάθεια να αυξηθεί η διαδικασία καύσεων και συγχρόνως να δώσουμε χώρο στον εαυτό μας να λειτουργεί όλους τους δυναμικούς του πόρους. Συγχρόνως, η άσκηση ενισχύει το μυοσκελετικό και μας θωρακίζει από ποικίλα δεινά, από μια γρίπη μέχρι την κακή ψυχολογία.

Μιλώντας με αρκετούς ειδικούς, ομόφωνα με παρέπεμψαν στο Νίκο Μπασούκο. Πρωταθλητής καράτε (3ος στην Ελλάδα για το 2020) και φανατικός της κίνησης που υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα, μου εξήγησε τι σημαίνει για εκείνον η άσκηση.

“Η άσκηση είναι ένα σύνολο κινήσεων και πρακτικών που χρειάζονται γνώση από τη μεριά του εκπαιδευτή και πειθαρχία από την πλευρά του γυμναζόμενου. Δεν είναι κάθε άσκηση για τον καθένα. Κάθε γυμναζόμενος είναι ξεχωριστός. Έχει ξεχωριστές ανάγκες, ξεχωριστές ιδιαιτερότητες και πάνω απ’ όλα ξεχωριστούς στόχους. Άρα, δεν υπάρχει μια γυμναστική για όλους. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η άσκηση είναι ένα συμβόλαιο ευεξίας μεταξύ του εκπαιδευτή και του γυμναζόμενου που πρέπει να βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων, αναγκών και στόχων.”

Δηλώνω καχύποπτος. Τα έχω ξανακούσει αυτά. Είτε σε γυμναστήρια -που η πανδημία διέλυσε- είτε σε personal training με “ειδικούς” με φανταχτερά ελαστικά ρούχα γυμναστικής που δεν ίδρωναν ποτέ. Απλά διέταζαν με… χάρη και πρόζα.

Η άσκηση είναι ένα συμβόλαιο ευεξίας μεταξύ του εκπαιδευτή και του γυμναζόμενου που πρέπει να βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων, αναγκών και στόχων.

Καταλαβαίνει την καχυποψία και μου προτείνει να κάνουμε μια προπόνηση σαν παράδειγμα, σαν τεστ. Από το σακίδιό του βγάζει ένα σημειωματάριο Moleskine και συμπληρώνει το ιατρικό μου προφίλ. Και μετά σημειώνει κάτι που δεν μπορώ να διακρίνω.

“Ετοιμάζω μια επιστημονική έρευνα για την υγεία και την άσκηση. Ο βασικός μου στόχος είναι να αναδείξω τη σχέση της άσκησης με την ευζωία και την υγεία. Δεν νοείται άσκηση που δεν προάγει την υγεία συνολικά, ολιστικά.”

Συμφωνώ σιωπηλά.

Τον ρωτώ πώς μπορούμε να φύγουμε από την αγωνία των γυαλιστερών μυών στα social media.

“Απλά, επιλέγοντας τον ορθό δρόμο της συνειδητότητας”, μου απαντά. “Κάνω γυμναστική γιατί μου κάνει καλό. Γιατί βοηθάει την ψυχολογία. Γιατί μου εκτονώνει το στρες. Γιατί, τελικά, φροντίζω το σώμα μου που είναι ο ναός μας. Όσο για τους ‘φουσκωτούς’, δικαίωμα τους αλλά δεν είναι ο ορθός δρόμος. Ως επιστήμονας και αθλητής δεν διαπραγματεύομαι σε κανένα βαθμό την ουσία της άσκησης: νους υγιής, εν σώματι υγιεί.”

Πάσο. Αρχίζουμε την προπόνηση. 60 λεπτά έντονης άσκησης με ποτάμια ιδρώτα που στο τέλος έχει και διατάσεις για να αντιμετωπίσω το χρόνιο πρόβλημα σε μέση και γόνατο. Και ειδικές αναπνοές για το άσθμα μου.

Είμαι κατάκοπος μα ευχαριστημένος. Και πιο πολύ όταν μου λέει: “Να φας μετά την άσκηση. Ό,τι συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή σου.” Δεν πίστευα ποτέ ότι στον υπέρβαρο βίο μου θα το άκουγα ποτέ αυτό.

Επίλογος

Σχεδόν 35 χρόνια είμαι υπέρβαρος. Τώρα δεν είμαι τόσο, αν και μέσα μου έτσι νιώθω. Ως παραδοχή ήττας αλλά και τελευταία λύση, μια βαριατρική επέμβαση με βοήθησε να χάσω 65 κιλά. 180 κιλά μπήκα στο χειρουργείο. Σήμερα παλεύω για τα τελευταία παραπανίσια κιλά. Πλέον δεν θα πάρω μπόι.

Σήμερα, έπειτα από τις συζητήσεις με αρκετούς ειδικούς για το αφιέρωμα στην αθηΝΕΑ, είμαι πιο ισορροπημένος μέσα μου. Ακολουθώ διατροφή, γυμνάζομαι, περπατάω και προσπαθώ να μην καταπιέζω ούτε τα θέλω μου, ούτε να υποκύπτω σε συναισθηματική υπερκατανάλωση. Η αλλαγή στη ζωή μας είναι μία ακόμη απόφαση.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Δίαιτα, Διατροφή, Άσκηση Μέρος 1ο: Ευάγγελος Ζουμπανέας

Δίαιτα, Διατροφή, Άσκηση Μέρος 2ο: Δημήτρης Δελλής

Δημοφιλείς Δίαιτες στο Μικροσκόπιο

O Γιώργος Αλοίμονος, με οικογενειακή παράδοση στον Τουρισμό, είναι έμπειρος δημοσιογράφος, στέλεχος επικοινωνίας και food lover. Έχει συνεργαστεί με πολλά ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ όπου εργάστηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας, ανταποκριτής και σχολιαστής σε επώνυμα ΜΜΕ ( CNN, Fox, Sky, BBC). Εργάζεται ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και Στρατηγικής και ασχολείται με τη διεθνή πολιτική ως αναλυτής.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+