«Ας Ζηλεύει Κάθε Ποτάμι το Στόμα μας» στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Μπορεί να εμπνεύσει η σύγχρονη ποίηση τους δημιουργούς κόμικ; Μπορούν οι ερωτικές αναφορές της ποίησης να μεταφραστούν σε εικόνες;

Η έκθεση με τον ιδιαίτερο τίτλο/στίχο «Ας Ζηλεύει Κάθε Ποτάμι το Στόμα μας» που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) από τις 29 Ιουνίου ως τις 3 Σεπτεμβρίου 2023, με τη συνεργασία του Thessaloniki Comic Convention, φιλοξενεί τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα όπως αυτές αποτυπώνονται από 26 καλλιτέχνες, δημιουργούς κόμικ, illustrators και γραφίστες.

Η έκθεση φιλοξενεί έργα που κατατέθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που προηγήθηκε να αποδοθούν καλλιτεχνικά στο χαρτί ερωτικές στιγμές από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία και ποίηση. Ο συνδυασμός αυτός, πρωτότυπος για τη συγκεκριμένη κοινότητα δημιουργών, είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο ερωτικής εικονογραφίας.

Μέσα από αναφορές σε κείμενα της Anne Carson, του E. E. Cummings, του Ocean Vuong, της Sarah Cane, του Μάριου Χατζηπροκοπίου, αλλά και άλλα που επέλεξαν οι ίδιοι οι δημιουργοί των κόμικ, στην έκθεση παρουσιάζεται μια νέα ερωτική εικονογραφία, έξω από στερεότυπα και συμβατικές προσεγγίσεις του ερωτικού στοιχείου.

Το κείμενο συμπλέκεται με την εικόνα, η επιθυμία απενοχοποιείται, το παιγνιώδες ύφος και η σεξουαλικότητα έρχονται στο προσκήνιο, το σώμα συναντά την επιθυμία τρυφερά ή προκλητικά. Το ευρύ φάσμα του κόμικ ξεδιπλώνεται με διαφορετικούς τρόπους και αναδεικνύει την πολλαπλότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πολιτικής, το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών συνεργάστηκε με το AKTO Art & Design College και ειδικά με τον διδάσκοντα Παναγιώτη Μεταλληνό, ώστε να εκπαιδευτούν οι σπουδαστές σε όσο το δυνατόν πραγματικές επαγγελματικές συνθήκες.

Δεδομένης της υψηλής ποιότητας των σχεδιαστικών προτάσεων των σπουδαστών αναφορικά με την έκθεση «Ας Ζηλεύει Κάθε Ποτάμι το Στόμα μας», παρουσιάζονται στην έκθεση οι προτάσεις αφισών όλων των σπουδαστών.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου, αν. διευθύντρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών | Σύμβουλος για το ποιητικό μέρος: Βασίλης Αμανατίδης, ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής, περφόρμερ | Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας: Βασιλεία Καραγιάννη

Συμμετέχοντες Δημιουργοί

Φαέθων Βανδώρος, Έλενα Βισέρη, Κατερίνα Βλάχμπεη, Γιώργος Γεωργίου, Ίλια Γκίνη, Διονύσης Διγώνης, Χριστίνα Θαλασσά, Γεωργία Καλογεροπούλου, Άλεξ Κάντι, Μυρτώ Καπνιστή, Βασιλική Καραπαναγιωτίδου, Εύη Κοτσινοπούλου, Νάντια Κοτσινοπούλου, Σταυρίνα Κυκάλου, Νεφέλη Κυριάκου, Αναστασία Μαυροματίδου, Ελευθερία Μόσχα, Βαρβάρα Μουρατίδου, Γιώργος Μπογιατζής, Γιώργος Παλαιολόγος, Βασιλική Παναγιώτου, Στρατής Ταυλαρίδης, Ισμήνη Τελιγιορίδου, Δημήτρης Τρακόσας, Μανώλης Φραγγίδης, Χριστίνα Χρηστίδη

Πληροφορίες

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00/Πέμπτη 12:00-20:00/Δευτέρα κλειστά | MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών: Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α′, Λιμάνι Θεσσαλονίκης | Τηλ.: 2310 593270, 546683

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Η αθηΝΕΑ στην Έκθεση «Αστυγραφία / Urbanography. Η Ζωή της Πόλης τις Δεκαετίες 1950-1970»

Naxos 13-18: The Photo Exhibition | Το Bλέμμα των Eφήβων της Νάξου για τον Tόπο τους

8ο Beyond Borders – Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου | Καινοτομίες, Νέα Βραβεία και Διεθνείς Συνεργασίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+