«Brokeback Mountain» | Τι Είδε ο Κωνσταντίνος Ρήγος Πίσω από το Βουνό;

Η θεατρική διασκευή από τον Ashley Robinson ενός επιτυχημένου –και εισπρακτικά– έργου όπως το «Brokeback Mountain», βασισμένο σε διήγημα της Annie Proulx και κινηματογραφικά σκηνοθετημένο από τον Ang Lee, είναι ένα εγχείρημα που έχει εξαρχής το ρίσκο της σκηνικής μεταφοράς, ερμηνείας και απόδοσης.

Την εποχή της κινηματογραφικής μεταφοράς και προβολής του θεωρήθηκε τολμηρό, με απαιτητικούς και ριψοκίνδυνους ερμηνευτικά ρόλους, καθώς οι πρωταγωνιστές σήκωναν το βάρος της προβολής μιας βαθιάς, διαφορετικής, απροσδόκητης ερωτικής σύνδεσης δύο νέων προς αναζήτηση της ταυτότητάς τους.

Η δυσκολία όμως δεν αφορούσε μόνο την προβολή, αλλά και το να πειστεί το κοινό και δη το πιο συντηρητικό πώς μέσα από μια τέτοια ιστορία ομοφυλοφιλικού σεξουαλικού προσανατολισμού αναδεικνύεται και εν τέλει πρωταγωνιστεί η αγάπη που έχει δυναμική και μπορεί να συγκινήσει.

brokeback mountain

Ο Απαγορευμένος Έρωτας

Μέσα στην απομόνωση στα βοσκοτόπια και τις άγριες βουνοκορφές του Brokeback Mountain στο Wyoming, δύο νέοι, ο Ennis Del Mar και ο Jack Twist, οι οποίοι συνειδητοποιούν τη χημεία μεταξύ τους, βιώνουν έναν απαγορευμένο έρωτα που τους στοιχειώνει. Μάταια προσπαθούν να τον ξορκίσουν – και εκεί εστιάζει η σκηνοθετική ματιά του Κωνσταντίνου Ρήγου. Με χορογραφημένες δηλωτικές κινήσεις, όπως αυτή του ροντέο, δημιουργούνται εσωτερικές αναφορές σημαίνουσες για την ιδιαιτερότητα της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ των πρωταγωνιστών.

Ένα Αμφιλεγόμενο Εγχείρημα

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος ακολουθεί τη γραμμική αφήγηση χωρίς παρέκκλιση από το διασκευασμένο θεατρικό έργο του Ashley Robinson, ενώ ακολουθείται η σινέ εκδοχή του από την οποία έγινε ευρέως γνωστό. Η επιδίωξη του φωτισμού της ομοφυλοφιλικής σχέσης κόντρα στο σκότος του συντηρητισμού ψέγει σαφώς την ετεροκανονικότητα, ενώ παράλληλα προβάλλει την εσωτερική πάλη που οδηγεί σε σύγκρουση, ανάμεσα στην ελεύθερη βούληση και τους περιορισμούς, οι οποίοι προσδιορίζονται κοινωνικά.

Παρά τις αρχικές προθέσεις, η ένταση και δυναμική της σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες γλιστράει σε μια διάφανη επιφάνεια τόσο στις σκηνές ερωτικού περιεχομένου όσο και στις σκηνές συναισθηματικών δονήσεων και διακυμάνσεων. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ρόλους με βαθμό δυσκολίας, καθώς οι ηθοποιοί εκτίθενται ενώ σηκώνουν το βάρος του έργου. Και ενώ ο σκηνικός σχεδιασμός είναι δωρικός, εύστοχος και λειτουργικός, αναζητούσες σε σημεία τα κινηματογραφικά πλάνα των φυσικών τοπίων που εντείνουν τη δράση επειδή ακριβώς υπέβοσκε μια αδυναμία επικοινωνίας.

brokeback mountain

Δημήτρης Καπουράνης και Μιχαήλ Ταμπακάκης ως Ennis και Jack αντίστοιχα δύνανται να μεταφέρουν βιωματικά την εμπειρία του «Brokeback Mountain», επιδιδόμενοι σε ένα ροντέο ερμηνειών, με τον πρώτο να υπερτερεί σε σημεία, αν και η τελευταία σκηνή ως αποκορύφωμα είναι συναισθηματικά φορτισμένη σε συνδυασμό και με τη βιντεοπροβολή.

Οι μουσικοί που παίζουν live ωραία κομμάτια στα πλάγια της σκηνής πλαισιώνουν τη σκηνική δράση σε λειτουργία «φτιάχνω ατμόσφαιρα», αν και αυτή δεν επιτυγχάνεται πλήρως, καθώς λαμβάνουν τον χαρακτηρισμό «προσθήκη», με τη Δωροθέα Μερκούρη να αποδεικνύεται μια καλή φωνή, επαρκής στον ρόλο που της ανατέθηκε.

Αν κάναμε μια σύνοψη για το τι σημαίνει Κωνσταντίνος Ρήγος και «Brokeback Mountain», θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο εγχείρημα με προκαθορισμένη σκηνοθετική δομή, με αδυναμία στο σκηνικό δέσιμο και την ευρύτερη αναπαραγωγή της σινέ εκδοχής –παρόλο που πρόκειται για θεατρική διασκευή–, αλλά με ευρηματικά λειτουργικά σκηνικά και με σχετική δυναμική στις ερμηνείες.

Συντελεστές

Μετάφραση: Έρι Κύργια | Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος | Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ρήγος | Συνεργάτις σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη | Ενδυματολόγος: Ιωάννα Τσάμη | Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας | Ενορχήστρωση-Μουσική: Δημήτρης Αρώνης/Moa Bones |  Σχεδιασμός βίντεο: Βασίλης Κεχαγιάς | Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Παναγόπουλος.

Παίζουν: Δημήτρης Καπουράνης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Κορίνα−Άννα Γκουγκουλή, Δημήτρης Καπετανάκος, Δωροθέα Μερκούρη

Μουσικοί επί σκηνής: Κώστας Σιδηροκαστρίτης – ακουστική κιθάρα-κρουστά | Γιάννης Πανηγυράκης – ηλεκτρική κιθάρα | Γιώργος Κωστόπουλος – κοντραμπάσο

  • Το «Brokeback Mountain» παρουσιάζεται στο Θέατρο Κνωσός έως τις 22 Δεκεμβρίου 2024.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Κάπα Εκδοτική | 12 Βιβλία – 12 Παραστάσεις

«Τέχνη σε Χρυσό» | Μια Έκθεση που Λάμπει

Ο Διάφανος «Γυάλινος Κόσμος» του Antonio Latella

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Drama Queen
Drama Queen

Η Δέσποινα (Ντέπυ) Κορεντίνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Ως γνήσια Αρσακειάδα με παράδοση στη φιλολογία, η συγγραφική και καλλιτεχνική φύση της εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Το θέατρο ήταν και είναι πάντα το alter ego της. Πιστεύοντας ότι το θέατρο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, βλέπει την κριτική περισσότερο ως δημιουργική αποτίμηση της σκηνοθετικής σύλληψης και παραγωγής του έργου. Αγαπά πολύ τη διδασκαλία, το διάβασμα (κουβαλάει πάντα ένα βιβλίο μαζί) και φυσικά το θέατρο, ενώ στις ελεύθερες ώρες της χορεύει στους λάτιν ρυθμούς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+