Musk vs. Zuckerberg: H Mάχη των Δισεκατομμυρίων

Tα αγόρια τσακώνονται.

Με τον όρο «αγόρια», βέβαια, εννοούμε τους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας Elon Musk, στον οποίο ανήκουν η Tesla, η SpaceX και πιο πρόσφατα το Twitter, και Mark Zuckerberg, ο οποίος ίδρυσε τη Meta (πρώην Facebook), στην οποία ανήκουν επίσης το Instagram και το WhatsApp.

Όχι, δεν πρόκειται για αστείο. Δύο από τους πλουσιότερους και με τη μεγαλύτερη επιρροή άνδρες στον κόσμο, οι οποίοι τυχαίνει να διευθύνουν αντίπαλα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, παρακινούν ο ένας τον άλλο να λύσουν τις διαφορές τους με μία διά ζώσης μονομαχία, έναν πραγματικό «αγώνα κλουβιού»!

Ξέρω τι μπορεί να σκέφτεστε: «Από πού κι ως πού;». Οι δύο μεγιστάνες είναι γνωστό ότι έχουν ιστορικό αντιπαράθεσης –ρητορικά, όχι σωματικά– για μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη βιομηχανία τους. Η αφορμή, δε, που πυροδότησε τη συζήτηση για μία στα ίσα αναμέτρησή τους είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο παρόμοιων επιχειρήσεων που πρωταγωνιστούν στον ίδιο κλάδο. Ένας ανταγωνισμός ο οποίος εντάθηκε μετά την είσοδο του Musk στην αρένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρυσι με την αγορά του Twitter και κορυφώθηκε με τo σημερινό λανσάρισμα από τη Meta μιας εφαρμογής-κλώνου του Twitter, αποκαλούμενης από κάποιους techies ως «Twitter killer»

Το Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα της Threads

Ακούγοντας στο όνομα «Threads», η νέα αυτόνομη εφαρμογή φαίνεται να λειτουργεί όπως το Twitter, δίνοντας έμφαση στις δημόσιες συζητήσεις, με τους χρήστες να μπορούν να ακολουθούν άτομα που ήδη ακολουθούν στο Instagram. Αυτό είναι και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της, ότι δηλαδή βασίζεται στο δίκτυο του Instagram μέσω της χρήσης ενός συναρπαστικού τεχνολογικού εργαλείου, του ActivityPub. Πρόκειται για το αποκεντρωμένο πρωτόκολλο κοινωνικών μέσων που έχει ενώσει τον κόσμο του διαδικτύου!

Το τελευταίο, ουσιαστικά, επιτρέπει στους υπάρχοντες χρήστες του Instagram να χρησιμοποιούν τα στοιχεία σύνδεσής τους για να συνδεθούν ως χρήστες του Threads, «παίρνοντας» τους λογαριασμούς και τους followers που είχαν, μαζί τους. Όπως στο Instagram, οι χρήστες του Threads μπορούν να ακολουθούν φίλους και δημιουργούς με κοινά ενδιαφέροντα και να μοιράζονται αναρτήσεις έως 500 χαρακτήρων, καθώς και συνδέσμους, φωτογραφίες και βίντεο διάρκειας έως 5 λεπτών.

Ωστόσο, το νέο app δεν θα διατεθεί σύντομα στην Ευρώπη, η οποία σημειωτέον αποτελεί τη δεύτερη πιο προσοδοφόρα παγκόσμια αγορά μετά τις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ του Threads και του Instagram δημιουργεί κανονιστικά ζητήματα στην ΕΕ, που περιορίζουν την ικανότητά του να αξιοποιεί την παγκόσμια κλίμακα για να «χτυπήσει» στα ίσα την αγορά του Twitter.

Το Threads δεν είναι καινοτόμο, αλλά είναι έξυπνο. Η κατασκευή μιας ανταγωνιστικής υπηρεσίας αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για τα στελέχη της Meta να επωφεληθούν από τα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί το Twitter τον τελευταίο χρόνο. Aς μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Meta έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία «δανειζόμενη» ιδέες από αλλού.

Τώρα το «εγχειρίδιο δανεισμού» χρησιμοποιείται για να διεκδικήσει μια δυνητικά προσοδοφόρα αγορά από τον Musk, ο οποίος έχει ενοχλήσει σοβαρά τόσο τους χρήστες όσο και τους διαφημιστές από τότε που ανέλαβε την ιδιοκτησία της πλατφόρμας στα τέλη του 2022. Εξάλλου, αν θέλουμε να μιλάμε με αριθμούς, το Twitter δεν ήταν ποτέ μια καλή επιχείρηση συγκρινόμενη με τα πρότυπα άλλων κορυφαίων πλατφορμών και ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Το Twitter μπορεί να ήταν για μερικά χρόνια η παγκόσμια «πλατεία της πόλης», όμως αυτές οι μέρες φαίνεται να έχουν περάσει.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Τι Παρακαταθήκη Θα Αφήσουμε στις Μελλοντικές Γενιές;

FTX: Ρέκβιεμ για Ένα Crypto Όνειρο

Ruth Bader Ginsburg: Η Δύναμη της Μειοψηφούσας Γνώμης

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
COMMUNICATIONS MANAGER
COMMUNICATIONS MANAGER

Η Αντωνέλα Σκιαδαρέση είναι Communications Manager στην αθηΝΕΑ. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ μέρος των σπουδών της το πραγματοποίησε στη γαλλική πόλη του κρασιού, το Μπορντώ, με κατεύθυνση διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Το 2021 ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου έκανε πρακτική στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, έχει ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό στο σκάκι και στο Tae Kwon Do ως μέλος της εθνικής ομάδας. Σήμερα σκοπεύει να εφαρμόσει όσα της δίδαξε ο αθλητισμός στην καθημερινή της ζωή, θέτοντας υψηλούς στόχους για το αύριο. Είναι αισιόδοξη και πιστεύει ιδιαιτέρα στη δυναμική των νέων. Γι’ αυτό και ανέλαβε να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας μαζί τους, μέσω της στήλης #YOUTH4YOUTH στην αθηΝΕΑ. Αγαπά τον καφέ, τα βιβλία και φυσικά... τα ταξίδια!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+