Ολόφρεσκο E-Book: Carpe Vinum Vol. 7

Carpe Vinum 7

Βιωσιμότητα στη γαστρονομία: τάση ή τρόπος ζωής; Αξιακή τοποθέτηση απέναντι σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ή εμπορική εκμετάλλευση της αγωνίας όσων έχουν αποκτήσει πια περιβαλλοντική συνείδηση;

Είναι σήμα των καιρών το γεγονός ότι τόσο πολλά άρθρα των συντακτών μας στο νέο τεύχος του Carpe Vinum που εστάλη στο τυπογραφείο και μπορείτε να απολαύσετε στην ηλεκτρονική του έκδοση από σήμερα εδώ, αναδεικνύουν τη διάσταση αυτή που στο παρελθόν μας είχε απασχολήσει μόνο αποσπασματικά.

Carpe VinumΠλέον, μας ενδιαφέρουν, εκτός από το αποτέλεσμα, η προέλευση ενός προϊόντος, το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, όπως και η αξιοποίηση με έξυπνο τρόπο των υποπαραγώγων του – για να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο.

Πλέον, βλέπουμε την αξία στο «slow» και αφήνουμε πίσω μας την ιλιγγιώδη ταχύτητα που κάποτε χαρακτήριζε τα ταξίδια μας, τις απολαύσεις μας, την καθημερινότητά μας. Λίγα και καλά, λοιπόν, με έμφαση στις τοπικές πρώτες ύλες και με ζητούμενο τη διάρκεια – όχι το να «τικάρουμε» άλλο ένα κουτάκι.

Λίγο λίγο αλλάζουμε. Εμπλουτίζουμε τα κριτήρια των επιλογών μας και γινόμαστε πιο εγκεφαλικοί καταναλωτές, πιο συνειδητοποιημένοι. Επιβραβεύουμε άλλα πράγματα όταν τα βρίσκουμε, κάτι το οποίο διορατικοί επαγγελματίες σε ολόκληρη τη χώρα –παραγωγοί, εστιάτορες, σεφ και επιχειρηματίες– το έχουν αντιληφθεί και το έχουν εντάξει στη στρατηγική τους, το έχουν κάνει δική τους πυξίδα, και αυτό είναι κάτι που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το μέλλον.

Θα το διαπιστώσετε σε πολλές από τις σελίδες του χειμερινού Carpe Vinum και θα μας δείτε να το αναζητούμε και να το αναδεικνύουμε ακόμη πιο συνειδητά στα επόμενα τεύχη μας.

Η πράσινη μετάβαση αφορά τον κόσμο της γαστρονομίας και η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από τη μεγάλη αυτή αλλαγή. Κι αν η πανδημία μας κρατά για λίγο ακόμα –ελπίζουμε– μακριά από την κανονικότητα που τόσο έχουμε επιθυμήσει, ας εκμεταλλευτούμε αυτό τον χρόνο για να μας βρει η νέα αρχή καλύτερους και καλύτερες από πριν.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+