Χανιά, Όμορφη Πόλη | Ένα Ταξίδι στον Χρόνο

Κρατάω στα χέρια μου μια υπέροχη επιλογή κειμένων για τα Χανιά. Ταξιδεύω μέσα από 81 κείμενα σε μια πόλη με ιστορία, αλλού χειροποίητη, αλλού μοντέρνα, αλλού κακοποιημένη.

Την επιλογή και την επιμέλεια έχει κάνει η Νίκη Τρουλλινού, ενώ οι συνοδευτικές, ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες είναι της Ένης Κούκουλα.

Η Νίκη (Κουκουνάκη) Τρουλλινού, πιο σωστά, γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στο Ηράκλειο. Άσκησε για χρόνια τη δικηγορία και πλέον ασχολείται με τον αγροτουρισμό. Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστόρημα, δοκίμια και ταξιδιωτική λογοτεχνία.

Η Ένη Κούκουλα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία από το 1985. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί η δίγλωσση έκδοση «Άπιαστος Χρόνος» (2006) με φωτογραφίες και κείμενά της. Ατομικές εκθέσεις και προβολές του έργου της έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Ογδόντα ένα κείμενα, λοιπόν. Και το καλοτυπωμένο βιβλίο μάς πάει πίσω, στον Όμηρο και στον Ηρόδοτο. Προχωράμε στις εποχές και βρίσκουμε από ποιήματα 9 γραμμών μέχρι χορταστικά κείμενα για αυτή την ιδιαίτερη πόλη.

Αξίζει τον κόπο μόνο και μόνο για την πασίγνωστη εικόνα του φάρου του 16ου αιώνα, αλλά και για τα στενά δρομάκια που σε πολλές περιπτώσεις έχουν κρατήσει τον χαρακτήρα μιας πόλης που άκμασε και παρήκμασε, που γέννησε πολιτικούς όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που στα στενά της περπάτησαν πατριώτες σαν τον Γιάννη Δασκαλογιάννη, που σκέπασε με τα χώματά της τον Μίκη Θεοδωράκη.

Το βιβλίο και οι θαυμάσιες επιλογές της Τρουλλινού θα μας θυμίσουν τη βαρόνη Σβαρτς και το αρχοντικό της, τον Μπενέτο Μόρο, τον Μαρίνο Τζάνε Μπουνιαλή, πίσω στον 17ο αιώνα, αλλά και τη Μάρω Δούκα, που έχει τα Χανιά πάντα στα βιβλία της, και τον Τίτο Πατρίκιο.

Χάρη στο βιβλίο βολτάρουμε στη Σπλάντζια, «βλέπουμε» κινηματογράφο στον Δημοτικό Κήπο το 1902, ο Καρυωτάκης μας ενημερώνει για τις χανούμισσες, ο Κώστας Λειβαδάς περιδιαβαίνει στην παλιά πόλη, ενώ ο Γιάννης Θεοδωράκης θα γράψει για τα Χανιά την «Όμορφη Πόλη», που έχουμε χιλιοτραγουδήσει.

Ονομασίες που δεν θυμάμαι πια, αν και έχω πάει 2-3 φορές στα Χανιά. Το σοκάκι του Τοπανά, η Χάληδων, ο ναός της Τριμάρτυρης, η Σούδα, ο Άγιος Νικόλαος, το Κουμ Καπί και η παλιά Αγορά. Θα διαβάσετε για τα στιβάνια, αλλά και για την «έλλειψη των κρεμμυδιών», τον βομβαρδισμό του 1897 και για τα αρχαία στον λόφο του Καστελλίου.

Διαβάστε το να γεμίσει το μυαλό σας όμορφες ιστορίες που γράφτηκαν και ίσως ακόμα να γράφονται στην πόλη των Χανίων. Κάντε νοερά το ταξίδι μαζί με τους συγγραφείς, γυναίκες και άνδρες που αγάπησαν αυτόν τον τόπο που πάντα κοιτάει βόρεια τη θάλασσα, αχανή και μόνη.

• Το βιβλίο «Χανιά, Όμορφη Πόλη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Στέλλα, Κρατάω Βιβλίο! | Βιβλιοπροτάσεις με Θέμα τον Έρωτα

Σε ποιον Ανήκει η Θάλασσα που θα Βουτήξουμε το Καλοκαίρι;

Βιβλία για τo Καλοκαίρι | Αναγνώστες και Συντάκτες Προτείνουν

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+