Η Πολλαπλότητα του Χαρτιού

Καλλιτέχνης: Κορνήλιος Γραμμένος / Τίτλος έργου: “Fields” / Υλικό: Μελάνι σε χαρτί Fabriano

Ποιος από εμάς δεν έχει χρησιμοποιήσει το χαρτί στη ζωή και στην καθημερινότητά του; Είτε για να σημειώσει μια απλή υπενθύμιση, να σκιτσάρει καθώς μιλάει στο τηλέφωνο, να αποτυπώσει τις πιο σύνθετες σκέψεις του, είτε για να διαβάσει λέξη προς λέξη το αγαπημένο του βιβλίο; Το χαρτί είναι εκεί, τόσο στη ρουτίνα μας, όσο και στις προσωπικές δημιουργικές μας αναζητήσεις. Εάν με ρωτάτε ποια είναι η δική μου σχέση με το χαρτί, θα σας έλεγα σχεδόν ερωτική, αφού λατρεύω να το αγγίζω με τα ακροδάχτυλά μου, σε μια προσπάθεια να νιώσω την ιδιαίτερη υφή του, ιδίως όταν έχω την τύχη να βρεθώ μπροστά σε χειροποίητο χαρτί που κλείνει μέσα του τον ίδιο το χρόνο, ή όταν αλλάζω σελίδα στο αγαπημένο μου ημερολόγιο με τις “σαν από μετάξι” σελίδες.

Μία ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών αναλαμβάνει να “μιλήσει” μέσα από το χαρτί σε έναν καινούργιο χώρο τέχνης στο κέντρο της Αθήνας, την U.F.A.P. Gallery, η οποία στεγάζεται στον ισόγειο χώρο του Unique Fine Arts Papers, καταστήματος που ειδικεύεται στο εμπόριο καλλιτεχνικού χαρτιού, και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του. Η U.F.A.P. Gallery έχει σκοπό την ανάδειξη καλλιτεχνών που δουλεύουν σε χαρτί και πρόκειται να οργανώσει μια σειρά εκθέσεων αφιερωμένων στο συγκεκριμένο εικαστικό μέσο.

Ο νέος αυτός χώρος εγκαινιάζεται μέσα από την ομαδική έκθεση See If You Can Fit It On The Paper, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ματίνας Χαραλάμπη, η οποία αναλαμβάνει να παρουσιάσει στο φιλότεχνο κοινό τον “πλουραλισμό” και την πολυπλοκότητα του πολύτιμου αυτού μέσου. Σύμφωνα με την ίδια, η έκθεση αυτή “αφορμάται από την πολλαπλότητα των χρήσεων και των ιδιοτήτων του χαρτιού για να παρουσιάσει έργα καλλιτεχνών”, όπου το χαρτί άλλοτε “λειτουργεί σαν ενεργό στοιχείο του έργου” και άλλοτε “εκτελεί το ρόλο μίας ουδέτερης επιφάνειας, η οποία αναδεικνύει τη δυναμική της εικαστικής γραφής”. #MustSee

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Κατερίνα Χρηστίδη, Βασίλης Γεροδήμος, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Χρήστος Γιαννόπουλος, Μαρία Ευσταθίου, Κορνήλιος Γραμμένος, Δημήτρης Τάταρης, Αντώνης Καπνίσης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Στρατής Ταυλαρίδης, Κώστας Χριστόπουλος.

Διάρκεια Έκθεσης : 24 Oκτωβρίου – 5 Δεκεμβρίου 2017

Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα και Τετάρτη: 10:00 – 15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00, Σάββατο: 11:00-15:00

Είσοδος: Ελεύθερη

Χώρος: U.F.A.P Gallery, Ζαν Μωρεάς 40, Αθήνα, τηλ.: 210 9018415

Αρθρογράφος

Ιστορικός Τέχνης και Εκτιμητής-Σύμβουλος Έργων Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς το art market και την εικαστική πλευρά της τέχνης, όπου και όπως εμφανίζεται. Μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις της μέσα από τη στήλη "pARTicle".

Σχολιασμός

Σχολιασμός