Delphi Economic Forum: Γαλλία και Γερμανία την Επόμενη Ημέρα του Πολέμου

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η επόμενη ημέρα στις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στις σχέσεις Γερμανίας και Γαλλίας βρέθηκε στο επίκεντρο των πάνελ του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την δρα Svitlana Kovalchuk, εκτελεστική διευθύντρια της Yalta European Strategy, η οποία, ως Ουκρανή, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της, η οποία έχει πλέον καταστραφεί από τη ρωσική εισβολή. Μάλιστα, δεν απέφυγε να αναδείξει το έλλειμμα εμπιστοσύνης, τόσο προς το ΝΑΤΟ όσο και προς την ΕΕ. Όπως δήλωσε, «η Ουκρανία αυτή τη στιγμή ζητά όπλα από όλο τον κόσμο, θέλει πραγματική στήριξη. Η Ουκρανία πίστεψε και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά σήμερα λαμβάνουμε έλλειμμα εμπιστοσύνης». Ο ουκρανικός λαός, είπε, αυτή τη στιγμή υπερασπίζεται την πατρίδα του και θα πρέπει ο κόσμος να στηρίξει την Ουκρανία, αλλιώς αυτή η βία και ο πόλεμος θα επεκταθεί.

Με σαφή τρόπο τοποθετήθηκε ο δρ Benedikt Franke, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Μονάχου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, είπε, αποτελεί σημείο καμπής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ευκαιρία αφύπνισης, κυρίως για τη Γερμανία. Θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης και σε αυτό θα παίξουν ρόλο η διαμόρφωση της σχέσης του γαλλο-γερμανικού πυλώνα και η απόφαση της Γερμανίας για τον επανεξοπλισμό της. Η Γερμανία βρίσκεται πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, η Γαλλία επιθυμεί μια πιο ανεξάρτητη αμυντικά Ευρώπη. Εδώ θα πρέπει οι δύο δυνάμεις, Γερμανία και Γαλλία, να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις, όταν μάλιστα βλέπουν ότι ακόμα και οι ίδιες οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ θα γίνει πιο ισχυρό, με μια πιο ισχυρά εξοπλισμένη Ευρώπη. Για το αν θα πρέπει η Γερμανία να συμφωνήσει με τις κυρώσεις και να προχωρήσει στο εμπάργκο προς τη Ρωσία, μένει να χαρτογραφηθεί το κόστος που θα υποστεί ο γερμανικός λαός. Ο ρόλος των ηγετών είναι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού τους, πέραν από το δίκαιο των άλλων χωρών.

Για τον Μολδαβό Chiril Gaburici από το Nizami Ganjavi International Center, ανέδειξε το πρόβλημα και τις διάφορες εκφάνσεις της κρίσης, είτε αυτές είναι γεωπολιτικές, είτε ενεργειακές, στο έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ κρατών. Η παγκοσμιοποίηση, όπως εξήγησε, παγίωσε επενδυτικές, γεωπολιτικές και οικονομικές προσεγγίσεις, οι οποίες, όμως, σήμερα πρέπει να αλλάξουν. Η ανάγκη για περισσότερα όπλα και για μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα αποτελούν έκφραση της έλλειψης εμπιστοσύνης. Η Μολδαβία βρίσκεται στη λίστα προς ένταξη στην ΕΕ και προετοιμάζεται γι’ αυτό. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν θα ενταχθεί όταν ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, διότι υπάρχουν θολά σημεία. Υπάρχει έλλειψη ειλικρίνειας, είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή απεξάρτηση στην ΕΕ, υποστήριξε ότι αυτό θα γίνει, αλλά θα πάρει χρόνο. Μόνο αν γυρίσουμε όλοι σελίδα και συμφωνήσουμε σε νέες βάσεις ανάπτυξης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα περιορίσουμε το κόστος για την άμυνα και θα αυξηθούν οι πράσινες επενδύσεις.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Απόκης από την ΕΡΤ.

  • Η ομάδα της αθηΝΕΑς βρίσκεται στο Delphi Economic Forum και μέσω του live blog της σας μεταφέρει όλες τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και εξελίξεις του συνεδρίου.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Delphi Economic Forum: Ο Πόλεμος στην Ουκρανία και η Επιρροή του

Delphi Economic Forum: Μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+