Delphi Economic Forum: Μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Οι παγκόσμιες προκλήσεις που παρουσιάζονται στον δρόμο της μετάβασης στην Πράσινη Οικονομία τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Φωκίωνα Καραβιά, CEO της Eurobank, και του καθηγητή Jeffrey Sachs, Director, Center for Sustainable Development του Columbia University, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «New Realities», που πραγματοποιείται στους Δελφούς από 6 έως 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Απαιτείται μία μακροχρόνια στρατηγική για τη πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Αμερικανός καθηγητής, προσθέτοντας ότι «Όσα συμβαίνουν στον κόσμο δεν συμβάλλουν σε αυτή τη μακροχρόνια στρατηγική». «Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα είναι καταστροφή η συνέχιση του πολέμου για την Ευρώπη», τόνισε, προσθέτοντας ότι «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Δεν θα υπάρξει νικητής στη σύγκρουση της Ουκρανίας. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να λήξει και αυτή η κρίση είναι η δημοκρατία». Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο κ. Sachs ανέφερε ότι η χώρα μας μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της στη ΝΑ Μεσόγειο μέσω της προώθησης των υποδομών για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Όσον αφορά τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον μηδενισμό των εκπομπών CO2, ο κ. Sachs δήλωσε πως «έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Τα καλά νέα είναι ότι ο δρόμος για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών είναι περισσότερο καθαρός από ποτέ. Τα βασικά στοιχεία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση πλέον. Καθαρή ενέργεια. Εξηλεκτρισμός των μεταφορών, της θέρμανσης, εξηλεκτρισμός της βιομηχανίας και των κτιρίων, με τη χρήση καθαρών καυσίμων». «Δεν ανησυχώ για τον επόμενο χρόνο, αλλά για τα επόμενα δέκα χρόνια. Θα ήθελα να δω ένα δεκαετές πλαίσιο με μακροχρόνιες προτάσεις», ανέφερε και πρόσθεσε «Αυτό που έχει σημασία είναι αν θα έχουμε καταφέρει τη μείωση του 55% ως το 2030 και αν θα έχουμε καταφέρει τους στόχους της πράσινης συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει ως στόχο τα μέσα του αιώνα. Είναι ένα πλαίσιο, αλλά δεν είναι σχέδιο. Πρέπει να μιλάμε για έναν Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Σχεδιασμό». «Η ατζέντα είναι δεδομένη, αλλά δεν υλοποιείται με τον ρυθμό που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων», ανέφερε και επισήμανε την ανάγκη επίτευξης αλλαγών στο «Χρηματοπιστωτικό σύστημα σε πολλά επίπεδα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ανέφερε ότι «Σίγουρα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στη χρηματοδότηση για την πράσινη μετάβαση», ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ, με μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. «Η Ευρώπη πρέπει να μεταβεί σταδιακά σε άλλες μορφές ενέργειας και να σκεφτεί και την πυρηνική ενέργεια». Όπως είπε, «Είναι τεράστια η ευθύνη των τραπεζών στην Πράσινη Οικονομία. Στόχος είναι να έχουμε βιώσιμους πελάτες και να λειτουργούμε σε βιώσιμη οικονομία», ανέφερε και πρόσθεσε «Η τράπεζα καλείται να βοηθήσει τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές CO2». Ολοκήρωσε λέγοντας ότι «Ήδη δεσμεύονται κεφάλαια για πράσινα έργα, ενώ στην Ελλάδα τα επιτόκια είναι κάτω από 5%, άρα έχουν όφελος αυτές οι χρηματοδοτήσεις».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επισήμανε και αυτός από την πλευρά του την ανάγκη για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ, όπως είπε, «Ως τράπεζα είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε τη χρηματοδότηση πολύ σημαντικών έργων υποδομής, όπως οι ηλεκτρικές διακρατικές διασυνδέσεις». Όσον αφορά τη στρατιωτική εισβολή, ανέφερε πως «Ο μόνος δρόμος για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η διπλωματία». Επιπλέον, τόνισε ότι «Το ενεργειακό κόστος θα είναι υψηλό στην Ευρώπη. Θα δούμε μία μικρή μείωση, αλλά δεν θα επιστρέψουμε στις τιμές που επικρατούσαν πριν από δύο χρόνια». Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει και από αυτή την κρίση.

Τη συζήτηση συντόνισε η ανταποκρίτρια των Financial Times στην Ελλάδα, Ελένη Βαρβιτσιώτη.

  • Η ομάδα της αθηΝΕΑς βρίσκεται στο Delphi Economic Forum και μέσω του live blog της σας μεταφέρει όλες τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και εξελίξεις του συνεδρίου.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Delphi Economic Forum: Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια

Delphi Economic Forum: Ηγεσία την Εποχή της Τεχνολογίας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+