Delphi Economic Forum: Ο Πόλεμος στην Ουκρανία και η Επιρροή του

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις που επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση και εμβαθύνουν το αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο κατά την έναρξη των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι ο «πόλεμος στην Ουκρανία πάγωσε τον ιστορικό χρόνο και χώρο», αναδεικνύοντας την πυρηνική απειλή, αλλά και την ανάγκη για ανασύνταξη της Δύσης κατά αναθεωρητικών και βίαιων πρακτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ και η Ελλάδα συντάχθηκαν με την πλευρά του δικαίου, δηλαδή με τον ουκρανικό λαό. «Η ΕΕ και η Ελλάδα αποτελούν σήμερα γέφυρες ειρήνης και ασφάλειας στον κόσμο και στην περιοχή».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε το μήνυμα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής ως αντίδοτο στις κρίσεις, είτε οικονομικές είτε γεωπολιτικές είτε κλιματικές. Στην ομιλία του, τόνισε ότι η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο του ανθρώπου και της ζωής, αλλά βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία δεν συνυπάρχουν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι άνθρωποι και το περιβάλλον που τροφοδοτεί τη ζωή.

Από την πλευρά της, η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, σημείωσε ότι η Ευρώπη σήμερα δοκιμάζεται από τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του. Για τον λόγο αυτό, ανέδειξε την ανάγκη επίτευξης τριών φιλόδοξων στόχων. Πρώτον, αμυντική ενοποίηση, με αύξηση κονδυλίων και επενδύσεις στην τεχνολογία και τη φύλαξη των συνόρων. Δεύτερον, στην επίσπευση των στόχων για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Τρίτον, διαρθρωτική αντιμετώπιση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, περιλαμβάνοντας την απομάκρυνση κινδύνων, όπως της επισιτιστικής κρίσης.

Τον επερχόμενο και αυξανόμενο κίνδυνο που ακολουθεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε ο πρόεδρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Sefik Dzaferovic. Όπως ανέφερε στην ομιλία του, ο γεωπολιτικός κίνδυνος στα δυτικά Βαλκάνια έχει πλέον αυξηθεί, κάτι το οποίο απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή και την ΕΕ. Για τον λόγο αυτό, κάλεσε την ΕΕ να διαχειριστεί τη λεγόμενη ευρωπαϊκή διεύρυνση ως γεωπολιτική στρατηγική. Ζήτησε μάλιστα από την ΕΕ να θέσει την υποψηφιότητα προς ένταξη για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Η κίνηση αυτή, δήλωσε ο ίδιος, θα αποτελέσει απάντηση και σε διχαστικές και διασπαστικές τάσεις στα δυτικά Βαλκάνια.

Η Tatiana Valovaya, γενική διευθύντρια του ΟΗΕ στη Γενεύη, επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο του οργανισμού για τη σταθερότητα και την αποτροπή γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και τη στήριξη προσφύγων κατά τα 76 χρόνια λειτουργίας του. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο οργανισμός απαιτεί ανασυγκρότηση προκειμένου να ανταποκρίνεται στις «Νέες Πραγματικότητες», που είναι και το θέμα του Συνεδρίου των Δελφών, οι οποίες προκύπτουν ύστερα από μεγάλες κρίσης.

Ακριβώς στο ζήτημα των «Νέων Πραγματικοτήτων» που έρχονται ύστερα από μεγάλες κρίσεις αναφέρθηκε στην ομιλία της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτισμού των Δελφών, Ελένη Αρβελέρ. Όπως ανέφερε, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ισπανική γρίπη προέκυψαν ο φεμινισμός, ο κομμουνισμός και η ψυχανάλυση. Σήμερα, μετά την οικονομική, την πανδημική, τη γεωπολιτική και την ενεργειακή και κλιματική αλλαγή ενδυναμώνεται η «Νέα Πραγματικότητα», που έχει σχέση με την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση. Όπως τόνισε, πρόκειται για μια «εικονική πραγματικότητα», όπου ζούμε «το παρόν του μέλλοντος και δημιουργεί δύο τάξεις: αυτήν που είναι κυρίαρχη και έχει πρόσβαση στην τεχνολογία και εκείνη που είναι εκτός».

Η Vaira Vīķe-Freiberga, πρώην πρόεδρος της Λετονίας, υπογράμμισε ότι οι σύγχρονοι οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, έχουν αποτύχει στην αποτροπή εξελίξεων όπως η βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, ανέφερε, η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να καταδικάζει, να επιβάλλει κυρώσεις, όμως παραμένει παρακολουθητής των εξελίξεων. Ταυτόχρονα, ζούμε σε μια εποχή όπου δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από την ψευδαίσθηση. Η Ρωσία επιμένει ότι δεν κάνει πόλεμο, ενώ εμείς βλέπουμε να σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός. Η νέα πραγματικότητα απαιτεί κοινωνική συνοχή και επιβεβαίωση της αντίληψης της πραγματικότητας, αλλά εμπράκτως.

Η έναρξη των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών έκλεισε με παρέμβασή της η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θέλησης της Unesco, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής για την αντιμετώπιση των κρίσεων – κάτι στο οποίο συμβάλλει το Συνέδριο των Δελφών, καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης και ανάλυσης κορυφαίων αναλύσεων, απόψεων και τάσεων.

Σύντομο καλωσόρισμα στους Δελφούς απήθυναν επίσης ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σπανός, και ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής.

  • Η ομάδα της αθηΝΕΑς βρίσκεται στο Delphi Economic Forum και μέσω του live blog της σας μεταφέρει όλες τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και εξελίξεις του συνεδρίου.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Delphi Economic Forum: Μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία

Delphi Economic Forum: Ηγεσία την Εποχή της Τεχνολογίας

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+