Διαλειμματική δίαιτα. Σίγουρα την έχετε ακούσει, διαβάσει, συζητήσει. Μπορεί να τη βρείτε ως διαλειμματική ή διαλείπουσα νηστεία και στα αγγλικά με τον όρο intermittent fasting.
Έχει πάρει πολύ μεγάλη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια χάρη σε σημαντικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της στην ανθρώπινη υγεία, όπως π.χ. στην καρδιακή υγεία ή ενάντια στις φλεγμονές, στον καρκίνο, στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες κ.ά. Ας δούμε όμως τι πραγματικά ισχύει ερευνητικά και κλινικά για τη διαλειμματική νηστεία.
Τι Είναι;
OXI, η διαλειμματική νηστεία δεν είναι μόδα, ούτε κάτι νέο. Πρόκειται για ένα πατρόν διατροφικής συμπεριφοράς που μελετάται από τις αρχές του 20ού αιώνα (συγκεκριμένα, από το 1917) με αφορμή τις θρησκευτικές συνήθειες νηστείας.
ΝΑΙ, η διαλειμματική νηστεία απαιτεί αποχή από τη θρέψη, δηλαδή την τροφή, για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή της εβδομάδας. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει. Το ποια είναι αυτά τα μοντέλα δεν είναι αντικείμενο του συγκεκριμένου άρθρου, αλλά μπορείτε, αν θέλετε, να διαβάσετε περισσότερα στο αναλυτικό μου e-book οδηγό.
Πού Απευθύνεται και Πώς Λειτουργεί
ΟΧΙ, η διαλειμματική νηστεία ΔΕΝ είναι για όλους. Μπορεί να κρύβει κινδύνους και να μην ταιριάζει σε όλους τους οργανισμούς. Μόνο ο εξειδικευμένος διατροφολόγος-διαιτολόγος, που γνωρίζει αναλυτικά το ιστορικό σας και τις διατροφικές σας συνήθειες, με τις κατάλληλες μετρήσεις και ερωτήσεις, μπορεί να σας διαβεβαιώσει για το αν η διαλειμματική νηστεία είναι μια ασφαλής διατροφική συνήθεια και για εσάς.
ΝΑΙ, η διαλειμματική νηστεία ρυθμίζει τα σήματα πείνας-κορεσμού, αλλάζει τα επίπεδα των ορμονών και αλλάζει την έκφραση των γονιδίων μας. Ένας από τους μοριακούς μηχανισμούς που ενεργοποιείται είναι η εξάντληση των μικρών σε διάρκεια αποθηκών ενέργειας (γλυκόζη/γλυκογόνο) ώστε το σώμα μας να στρέφεται στα μακρόχρονα αποθέματα (λίπος).
Η «αποχή» για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. 16 ώρες) από την κατανάλωση τροφής δίνει χώρο και χρόνο στα κύτταρα του σώματός μας να ασχοληθούν με κάτι άλλο εκτός από την απορρόφηση και τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών της τροφής μας, έχοντας θετικά αποτελέσματα στον μεταβολισμό και στην ευεξία μας.
Τέτοιες «εναλλακτικές» λειτουργίες είναι η επιδιόρθωση ζημιών, η αναδόμηση ιστών, η αποκατάσταση φλεγμονών κ.ά. Συνεπώς, επιτυγχάνεται ένα εσωτερικό «boost» εφόσον όλοι οι μοριακοί μηχανισμοί στρέφουν αλλού το ενδιαφέρον τους και ολόκληρος ο πεπτικός σωλήνας «ξεκουράζεται». Επίσης, στη διαλειμματική νηστεία αποδίδουν και οφέλη μακροβιότητας λόγω του μηχανισμού της αυτοφαγίας που ενεργοποιεί.
Διαλειμματική Δίαιτα και Απώλεια Βάρους
ΟΧΙ, η διαλειμματική νηστεία, όποια μορφή της και αν επιλέξετε, ΔΕΝ είναι ικανή από μόνη της να λειτουργήσει έτσι ώστε να χάσετε βάρος. Δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε «συνταγή», ούτε «μαγικό ραβδάκι» για εύκολη απώλεια βάρους. Αντιθέτως. Αν δεν εφαρμοστεί σωστά, μπορεί να είναι επικίνδυνη επιλογή και να σας οδηγήσει όχι μόνο σε αύξηση βάρους αλλά και σε υποσιτισμό.
Τελευταίες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι, όταν θέλουμε να πετύχουμε απώλεια βάρους, η διαλειμματική νηστεία δεν προσφέρει επιπρόσθετα οφέλη. Η απώλεια βάρους απαιτεί ολιστική προσέγγιση 360°, με διορθωτικές κινήσεις σε πολλούς διατροφικούς μύθους, συνήθειες και παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με το άτομο.
ΝΑΙ, μπορεί να έχει «δουλέψει» σε κάποιον άλλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δουλέψει και σε εσάς, εφόσον καθένας από εμάς είναι μοναδικός. Πρόκειται για μια φράση που κινδυνεύει να γίνει «κλισέ», αλλά που είναι αλήθεια 100%.
Έχουμε μοναδικό DNA, μοναδικές ανάγκες και μοναδικές καθημερινότητες, μολονότι εξωτερικά μπορεί να εντοπίζουμε ομοιότητες μεταξύ μας. Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να «δουλέψει» με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το άτομο. Μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε την πείνα σας, μπορεί να φτιάξει τις τιμές της χοληστερίνης σας, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ή μπορεί απλώς να καλύψει την περιέργειά σας για το αν μπορείτε να την κάνετε!
Μη διστάσετε να με ρωτήσετε αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες. Μέχρι την επόμενη φορά, να θυμάστε ότι η διατροφή είναι πρωτίστως μέσο υγείας και όχι αισθητικής!
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Εκπαιδεύοντας τους Γευστικούς μας Κάλυκες με τη Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου
Σαλάτα Αντίβ με Μάνγκο, Σαγκουίνι, Blue Cheese και Chimichurri