Η ηλικία των 50+ αποτελεί κομβικό σημείο στη ζωή όλων των ανθρώπων, εφόσον οι περισσότεροι έχουν ήδη ολοκληρώσει πολλά από τα όνειρα και στόχους τους, ενώ άλλοι βρίσκονται στο απόγειο της δημιουργικότητάς τους. Για το γυναικείο φύλο όμως και για όλα τα άτομα με μήτρα, η ηλικία 50+ σημαίνει και κάτι ακόμα: την είσοδο στην εμμηνόπαυση.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 100.000 γυναίκες στην Ελλάδα και 1,3 εκατομμύρια στον κόσμο βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Με δεδομένη την αύξηση του μέσου όρου προσδόκιμου ζωής στα 83,7 έτη, οι γυναίκες περνάμε το 1/3 της ζωής μας σε εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια περίοδο με μεγάλη επίδραση στην ποιότητα ζωής της γυναίκας, με τεράστιες ατομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Παρ’ όλα αυτά, εν έτει 2024 η εμμηνόπαυση αποτελεί ταμπού, δεν συζητιέται ανοιχτά με τους επαγγελματίες υγείας και κυρίως δεν μελετάται εκτενώς στην ερευνητική κοινότητα.

Εμμηνόπαυση

Μόλις το 1990 οι κλινικές μελέτες ξεκίνησαν να περιλαμβάνουν γυναίκες, ενώ μόλις το 2001, με την αποκωδικοποίηση του DNA, η επιστημονική κοινότητα κατέληξε ότι κάθε κύτταρο έχει φύλο και ότι αυτή η θεμελιώδης αρχή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις υποθέσεις εργασίας θεραπείας και φροντίδας.

Η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα μαζικό ζήτημα με έντονα προσωπικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και βιώνει διαφορετικά αυτή την περίοδο της ζωής της. Κάθε σώμα είναι μοναδικό. Κάθε γυναίκα είναι μοναδική, και κάθε εμμηνόπαυση θα πρέπει να προσεγγίζεται εξατομικευμένα.

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια περίοδο με μεγάλη επίδραση στην ποιότητα ζωής της γυναίκας, με τεράστιες ατομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Οι μαρτυρίες γυναικών που αναζητούν στο διαδίκτυο και σε μη ιατρικές πηγές πληροφορίες και λύσεις για αυτήν την περίοδο της ζωής τους ολοένα και πληθαίνουν, ενώ η διατροφή δίνεται ως άλλη μια γενική και οριζόντια οδηγία, που προφανώς δεν καλύπτει τις εξατομικευμένες ανάγκες αυτής της περιόδου.

Μύθοι και Αλήθειες για την Εμμηνόπαυση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα ήθελα να τονίσω όχι μόνο κάποιες βασικές διατροφικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα που ετοιμάζεται να μπει ή βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, αλλά και γενικότερους μύθους γύρω από αυτή την περίοδο.

Αρχικά, στην εμμηνόπαυση δεν «μπαίνουμε» ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη. Η αρχή –και τα συνεπακόλουθα συμπτώματα– αυτής της περιόδου της ζωής της γυναίκας ξεκινά έως και 10 χρόνια πριν από την επίσημη έναρξή της.

Αλλαγές στην περίοδο (σε ροή, ποσότητα, συχνότητα, πόνο κ.λπ.), αλλαγές στην ποιότητα ζωής, στην ψυχική, πνευματική και σεξουαλική υγεία και στον ύπνο συνοδεύουν συχνά αυτά τα χρόνια.


Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο και από τη μια χρονική στιγμή στην άλλη και εξαρτάται κατά πολύ από την «προετοιμασία» κάθε σώματος για να αντιμετωπίσει αυτό το «πάρτι» ορμονών που του συμβαίνει.

Κατά ανάλογο τρόπο με την εφηβεία, όπου τότε οι γυναικείες ορμόνες αυξάνονται και έως ότου ισορροπήσουν παρατηρούνται διάφορα συμπτώματα, ομοίως και στην εμμηνόπαυση οι αντίστοιχες ορμόνες μειώνονται και έως ότου ισορροπήσουν παρατηρούνται σχεδόν τα ανάποδα συμπτώματα.

Διατροφική «Προετοιμασία»

Η διατροφική «προετοιμασία» του σώματος οφείλει να περιλαμβάνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που θα θρέφουν επαρκώς και θα καλύπτουν τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ανάγκες καθ’ όλη τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Πρόκειται για διατροφική παρέμβαση που δεν εξαντλείται σε μια «δίαιτα». Η σωστή αναλογία ω3/ω6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική και δυστυχώς αμελείται από πολλές προληπτικές αναλύσεις. Η επαρκής θρέψη με αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε, Α, C, καθώς και πολυφαινολικά συστατικά και Q10 συνένζυμο είναι επίσης απαιτούμενη.

Η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα μαζικό ζήτημα με έντονα προσωπικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι το μοναδικό διατροφικό μοντέλο που εγγυάται την ισορροπημένη και πλήρη λήψη όλων αυτών των συστατικών και που πρέπει να ακολουθείται και να προσαρμόζεται στις θερμιδικές ανάγκες κάθε σώματος. Οφείλουμε να γνωρίζουμε τον βαθμό συμμόρφωσής μας με αυτή τη διατροφή για να μπορούμε να τον βελτιώσουμε, γεγονός που γίνεται με ένα σύντομο ερωτηματολόγιο 14 ερωτήσεων.

Οι εθιστικές ουσίες, όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη, το τσιγάρο και τα προϊόντα του, η ζάχαρη και το αλάτι, πρέπει να ρυθμιστούν στο ελάχιστο, αν όχι σε μηδενικό σημείο, ώστε να βοηθήσουν το σώμα να ανταποκριθεί στις αυξημένες προκλήσεις της εμμηνόπαυσης.


Εμμηνόπαυση: Μια «Σικάτη» Πρόκληση

Ταυτόχρονα, η συστηματική άσκηση –και κατά προτίμηση η άσκηση με βάρη και αντιστάσεις που θα ενισχύσει τη μυϊκή μάζα του σώματος και θα στηρίξει σωστά το μυοσκελετικό σύστημα– είναι καίριας σημασίας, καθώς η εμμηνόπαυση συνοδεύεται κυρίως και με οστεοπενία, οστεοπόρωση και αλλοιώσεις σε οστά και μαλακά μόρια. Πρόκειται για συνήθειες κίνησης και άσκησης που η γυναίκα καλείται να προσθέσει στην καθημερινότητά της αργά και σταθερά από πριν.

Η λήψη ή μη ενισχυμένων συμπληρωμάτων διατροφής, ορμονικής ή άλλης θεραπείας, θα πρέπει να εξετάζεται και να εξατομικεύεται από γυναικολόγο και ενδοκρινολόγο σε συνεργασία με εξειδικευμένο διατροφολόγο, με βάση τις βιοχημικές, ορμονικές και παθολογικές εξετάσεις κάθε σώματος.


Σε όλες τις περιπτώσεις, η γυναίκα πρέπει να θυμάται ότι υπάρχουν λύσεις, υπάρχει φροντίδα και ότι η εμμηνόπαυση δεν πρέπει να την κρατάει πίσω από τους στόχους, την ευχαρίστηση και τη βέλτιστη ποιότητα της ζωής της.

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μπορούμε να πούμε μια «σικάτη» πρόκληση για τις γυναίκες. Στις ΗΠΑ αποτελεί πλέον θέμα των ειδήσεων των 9, με πολλές διασημότητες να μιλάνε ανοιχτά και να συζητούν τα συμπτώματά τους ξεκινώντας καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 100.000 γυναίκες στην Ελλάδα και 1,3 εκατομμύρια στον κόσμο βρίσκονται σε εμμηνόπαυση.

Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμα στην Ελλάδα, όπου μονάχα 1 στους 10 γυναικολόγους αναδεικνύουν και συζητάνε τα συμπτώματα με τις γυναίκες, ενώ οι περισσότερες από αυτές δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να μην υποφέρουν σιωπηλά από τα σχετιζόμενα προβλήματα χωρίς υποστήριξη.

Αν είσαι ή νομίζεις ότι έχεις συμπτώματα εμμηνόπαυσης ή περι-εμμηνόπαυσης, επικοινώνησε μαζί μου για να ξεκινήσουμε την εξατομικευμένη σου διατροφική βοήθεια.

Βρες εξειδικευμένους ειδικούς σε δύο νέες δράσεις στην Ελλάδα, στα Vivian Lab και Women’s Health First.

Μέχρι την επόμενη φορά, να θυμάσαι ότι η διατροφή είναι πρωτίστως μέσο υγείας και όχι αισθητικής.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

#BraveNewFood: Το Μενού του Μέλλοντός μας 

«Ένα Ποτήρι Κρασί την Ημέρα Κάνει Καλό»: Μύθος ή Αλήθεια;

«Ο Έρωτας Περνάει από το Στομάχι» | Υπάρχουν Aφροδισιακές Tροφές; 

Η Δρ.Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου γεννήθηκε στον Πειραιά, μεγάλωσε στη Γλυφάδα, αναπτύχθηκε στη Βαρκελώνη, ωρίμασε στη Μαδρίτη και επέστρεψε μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Είναι ερευνήτρια και λέκτορας διατροφογενετικής στην Ισπανία και ιδρύτρια της καινοτόμου εταιρείας DNANUTRICOACH®, της πρώτης επιστημονικής εταιρείας στην Ελλάδα που παρέχει διατροφογενετικές υπηρεσίες από το 2018. Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος με άδεια εξασκήσεως σε Ισπανία και Ελλάδα και Τεχνολόγος Τροφίμων. Από το 2001, μελετά, γράφει, διαβάζει και δημοσιεύει για τη διατροφική έρευνα και τα οφέλη της Παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής και του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στο DNA μας. Έχει υπάρξει υπότροφος του ΙΚΥ και της ΕΕ για όλες τις σπουδές της και σήμερα επικοινωνεί την επιστήμη της από όλα τα κοινωνικά δίκτυα (ΤikTok, instagram κ.λπ.) αλλά και μέσω του ελληνικού podcast της Science Meets Society. Το βιβλίο της «Το DNA στο πιάτο σου» κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις iWrite και είναι το πρώτο βιβλίο που παρουσιάζει την επιστήμη της διατροφογενετικής και τη σημασία του να θρεφόμαστε με βάση το DNA μας. Συνεχίζει να διδάσκει σε 2 ισπανικά Πανεπιστήμια.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+