Η Δικηγόρος και Στιχουργός Νέλλυ Μπρέστα Λέει «Ποτέ δεν Είναι Αργά»

Δύο ζωές σε μία απολαμβάνει η Νέλλυ Μπρέστα. Γιατί συνδυάζει με επιτυχία δύο δραστηριότητες, διαφορετικές μεταξύ τους: τη δικηγορία και τη στιχουργική. Η τέχνη ανοίγει το μυαλό, μας λέει, βοηθάει στην κατανόηση και στην επεξεργασία των συναισθημάτων των άλλων, συν ότι λειτουργεί ως μέσο αντιμετώπισης της καθημερινής έντασης που συνοδεύει πάντα τη δικηγορική εργασία.

Έτσι είναι. Το ίδιο αισθανόμαστε κι εμείς. Όχι ως δημιουργοί, αλλά ως αποδέκτες της τέχνης τους. Χάρη στις δικές τους δημιουργίες αποφορτίζεται και απογειώνεται και η δική μας καθημερινότητα.

Η αγάπη για τις λέξεις, η τρυφερότητα για τη φύση και τον άνθρωπο της Νέλλυς Μπράστα μετουσιώνονται σε στίχους και δημιουργούν κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας με σπουδαίους καλλιτέχνες. Με τον Γιώργο Περρή και το «Ποτέ δεν είναι Αργά» χαιρετίζουμε την τελευταία της συνεργασία.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη στιχουργική;

Από μικρό παιδί θυμάμαι να νιώθω την ανάγκη να εκφράζω, να εξωτερικεύω σκέψεις και συναισθήματα. Αυτή η εσωτερική ανάγκη έβρισκε δημιουργική διέξοδο με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς ήταν και η στιχουργική, η οποία, για να ταξιδέψει, πρέπει να συναντήσει τη μουσική της. Για πρώτη φορά, οι στίχοι μου ντύθηκαν με μελωδίες πριν από 10 περίπου χρόνια.

«Η άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος προϋποθέτει ορθολογική σκέψη, στρατηγική, ανάλυση και τεχνικές δεξιότητες που με κρατούν στη γη, ενώ η καλλιτεχνική δημιουργία λαμβάνει χώρα σε άλλα επίπεδα και με ανεβάζει στα σύννεφα».

Έχεις μια επαγγελματική διαδρομή ως δικηγόρος και μια παράλληλη δραστηριότητα ως στιχουργός. Πώς συνδυάζονται οι δύο δραστηριότητες;

Η άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος προϋποθέτει ορθολογική σκέψη, στρατηγική, ανάλυση και τεχνικές δεξιότητες που με κρατούν στη γη, ενώ η καλλιτεχνική δημιουργία λαμβάνει χώρα σε άλλα επίπεδα και με ανεβάζει στα σύννεφα.

Ο συνδυασμός των δύο διαφορετικών κόσμων έχει πολλαπλά οφέλη, που ενισχύουν την ποιότητα της καθημερινότητας, ενισχύοντας την ισορροπία σε όλες τις πτυχές της ζωής μου. Η μία δράση ενδυναμώνει και φέρνει αρμονία στην άλλη.

Με ποιους άλλους καλλιτέχνες έχεις συνεργαστεί;

Είχα την τιμή ο πρώτος που μελοποίησε στίχους μου και στη συνέχεια ερμήνευσε το τραγούδι μας να είναι ο Παντελής Θαλασσινός. Έχω συνεργαστεί με τον Δώρο Δημοσθένους, τον Γιώργο Καραδήμο, τον Μιχάλη Καλογεράκη, τον Τάσο Ιωαννίδη, τη Μιρέλα Πάχου, τον Γιώργο Περρή, τη Νεφέλη Φασούλη, την παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου και με αρκετούς άλλους σημαντικούς δημιουργούς.

Οι πηγές της έμπνευσής σου; Πώς γεννιούνται οι στίχοι;

Γεγονότα, συμβάντα της καθημερινότητας ή αυθόρμητες και αυτόκλητες σκέψεις είναι ερεθίσματα που μπορεί να γίνουν πηγή έμπνευσης. Η παρατήρηση του κόσμου γύρω μου, μια απλή καθημερινή συνάντηση, μια εμπειρία, ένα ανάγνωσμα, ένα άκουσμα, ακόμη κι ένα όνειρο ή μια κίνηση μπορεί να ενεργοποιήσει την εσωτερικότητά μου και την ανάγκη έκφρασης.

Ποια είδη μουσικής αγαπάς περισσότερο;

Αγαπώ την έντεχνη μουσική, την τζαζ, την κλασική και τη μουσική που προέρχεται από διάφορες πολιτισμικές παραδόσεις.

Σε βοηθάει η τέχνη στην καθημερινότητα της δικηγορίας;

Η τέχνη ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ικανότητα σκέψης έξω από συμβατικά πλαίσια. Αυτό είναι εξαιρετικά υποβοηθητικό στην καθημερινότητα της δικηγορίας κατά την επίλυση νομικών προβλημάτων. Επιτρέπει την προσέγγιση δύσκολων ζητημάτων από διαφορετικές οπτικές γωνίες και την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων.

Η τέχνη ανοίγει το μυαλό και συμβάλλει στην κατανόηση και την επεξεργασία των συναισθημάτων των άλλων. Αυτό βοηθά έναν δικηγόρο να επικοινωνεί βαθύτερα και αποτελεσματικότερα με τους εντολείς και τους συνεργάτες του. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρω ότι η καλλιτεχνική δημιουργία, η τέχνη γενικότερα, λειτουργεί ως μέσο αντιμετώπισης της καθημερινής έντασης που συνοδεύει τη δικηγορική εργασία.

«Η συμμετοχή μου σε  ένα συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη πυροδότησε την έμπνευση και έφερε στο φως το «Ποτέ δεν είναι Αργά», το τελευταίο μου τραγούδι που ερμηνεύει, υπέροχα πρέπει να πω, ο Γιώργος Περρής»

Υπάρχουν ποιητές που σε έχουν εμπνεύσει και σε έχουν επηρεάσει στη στιχουργική;

Ο Νίκος Γκάτσος, η Κατερίνα Γώγου, ο Τάσος Λειβαδίτης, η Μαρία Πολυδούρη είναι κάποιοι από τους σημαντικούς ποιητές που με έχουν επηρεάσει και αποτελούν σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για μένα. Επίσης, καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ζωής μου και στις επιλογές μου τα τελευταία χρόνια έχει παίξει το έργο του μεγάλου λογοτέχνη και ποιητή Αντώνη Σαμαράκη.

Η συμμετοχή μου σε  ένα συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του πυροδότησε την έμπνευση και έφερε στο φως το «Ποτέ δεν είναι Αργά», το τελευταίο μου τραγούδι που ερμηνεύει, υπέροχα πρέπει να πω, ο Γιώργος Περρής.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Σπάσιμο»: Μια Αστυνομική Ιστορία με Ραγισμένους Ήρωες

Sweet Home Kalamata | 7ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Για Εμάς Κελαηδούν τα Πουλιά!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+