Για Εμάς Κελαηδούν τα Πουλιά!

Σας έχει τύχει να ξυπνάτε το πρωί όχι με το ξυπνητήρι αλλά με χαρούμενα, φλύαρα τιτιβίσματα; Αν ναι, φαντάζομαι πως συμφωνείτε μαζί μου: πρόκειται για ένα υπέροχο ξεκίνημα της ημέρας! Γιατί, όμως, κελαηδούν τα πουλιά;

Όπως για τους ανθρώπους, έτσι και για τα πουλιά το ανέμελο τραγούδι είναι τρόπος έκφρασης. Κάτι σαν «κελαηδώ, άρα υπάρχω». Κελαηδούν ώστε να οριοθετήσουν την περιοχή τους, να προειδοποιήσουν για κίνδυνο, αλλά και για να προσελκύσουν ερωτικά το ταίρι τους. Τα μικρά τιτιβίζουν όταν πεινάνε, ενώ τα ενήλικα κελαηδούν «πρωί πρωί με την αυγούλα» για να δείξουν πως είναι υγιή και δυνατά. Συχνά, όμως, τα πουλιά τραγουδούν κι έτσι, απλώς επειδή το διασκεδάζουν!

Οι Μελέτες

Όμως –όπως λέει και το παλιό εκείνο τραγούδι– τα πουλιά κελαηδούν και για εμάς! Τουλάχιστον αυτό συμπεραίνεται από  δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και δηλώνουν πως το τραγούδι των πουλιών κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία.

Στην πρώτη μελέτη συλλέχθηκαν 26.856 αξιολογήσεις για το τι επηρεάζει την ψυχική διάθεση των ανθρώπων. Αναλύοντάς τες, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ θέασης/ακρόασης πουλιών και θετικών, ευχάριστων συναισθημάτων. Μάλιστα, τα οφέλη στην ευεξία διατηρήθηκαν αρκετές ώρες και μετά την εμπειρία, ακόμη και σε συμμετέχοντες διαγνωσμένους επίσημα με κατάθλιψη.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και μια πτυχή της έρευνας κατά την οποία οι ερευνητές ζήτησαν από 295 διαδικτυακούς συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση αφού προηγουμένως είχαν ακούσει τραγούδια πουλιών ή θόρυβο κυκλοφορίας.

Εκείνοι που άκουσαν τα πουλάκια ανέφεραν μείωση των συναισθημάτων άγχους και θλίψης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που ο θόρυβος του αστικού περιβάλλοντος επιδείνωσε τα συμπτώματά τους.  Φύση – Πόλη σημειώσατε 1, λοιπόν.

Xαλάρωση

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Κατ’ αρχάς, οι ήχοι των πουλιών δρουν χαλαρωτικά σε πολλούς ανθρώπους. Δημιουργούν ειρηνική ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στην αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας. Φαίνεται λοιπόν ότι έχουν την ιδιότητα να μειώνουν το στρες, το άγχος, ακόμη και κάποια συμπτώματα κατάθλιψης, επιδρώντας ηρεμιστικά στο νευρικό μας σύστημα.

Επίσης, η ρυθμική και καταπραϋντική φύση των τραγουδιών των πουλιών βοηθά όχι μόνο να χαλαρώσουμε, αλλά και να ξεκουραστούμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας.

Φτιάξε μου το Κέφι!

Το κελάηδισμα των πουλιών έχει την ικανότητα να ανεβάζει τη διάθεσή μας και να βελτιώνει τη συναισθηματική μας κατάσταση. Οι χαρούμενες μελωδίες και οι φυσικές αρμονίες μπορούν να προκαλέσουν θετικά συναισθήματα ευτυχίας και χαράς.

Επιπλέον, τα πουλιά συμβολίζουν την ανεμελιά και την ελευθερία. Έτσι, ακούγοντάς τα, ο αυτόματος συνειρμός μας δημιουργεί ελπιδοφόρες και αισιόδοξες σκέψεις.

Δώρο για το Μυαλό

Πράγματι, τα «τσιριτρί» και τα «τσιριτρό» φαίνεται να ενισχύουν και τις γνωστικές μας ικανότητες! Η έκθεση σε φυσικούς ήχους, όπως τα τραγούδια των πουλιών, μπορεί να βελτιώσει την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Έτσι, ένα διεγερτικό, ακουστικό περιβάλλον επιδρά θετικά στη δημιουργικότητα και στις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Σύνδεση με τη Φύση

Οι κελαηδιστές τρίλιες των πουλιών μας συνδέουν άμεσα με τον φυσικό κόσμο. Η ακρόαση του ποικίλου ηχητικού φάσματος των διαφόρων ειδών και των μοναδικών φωνών τους μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε κοντά στη φύση ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε αστικό περιβάλλον. Η σύνδεση με τη φύση έχει συσχετιστεί με τη βελτίωση της ευεξίας, την αύξηση της ζωτικότητας και την αίσθηση του ανήκειν. Διαπιστώστε το στο βίντεο που ακολουθεί:

Καλύτερη Ατμόσφαιρα

Τα χαρωπά τιτιβίσματα βελτιώνουν την ατμόσφαιρα γενικότερα. Δημιουργούν ένα «στρώμα» φυσικού ηχοτοπίου, το οποίο μπορεί να καλύψει δυσάρεστους θορύβους, όπως ήχους κυκλοφορίας, μηχανημάτων κ.λπ.

Έτσι, φτιάχνεται μια πιο γαλήνια, ισορροπημένη ατμόσφαιρα, που ωφελεί τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας ευεξία. Επιπλέον, τα πρωινά κελαηδίσματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως φυσικό ξυπνητήρι, ξυπνώντας μας απαλά και ξεκινώντας την ημέρα με θετικό πρόσημο.

Κελαηδιστά Φλάουτα

Κλείνω το μικρό αυτό αφιέρωμα αναφέροντας πως η ομορφιά και η αρμονία των τραγουδιών των πουλιών ενέπνευσε και πολλούς μουσικούς. Ενδεικτικά αναφέρω πως στο β′ μέρος της «Ποιμενικής» Συμφωνίας (Νο 6) ο Beethoven «μιμήθηκε» στη σύνθεσή του τις φωνές του ορτυκιού, του αηδονιού και του κούκου, o Vivaldi έγραψε ολόκληρο κονσέρτο για τον «Μικρό Κοκκινολαίμη» («Il Gardellino»), όπου ένα φλάουτο παριστάνει το χαριτωμένο πουλί, ενώ o Charles-Camille Saint-Saëns, αφιέρωσε 4 (!) μέρη από τη σουίτα «Καρναβάλι των Ζώων» σε πτηνά.


Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Λίγο «Μπλε» για να Θεραπευτώ

Beesness as Usual | Ο Θαυμαστός Κόσμος των Μελισσών

Είδαμε τον Mike Scott και τους Waterboys στο Ηρώδειο | Γιατί το Ροκ…

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+