Sweet Home Kalamata | 7ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Το φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας (International Kalamata Music Days) επιστρέφει για 7η συνεχόμενη χρονιά με πλούσιο και δεξιοτεχνικό συναυλιακό πρόγραμμα, γεμάτο αντιθέσεις, φρεσκάδα και δυναμισμό, καθώς και masterclasses διεθνούς εμβέλειας με καταξιωμένους μουσικούς από την Ευρώπη.

Από ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία μπαρόκ μέχρι και τους ιδιότροπους ήχους του Helmut Lachenmann, η πόλη της Καλαμάτας θα πλημμυρίσει από μουσική αλλά και δεκάδες κορυφαίους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο, ανοίγοντας τον –καθιερωμένο πλέον– δίαυλο μουσικής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού.

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου με το Πιάνο Τρίο Isimsiz, που θα παρουσιάσει έργα των Haydn, Korngold και Brahms, το οποίο απαρτίζεται από τους Pablo Hernán Benedí (βιολί), Edvard Pogossian (βιολοντσέλο) και Erdem Misirlioglu (πιάνο). Το Σάββατο 29 Ιουλίου, το σύνολο Ex Silentio θα ερμηνεύσει στον μυσταγωγικό χώρο του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης.

Την Κυριακή 30 Ιουλίου το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα συνεχίσει με τρεις συναυλίες: H ταλαντούχα νέα πιανίστα Αγγελική Γιαννοπούλου θα εμφανιστεί επί σκηνής σε ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα Κυριακού, Chopin, Ravel, Bach και Prokofiev. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η τελική συναυλία του masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου με τον Pablo Hernán Benedí.

Τέλος, το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει με βραδιά βωβού κινηματογράφου, σε συνεργασία με τη Filmhouse – Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Το καλαματιανό σύνολο Moving Band θα συνοδέψει μουσικά τις ταινίες μικρού μήκους «Το Σκιάχτρο» (1920) και «Μια Εβδομάδα» (1920) του Buster Keaton, ενώ ο Τρύφωνας Τύπου (πιάνο) και ο Αρίωνας Γυφτάκης (κοντραμπάσο και σύνθεση) θα συνοδεύσουν μουσικά την ταινία «Το Κόκκινο Μπαλόνι» (1956) του Albert Lamorisse.

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες στα masterclasses πιάνου με την Αλεξία Μουζά και βιολιού με τον Felix Froschhammer θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και την Τρίτη 1 Αυγούστου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, η πολυβραβευμένη βιολονίστα Charlotte Spruit. Στις 22:30 θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο το New Circle Quartet, του εκπληκτικού κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη.

Το συναυλιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 2 Αυγούστου με την τελική συναυλία του masterclass διεύθυνσης ορχήστρας με τον Joshua Weilerstein και, στη συνέχεια, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ΤRIO vis-à-vis, που έχει αφιερωθεί στον πειραματισμό και στην έρευνα του «άγνωστου» στη σύγχρονη μουσική.

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου, στο πλαίσιο της νέας σειράς συναυλιών Young Τalents in Concert, και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, οι Maria Rahmatulla (βιολί), Dante Lind (βιόλα) και Idil Bursa (βιολοντσέλο) θα ερμηνεύσουν στη Navarino Agora, Navarino Waterfront (Πύλος) έργα για τρίο εγχόρδων.

Στις 4 Αυγούστου, η Kalamata Festival Orchestra, γέννημα-θρέμμα των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας, θα εμφανιστεί στην Κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Joshua Weilerstein, ερμηνεύοντας έργα των Tchaikovsky, Haas και Σκαλκώτα.

Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 5 Αυγούστου, οι συμμετέχοντες των masterlcasses βιόλας με τον Ηλία Σδούκο και βιολοντσέλου με την Indira Rahmatulla θα εμφανιστούν στις 19:00 στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με την καθιερωμένη, πλέον, τελική συναυλία των καθηγητών των masterclasses στις 21:00, στην Κεντρική Σκηνή του ίδιου χώρου, με τους Felix Froschhammer (βιολί), Ηλία Σδούκο (βιόλα), Indira Rahmatulla (βιολοντσέλο) και Αλεξία Μουζά (πιάνο) σε έργα μουσικής δωματίου των Clarke, Britten, Rachmaninoff και Brahms.

Masterclasses

Τα masterclass του International Kalamata Music Days δίνουν την ευκαιρία σε νέες και νέες μουσικούς να εμβαθύνουν στην τεχνική του οργάνου και στο ρεπερτόριο, αλλά και να προοδεύσουν καλλιτεχνικά και μουσικά. Σημαντικές είναι, βέβαια, οι προσωπικές επιθυμίες και οι στόχοι καθενός. Μουσικοί που προετοιμάζονται για εξετάσεις, διαγωνισμούς ή κάποια ακρόαση είναι βεβαίως ευπρόσδεκτοι.

Μέσω μιας ολιγομελούς ομάδας συμμετεχόντων, σε κάθε masterclass δίνεται βάρος στην καλλιέργεια ενός δημιουργικού και φιλικού κλίματος, με απώτερο στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδο κάθε μουσικού και την ευχάριστη διεξαγωγή των μαθημάτων. Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε συναυλίες μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες των masterclasses, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη διεθνή καλλιτεχνική ανταλλαγή, την έμπνευση και τον διάλογο μεταξύ των μουσικών.

Το masterclass απευθύνεται σε νέους και νέες μουσικούς από όλο τον κόσμο – από σπουδαστές και απόφοιτους ωδείων μέχρι και σπουδαστές μουσικών σχολών του εξωτερικού. Τα μαθήματα είναι ανοιχτά και η παρουσία ενός ευρύτερου ακροατηρίου επιθυμητή.

 

Πρόγραμμα Masterclasses

Masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου – PABLO HERNÁN BENEDÍ

25-30 Ιουλίου 2023

Masterclass πιάνου – ΑΛΕΞΙΑ ΜΟΥΖΑ

25-31 Ιουλίου 2023

Masterclass βιολιού – FELIX FROSCHHAMMER

25-31 Ιουλίου 2023

Masterclass βιολοντσέλου – INDIRA RAHMATULLA

27 Ιουλίου-3 Αυγούστου 2023

Masterclass διεύθυνσης – JOSHUA WEILERSTEIN

28 Ιουλίου-2 Αυγούστου 2023

Masterclass βιόλας – ΗΛΙΑΣ ΣΔΟΥΚΟΣ

31 Ιουλίου-5 Αυγούστου 2023

• Αιτήσεις συμμετοχής: https://kalamatamusicdays.com/application-form-gr/

Λίγα Λόγια για το Φεστιβάλ

Το φεστιβάλ ιδρύθηκε από τη βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla, η οποία έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση, τον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθη Γυφτάκη, και τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Λάμπο.

Το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια είναι μέγας χορηγός του φεστιβάλ, σχεδόν από τη γέννησή του, ενώ το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου στηρίζει οικονομικά τα masterclass. Τέλος, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» ανέλαβε τη χορήγηση τεσσάρων υποτροφιών για τη συμμετοχή στα masterclasses σε σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου και του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας».

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας «ΤΕΡΨΙΣ» και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας είναι επιπλέον διακεκριμένες με την ευρωπαϊκή αναγνώριση ποιοτικών φεστιβάλ τέχνης EFFE LABEL 2022-2023.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Απολαμβάνοντας το Azahar Ensemble

6ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Για Εμάς Κελαηδούν τα Πουλιά!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+