Όνομα: Έφη Πυλαρινού
Επάγγελμα: Οικονομολόγος, Σύμβουλος σε θέματα FinTech
Τόπος Κατοικίας: Ελβετία
Η Έφη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην όμορφη Ζάκυνθο. Στα 18 διάλεξε να σπουδάσει αυτό που ήταν το πάθος της, “τα μαθηματικά” όπως μας είπε, και πέρασε με 9.013 μονάδες στην πρώτη της επιλογή, το Μαθηματικό της Πάτρας. Στη συνέχεια, πήγε στις ΗΠΑ όπου και έκανε διδακτορικό στα χρηματοοκονομικά στο University of Tenessee-Knoxville και από εκεί στη Wall Street, όπου βρέθηκε να δουλεύει σε μια από τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, τη Salomon Brothers, σε μια εποχή που οι γυναίκες στο χώρο αυτό ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.
Εργάστηκε σχεδόν 10 χρόνια στη Wall Street για να αλλάξει από τότε πολλές θέσεις και πόλεις, καθώς ο σύζυγός της ανήκει στο διπλωματικό σώμα και οι μεταθέσεις του ήταν συχνές. Μεταξύ άλλων, έχει ζήσει στο Μοντρεάλ, στο Στρασβούργο και στην Αθήνα, ενώ τα τελευταία 6 χρόνια ζει στην Ελβετία, όπου εργάζεται σαν σύμβουλος στο χώρο του FinTech. Το όνομά της έχει συμπεριληφθεί σε πολλές λίστες, ως κορυφαία influencer στο χώρο του FinTech, ενώ παράλληλα συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια πολλών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Χειμαρρώδης, μιλά με πάθος για τη ζωή και τη δουλειά της, αλλά και την Ελλάδα. Κίνητρό της για ό,τι σπουδαίο έχει πετύχει; Να εξελίσσεται ως άνθρωπος και να ανακαλύπτει κάτι καινούργιο.
3 πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στο καντόνι που ζεις;
Το ότι είναι γαλλόφωνο μέρος, το μεσογειακό στοιχείο είναι έντονο και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλές.
Η δουλειά σου: Πάθος ή τρόπος για να εξασφαλίζεις τα προς το ζην;
Πάθος.
Τι σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε πρωί;
Πάντα ήθελα να ανακαλύπτω κάτι καινούριο ως άνθρωπος και να εξελίσσομαι. Αυτό μέχρι σήμερα είναι το κίνητρό μου. Για μένα η ζωή είναι ένα παιχνίδι εξερεύνησης. Με τον άντρα μου και το δυο μου παιδιά αλλάξαμε πολλά μέρη και αυτό μου έδινε πάντα το κίνητρο να ανακαλύπτω μια καινούρια πτυχή του εαυτού μου.
Πού θες να βρίσκεσαι σε 10 χρόνια;
Αντίθετα σε μια κοινωνία που μας θέλει όλους απόλυτα προγραμματισμένους να κυνηγάμε το μέλλον, εγώ θα σου πω πως δεν έχω στόχο, το μόνο που ξέρω είναι ότι θα βρίσκομαι εν κινήσει.
Πες μας κάτι για τον εαυτό σου που δεν μπορούμε να καταλάβουμε εκ πρώτης όψεως…
Είμαι δασκάλα της κουνταλίνι γιόγκα. Είναι μια πρακτική που ανακάλυψα το 2014 και από τότε με κέρδισε γιατί ήταν ο τρόπος με τον οποίο μπόρεσα να έρθω σε άμεση επαφή με αυτό που οι σοφοί Αρχαίοι Έλληνες περιέγραφαν ως “διαίσθηση”.
Ποιο θα ήταν (αν υπήρχε) αυτό που θα έπαιρνες πίσω στην Ελλάδα μαζί σου από την Ελβετία και γιατί;
Το πόσο πολύ αγαπάνε την Ελλάδα οι Ελβετοί, τη σέβονται για τον πολιτισμό της και την προβάλλουν. Έχω βρεθεί πολλές φορές να νιώθω υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα, ειδικά μέσα σε μια περίοδο που η χώρα μας χτυπήθηκε πολύ από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Σου λείπει η Ελλάδα;
Πολύ. Πάω κάθε καλοκαίρι, μου λείπουν οι φίλοι μου, το θέατρο, και μου λείπει και το συναίσθημα, το κοινωνικό κομμάτι της Ελλάδας.
Αν μπορούσες να εξάγεις κάτι από την Ελλάδα στην Ελβετία ποιο θα ήταν αυτό;
Η χαρά και το πάθος για τη ζωή που έχουν οι Έλληνες. Δεν βράζει το αίμα των Ελβετών. Ε! Ίσως παίζει ρόλο το ότι όλα είναι τόσο καλά οργανωμένα.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο;
Αγαπήσαμε όλα τα μέρη που πήγαμε, δεν μπορώ να διαλέξω ένα.
Στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για το λεγόμενο brain drain και για το πώς μπορούμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στη χώρα μας, εσένα τι θα σε έκανε να γυρίσεις πίσω;
Είναι αρνητικό, τα νοσοκομεία εδώ είναι γεμάτα Έλληνες. Από τη μια σκέφτομαι πως μπράβο μας που έχουμε τέτοιους φοβερούς επιστήμονες και νιώθω ασφαλής πως αν μου συμβεί κάτι θα πάω σε νοσοκομείο εδώ και θα είναι Έλληνες. Από την άλλη, με λυπεί αφάνταστα που αυτό το φοβερό ανθρώπινο δυναμικό έχει φύγει από τη χώρα μας. Χρειάζεται ένα οικοσύστημα για να γυρίσει πίσω ο κόσμος και για να δημιουργηθεί αυτό θα πάρει χρόνο δυστυχώς.