“Εκπαιδεύοντας τους Εκπαιδευτικούς” στα Ψηφιακά Εργαλεία της Νέας Εποχής

Στην προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του Covid-19 στην Ελλάδα, μια από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε η πολιτεία ήταν το σταδιακό κλείσιμο των σχολείων, το οποίο γρήγορα μετατράπηκε σε γενική οδηγία, με σκοπό την αποτροπή αύξησης των κρουσμάτων. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα πανεπιστήμια, “πάγωσαν”, χωρίς κανείς να ξέρει πότε θα άνοιγαν ξανά.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενεργοποίησε εργαλεία που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όμως, παρά τα σημαντικά αυτά μέτρα, και με δεδομένο ότι η υγειονομική κρίση παραμένει άγνωστο αν θα απαιτήσει νέες παύσεις στη δια ζώσης διδασκαλία, το κενό στην εκπαιδευτική διαδικασία θα είναι δύσκολο να καλυφθεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Coca-Cola Τρία Έψιλον προχωρά σε μια στρατηγική συνεργασία με τον οργανισμό The Tipping Point, με στόχο την ομαλή μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον, τη διατήρηση των δεσμών της σχολικής κοινότητας, αλλά και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στο απαιτητικό έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας.

Let’s Get Digital HUB

Ο οργανισμός The Tipping Point (TTP) συμβάλλει στη δημιουργία ενημερωμένων και ενσυνείδητων μαθητών, σε ό,τι αφορά τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία και τις ακαδημαϊκές επιλογές τους. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μέσω live ομαδικών συνεδριών, μαθητές, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής ή οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, μαθαίνουν πέρα από στερεότυπα για δουλειές και ιδέες, από ανθρώπους-πρότυπα σε όλο τον κόσμο. Από καλλιεργητές μανιταριών και κτηνοτρόφους του διπλανού χωριού, μέχρι μηχανικούς της NASA και ερευνητές στο CERN, πρόκειται για μέντορες τους οποίους δύσκολα θα μπορούσαν να συναντήσουν διαφορετικά. Έως σήμερα, το πρόγραμμα του TTP έχει υλοποιηθεί σε περισσότερα από 280 σχολεία ανά τη χώρα, με 15.000+ επωφελούμενους μαθητές και 1.500+ μέντορες.

Mέσα από τη δράση “Επιχειρησιακό Κέντρο για την Ψηφιακή Μετάβαση των Σχολείων” (Let’s Get Digital HUB) το Youth Empowered και το TTP προχωρούν: 

  • Στη στήριξη 270 σχολείων για τη σταδιακή εξοικείωση των εκπαιδευτικών στα εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που ταιριάζουν στις ανάγκες τους.
  • Στη σύνδεση των μαθητών με τη σχολική κοινότητα και στην πρόσβασή τους σε σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση.
  • Στην ένταξη του προγράμματος του TΤP στην εκπαιδευτική διαδικασία επιλεγμένων σχολείων.

Αφού περάσαμε την πρώτη δύσκολη φάση της αποκατάστασης της επικοινωνίας, εν μέσω αναγκαστικής απομόνωσης, η δράση αυτή έχει προτεραιότητα οι μαθητές όχι μόνο να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τη σχολική κοινότητα, αλλά αυτό να γίνει με επίκεντρο τους μαθησιακούς στόχους του κάθε εκπαιδευτικού. Δίνεται έμφαση, δηλαδή, στην επιτάχυνση της μετάβασης από την επικοινωνία στη μάθηση, με ψηφιακά μέσα.

Έτσι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση υπηρετεί τους εκπαιδευτικούς όσο κρατάει το κλείσιμο των σχολείων και ταυτόχρονα καλλιεργεί το έδαφος για την ανάπτυξη της ψηφιακής εκπαίδευσης και για την μετά-κορωνοϊό εποχή που οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί, μέσα από την εφαρμογή iOS & Android και την web πλατφόρμα, έχουν πρόσβαση στις βέλτιστες πρακτικές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχουν εφαρμόσει πρωτοπόροι εκπαιδευτικοί και λαμβάνουν συμβουλευτικές προσεγγίσεις για τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων και μεθοδολογικών προσεγγίσεων στην πράξη, θέτοντας σχετικές ερωτήσεις σε άλλους καθηγητές.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα-δεξαμενή πρακτικών που θα λειτουργεί ως πεδίο αναφοράς βέλτιστων πρακτικών, με ερωτήσεις από εκπαιδευτικούς που κάνουν τη μετάβαση στην τάξη τους και απαντήσεις 100 δευτερολέπτων από «εκπαιδευτικούς-μέντορες». Παράλληλα, θα διενεργούνται και σύγχρονες (live) τηλεδιασκέψεις με “μέντορες-καθηγητές”. Επιπλέον, έχοντας ως στόχο οι μαθητές να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τη σχολική κοινότητα, η πλατφόρμα του TTP προσφέρει τη δυνατότητα σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας με μέντορες του προγράμματος από διάφορες ειδικότητες για τους μαθητές των τάξεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα ξεκινά από 30 σχολεία που θα επιλεγούν ως “Digital Transition Hubs”, με απώτερο στόχο το σταδιακό ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε 270 σχολεία, που αποτελούν περίπου το 10% όλων των σχολείων της χώρας. Η έμφαση θα δοθεί στο να φτάσουν οι σημαντικές αυτές υπηρεσίες και σε απομακρυσμένα σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και σε Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με αυξημένες ανάγκες συνδεσιμότητας ακόμα και μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε με την ευγενική χορηγία της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+