Με περισσότερα από 14 χρόνια στην PeopleCert, η Ελένη Νικολαΐδου έχει συντελέσει στην ανάπτυξη της εταιρείας και στη μεταμόρφωσή της στον πρώτο ελληνικό μονόκερο (εταιρεία τεχνολογίας με αξία πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ). Σήμερα ηγείται του Τμήματος Εταιρικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης Προϊόντων (για επιχειρηματικά και πληροφορικά προϊόντα) και πρωτοβουλιών ESG.
Κατέχει πτυχίο BSc στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδας, ενώ έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο. Είναι πιστοποιημένη στο Corpotate Finance από το London Business School. Εκτός από την επαγγελματική της δραστηριότητα, έχει αφιερώσει ένα χρόνο ως εθελόντρια στην Γκάνα και στο Μουμπάι.
Η Ελένη Νικολαΐδου, ως ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, μας μιλά όχι μόνο για την αναγκαιότητα των ψηφιακών δεξιοτήτων αλλά και για τη θέση της γυναίκας στο ψηφιακό περιβάλλον.
Υπάρχει έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα και γιατί κατά τη γνώμη σας;
Ναι, υπάρχει αισθητό έλλειμα ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, καθώς τα εκπαιδευτικά συστήματα δεν έχουν καταφέρει να ευθυγραμμιστούν με την τεχνολογική πραγματικότητα. Άνω του 50% των εταιρειών παγκοσμίως δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο ταλέντο στις θέσεις τεχνολογίας.
Στην Ελλάδα, παρά τον γρήγορο ρυθμό των τεχνολογικών εξελίξεων, δυσκολευόμαστε ακόμη να ακολουθήσουμε το ρεύμα της εποχής, κυρίως λόγω της ανομοιόμορφης πρόσβασης στις ψηφιακές τεχνολογίες αλλά και την έλλειψη σύγχρονης εκπαίδευσης.
Ειδικά σε μια εποχή όπου όλα εξαρτώνται από την τεχνολογία είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί η σημασία των ψηφιακών δεξιοτήτων ως βασικού εργαλείου για την ανάπτυξη και την επιτυχημένη συμμετοχή του καθενός στον σύγχρονο κόσμο, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Το ψηφιακό χάσμα και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός αποτελεί κύριο εθνικό ζήτημα και πρέπει ο καθένας μας να κάνει ό,τι μπορεί από τη δική του θέση για να βοηθήσει να γίνει η Ελλάδα τεχνολογικός πυρήνας!
Η PeopleCert καταβάλλει συστηματική προσπάθεια να συμβάλλει στη μείωση του ψηφιακού χάσματος μέσω μιας σειράς ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιήσεών μας. Ειδικά για τους μαθητές, σπουδαστές και τους επαγγελματίες, η πιστοποίηση των γνώσεων και των ψηφιακών δεξιοτήτων είναι προϋπόθεση κοινωνικής εξέλιξης και προόδου.
Επίσης, υλοποιούμε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και την κάλυψη ανοιχτών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Για παράδειγμα, με τη δημιουργία των πρώτων Coding Bootcamps στην Ελλάδα εκατοντάδες νέοι έχουν επανειδικευτεί ως προγραμματιστές και εργάζονται σήμερα σε κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τεχνολογικό κλάδο.
Η κάλυψη του ελλείμματος αυτού τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας;
Σίγουρα! Για τις γυναίκες αλλά και για όσους επιλέξουν να επενδύσουν στην πιστοποιημένη γνώση, το σημαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επαγγελματική μας ζωή. Ο πιστοποιημένος πολίτης είναι πολλαπλασιαστής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας!
Στο παρελθόν, πολλοί τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού, θεωρούνταν πως απευθύνονται κυρίως στους άνδρες. Παρόλο που και σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν στερεότυπα και το παγκόσμιο ποσοστό των γυναικών στον κλάδο της τεχνολογίας παραμένει κάτω του 30%, υπάρχει μια συνεχής ανάδειξη του θέματος.
Στην PeopleCert, με στόχο την προώθηση των ευκαιριών στις γυναίκες, τολμάμε μια σειρά δράσεων με στόχο την κάλυψη του ψηφιακού ελλείμματος από γυναίκες. Για παράδειγμα, οι καμπάνιες μας «Women in Tech» προωθούν επιτυχημένες γυναίκες σε υψηλές θέσεις τεχνολογίας, με στόχο να κινητοποιήσουμε τη νέα γενιά και να τη βοηθήσουμε να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.
Είστε στη διοικητική ομάδα μιας μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας. Θεωρείτε ότι υπάρχει ακόμα έντονο το έμφυλο χάσμα στον χώρο αυτό;
Το φαινόμενο είναι έντονο, αλλά ευτυχώς μειούμενο. Έρευνες υποστηρίζουν ότι μόνο το 27% των φοιτητριών θα επέλεγαν καριέρα στον κλάδο της τεχνολογίας, σε αντίθεση με το αντίστοιχο ποσοστό ανδρών, που είναι στο 60%. Άρα, οι δράσεις ενίσχυσης δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στην αγορά εργασίας, αλλά στην οικογένεια, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στις δράσεις της πολιτείας.
Έχουμε όλοι μας χρέος να υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητα και να προωθούμε τις ανοιχτές θέσεις εργασίας σε όλους, με ισότητα. Παράλληλα, πρέπει να υποστηρίζουμε έμπρακτα όλες τις ομάδες να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, να ηγούμαστε διά του παραδείγματος. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε τον κόσμο.
Μπορείτε εσείς, ως σύγχρονη νέα γυναίκα, στέλεχος σε μια από τις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις στο κόσμο, να βοηθήσετε στην εξάλειψη αυτού του χάσματος και με ποιον ακριβώς τρόπο;
Όλα ξεκινούν από εμάς, ως μονάδα, για να φτάσουν στο σύνολο, την κοινωνία. Προσπαθώ να συμβάλλω ενεργά στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών ισότητας και διαφορετικότητας για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών σε προσλήψεις, εκπαίδευση και ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και προαγωγές στην ομάδα μου, αλλά και στην εταιρεία συνολικά.
Συμμετέχω σε πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τις γυναίκες να επιδιώξουν καριέρες στην τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα. Υποστηρίζω πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τις γυναίκες να διεκδικήσουν την καριέρα που επιθυμούν στην τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα, παρέχοντας καθοδήγηση, συμβουλές και υποστήριξη ως μέντορας.
Αλλά επειδή η δύναμη βρίσκεται στις ομάδες και όχι στις μονάδες, στόχος είναι να προωθηθεί η συλλογική προσπάθεια και να πάει μπροστά η κοινωνία μας.
Τι πολιτικές έχει υιοθετήσει η PeopleCert για να υποστηρίξει τις γυναίκες στην αγορά εργασίας;
Η PeopleCert, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ισότητας των φύλων και της διαφορετικότητας στον χώρο εργασίας, είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε υιοθετήσει προγράμματα υποστήριξης γυναικών βάσει εξατομικευμένων αναγκών, ευέλικτες ώρες εργασίας που διευκολύνουν τη συμβίωση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και προγράμματα επιμόρφωσης και ανάπτυξης των επαγγελματικών δεξιοτήτων – ακόμα και συγκεκριμένες πολιτικές διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων, πχ. πολιτική εμμηνόπαυσης.
Σε όλο τον οργανισμό και σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα –άρα και στις ηγετικές θέσεις– υπάρχει ισότιμη εκπροσώπηση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η εταιρική μας κουλτούρα εστιάζει γενικά στην ισότητα, την ισορροπία και τη συμπερίληψη, με επίκεντρο το σεβασμό στον άνθρωπο. Οι εργαζόμενοί μας προέρχονται από 40 εθνικότητες και εξυπηρετούμε κάθε χρόνο εκατομμύρια πελάτες από όλες τις χώρες του κόσμου!
Στη μέχρι τώρα πορεία σας έχετε αντιμετωπίσει διακρίσεις λόγω φύλου ή θα λέγατε ότι είστε η ευχάριστη εξαίρεση του κανόνα;
Ναι, δεν είμαι η εξαίρεση. Έχω βιώσει διάκριση λόγω φύλου, αλλά έχω επίσης βρεθεί σε περιβάλλοντα όπου η ισότητα και η διαφορετικότητα είναι θεμελιώδεις αξίες. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό για τις ευκαιρείες που μου έχουν δοθεί και τα πρότυπα που είχα στη ζωή μου, καθώς με έμαθαν να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου και να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις. Με έκαναν ελεύθερο άνθρωπο.
Γνωρίζω ότι υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος για την πλήρη εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου αλλά και γενικά, κυρίως αν σκεφτούμε και εκτός του δυτικού κόσμου. Στόχος της PeopleCert, μέσω των παγκοσμίως αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων που παρέχει, είναι να συμβάλλει ουσιαστικά στην αλλαγή αυτής της κατάστασης. Η πιστοποιημένη γνώση είναι εφόδιο ζωής, εφόδιο καριέρας, και αποτελεί αντικειμενικό και μετρήσιμο στοιχείο της γνώσης – με στόχο να μην μπορεί να γίνει καμία διάκριση!
Επιπλέον, με την ESG στρατηγική της (Environmental, Social, Governance), η PeopleCert διαμορφώνει ένα βιώσιμο μέλλον, ενσωματώνοντας πρακτικές που υποστηρίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικολογική υπευθυνότητα και τη διαφάνεια. Έχουμε δρόμο, αλλά προχωράμε μπροστά!
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Ρένη Πιττακή, το πιο Μελωδικό «Τζιτζίκι» του Θεάτρου
Έλσα Εξάρχου: «Στον Βιώσιμο Τουρισμό Έχει Προτεραιότητα το Τοπικό Οικοσύστημα»
Αμαλία Κωνσταντακοπούλου | Οι Στοχευμένες Ερωτήσεις Είναι η Δεξιότητα της Δεκαετίας