Αμαλία Κωνσταντακοπούλου | Οι Στοχευμένες Ερωτήσεις Είναι η Δεξιότητα της Δεκαετίας

Αμαλία Κωνσταντοπούλου / The Tipping Point

Με την Αμαλία Κωνσταντακοπούλου συναντηθήκαμε στις δράσεις για την ισότητα στον τομέα της τεχνολογίας. Σε οργανωμένα ή και σε άτυπα think tanks συζητήσαμε για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η εκπαίδευση στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων και συμφωνήσαμε στην ανάγκη οι μαθητές και οι μαθήτριες να έρθουν σε επαφή με πρότυπα και να εμπνευστούν από αυτά.

Βλέπετε, η Αμαλία είναι συνιδρύτρια και διευθύντρια του The Tipping Point, του μεγαλύτερου οργανισμού mentoring στην Ελλάδα για 60.000+ μαθητές/τριες και 2.000+ εκπαιδευτικούς, με δραστηριότητα που φτάνει ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σχολεία και μαθητικές κοινότητες της χώρας.

Σύστησέ μας την Αμαλία, ποια είναι η Αμαλία Κωνσταντακοπούλου;

Μεγάλωσα στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, σε μια πολυμελή οικογένεια με 4 αδερφές, όπου τα πρότυπα και οι προσλαμβάνουσες που είχα ήταν πολύ περιορισμένες. Όπως κάθε τυπική ελληνική οικογένεια, έτσι και η δική μου με μεγάλωσε με το σκεπτικό ότι επιλέγεις πανεπιστήμιο, σπουδάζεις και μετά η ζωή σου είναι έτοιμη και προκαθορισμένη.

Έτσι, λοιπόν, πήγα στην Αθήνα να σπουδάσω στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, κι έπειτα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΜΒΑ) και Διοίκηση Συστημάτων Παραγωγής. Άρχισα –τυχαία– να δουλεύω στον χώρο της επικοινωνίας για εταιρείες και οργανισμούς όπως οι UPS, Nestle, MTV GR, Swarovski, ΕΟΤ, υπουργεία, καθώς και ως σύμβουλος επικοινωνίας στον χώρο της μόδας, όπου συνεργάστηκα με Έλληνες και ξένους σχεδιαστές μόδας και με fashion weeks, όπως της Μόσχας και της Νέας Υόρκης.

 

Έπειτα από 12 χρόνια και έχοντας διανύσει μια πορεία στον χώρο αυτό, άλλαξα εντελώς κλάδο και καριέρα, δημιουργώντας κάτι που θα ήθελε να έχει η Αμαλία όταν ήταν μαθήτρια στο Ευηνοχώρι. Πριν από 8 περίπου χρόνια, δημιούργησα τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Tipping Point, που σήμερα αλλάζει βιωματικά την αντίληψη 60.000+ παιδιών από την Κρήτη και τη Θεσσαλία μέχρι τα Δωδεκάνησα και τον Έβρο, φέρνοντας τον κόσμο στην τάξη τους.

Αμαλία Κωνσταντακοπούλου

Ποια είναι η αποστολή της The Tipping Point και ποιους συγκεκριμένους στόχους θέλετε να επιτύχετε;

Το The Tipping Point (TTP) ιδρύθηκε το 2016 και έχει ως σκοπό να συμβάλλει στη δημιουργία ενημερωμένων και ενσυνείδητων νέων σε ό,τι αφορά τις ακαδημαϊκές επιλογές τους και τη μελλοντική επαγγελματική τους σταδιοδρομία, καθώς και στην προετοιμασία τους για την αγορά εργασίας του αύριο μέσω της ενημέρωσης των μαθητών/τριών για τομείς σπουδών και επαγγελμάτων, καθώς και της ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν στο σχολείο αλλά και στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Οι μαθητές/τριες βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των δράσεων και προγραμμάτων του TTP, ενώ με την υποστήριξη ενός μεγάλου δικτύου εκπαιδευτικών (1.900+ ανά την Ελλάδα), οι οποίοι δρουν ως πρεσβευτές του οργανισμού κατά τόπους, καθώς και με τη συμβολή μιας ευρείας κοινότητας επαγγελματιών, ακαδημαϊκών και επιστημόνων (μέντορες) ανά τον κόσμο, οι οποίοι μοιράζονται τις εμπειρίες τους και τις γνώσεις τους, έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν μαζί τους και να λαμβάνουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους μέσα από την άνεση της τάξης τους.

«Στην εποχή της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο σημαντικό να θέτεις τα σωστά ερωτήματα από το να έχεις έτοιμες απαντήσεις».

Μέχρι σήμερα, με τη χρήση της τεχνολογίας, περισσότεροι από 60.000 μαθητές/τριες, ακόμη και από το πιο απομακρυσμένο χωριό ή νησί στην Ελλάδα, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε προγράμματα του TTP. Ο βασικότερος στόχος είναι η συνεχής ενίσχυση και αναβάθμιση της σχολικής κοινότητας. Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τους βασικότερους στόχους μας στους παρακάτω τρεις:

  • να καλύψουμε τις ανάγκες ακόμη περισσότερων σχολείων στη χώρα μας (αυτή τη στιγμή το δίκτυό μας έχει περίπου 873 σχολεία),
  • να ενδυναμώσουμε όχι μόνο τον μαθητικό πληθυσμό, αλλά και να ενισχύσουμε τους εκπαιδευτικούς με μια πιο βιωματική προσέγγιση στη μάθηση,
  • να προωθήσουμε στην πράξη ότι στην εποχή της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο σημαντικό να θέτεις τα σωστά ερωτήματα από το να έχεις έτοιμες απαντήσεις.

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μερικά από τα βασικά εκπαιδευτικά προγράμματα ή πρωτοβουλίες σας;

Μέσα από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα και στις δράσεις μας, οι μαθητές/τριες γνωρίζουν διαφορετικά επαγγέλματα και κλάδους και συναντούν εργαζόμενους-πρότυπα (μέντορες) που διαφορετικά δεν θα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, προκειμένου να ενημερωθούν για τα επόμενα ακαδημαϊκά και μετέπειτα επαγγελματικά τους βήματα, ενώ παράλληλα καλλιεργούν και αναπτύσσουν απαραίτητες οριζόντιες δεξιότητες – κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, επίλυση προβλημάτων.

Μια νέα θεματική που έχει ενταχθεί στα προγράμματα και στις δράσεις του οργανισμού είναι η ενημέρωση σχετικά με την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI) συνδυαστικά με την ανάπτυξη της δεξιότητας της δημιουργίας στοχευμένων ερωτήσεων, η οποία αποτελεί τη δεξιότητα της δεκαετίας.

Καθώς η νέα αυτή τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας, θεωρούμε αναγκαία τη σχετική επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Ένα νέο πρόγραμμα του οργανισμού αφιερωμένο στις δεξιότητες της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση είναι το «GenAI Education Frontier», που αφορά στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την ένταξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στις ροές εργασίας τους και στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού τους έργου. Παράλληλα, η επιμόρφωση αυτή έχει προστεθεί σε πολλά προγράμματα του οργανισμού.

Επιπλέον, πρόσφατα εντάξαμε στις δράσεις μας το πρόγραμμα «Mental Health & Self Identification Journey» με στόχο την ενδυνάμωση της νέας γενιάς μέσω της κατανόησης και της εξοικείωσης με θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

Πάντα σε σύνδεση με τους βασικούς άξονες του οργανισμού, στοχεύουμε στην ενημέρωση και ενίσχυση μαθητών/τριών σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές τους επιλογές, καθώς γνωρίζουμε ότι μία επαγγελματική επιλογή βασισμένη στα ενδιαφέροντα και στις κλίσεις συμβάλλει ουσιαστικά στην ψυχική ευημερία κάθε ανθρώπου.

Κάποιες επιπλέον σημαντικές δράσεις μας αφορούν στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση σε θέματα ισότητας φύλου και γυναικείας ενδυνάμωσης στον χώρο της εργασίας, ενώ τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερη θέση στους στόχους του οργανισμού κατέχει η ενίσχυση μαθητών/τριών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ), τόσο για την ουσιαστικότερη προετοιμασία τους για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία όσο και για την ανάπτυξη δεξιοτήτων άμεσα συνδεδεμένων με τη σύγχρονη αγορά εργασίας.

«Πρόσφατα εντάξαμε στις δράσεις μας το πρόγραμμα «Mental Health & Self Identification Journey» με στόχο την ενδυνάμωση της νέας γενιάς μέσω της κατανόησης και της εξοικείωσης με θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία».

Μέχρι σήμερα έχετε συνεργαστεί με περίπου 2.000 εκπαιδευτικούς σε περισσότερα από 700 σχολεία και έχετε υποστηρίξει περισσότερους από 50.000 μαθητές. Τι έχεις μάθει από την επαφή με τη μαθητική κοινότητα;

Στην Ελλάδα η πραγματική κινητήριος δύναμη στην εκπαίδευση είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Από τους εκπαιδευτικούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η εξωστρέφεια του σχολείου και οι προσλαμβάνουσες που έχουν οι μαθητές/τριες.

Είμαστε πραγματικά πολύ τυχεροί στο The Tipping Point να συνεργαζόμαστε καθημερινά με τόσους εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς οι οποίοι, με ειλικρινές ενδιαφέρον και μεράκι, φροντίζουν για την πολύπλευρη εκπαίδευση και ενδυνάμωση των μαθητών/τριών τους.

Το δημόσιο σχολείο έχει νησίδες αριστείας και πραγματικό ταλέντο και τα προγράμματά μας μας βοηθούν να αποκαλύψουμε κρυμμένες δυνατότητες και τον ενθουσιασμό για καινοτόμο εκπαίδευση.

Αμαλία Κωνσταντακοπούλου / The Tipping Point,

Μπορείς να μας διηγηθείς κάποια ιστορία που να απεικονίζει τη θετική επίδραση της Tipping Point σε ένα άτομο ή σε μια κοινότητα;

Μια ιδιαίτερη περίπτωση ήταν η ιστορία συμμετοχής στο The Tipping Point Program του Γυμνασίου Οινόης Καστοριάς. Ένα απομακρυσμένο σχολείο, με μόλις 9 παιδιά.

Την ημέρα για την οποία είχε οριστεί η πρώτη live ομαδική συνεδρία των μαθητών/τριών με μέντορα είχε πολύ έντονη κακοκαιρία στην περιοχή. Όπως μας μετέφερε κατόπιν ο εκπαιδευτικός, οι γονείς ενημέρωσαν το σχολείο ότι δεδομένων των συνθηκών δεν θα είχαν στείλει τα παιδιά τους στο σχολείο, ωστόσο δεν ήθελαν να στερηθούν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη συνεδρία του TTP.

Το σχολείο συνέχισε τις συνεδρίες του για τη σχολική χρονιά, ενώ για μία μαθήτρια, όπως μας μετέφερε ο εκπαιδευτικός, «η εμπειρία της συζήτησης με τον μέντορα φαίνεται να ήταν καθοριστική σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές της επιλογές, σύμφωνα με τις σκέψεις που μοιράστηκε μαζί μας μετά τη συνάντηση. Ο μέντορας πρόσφερε στους μαθητές της Οινόης κάτι που θα ήταν πρακτικά αδύνατον να προσφερθεί εκτός αυτού του πλαισίου».

Πρόσφατα διακριθήκατε από τη Microsoft και την DataDotOrg μεταξύ περισσότερων από 600 οργανισμών και βραβευτήκατε με επιχορήγηση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων γύρω από το Generative AI. Πώς πιστεύεις ότι επηρεάζει η τεχνητή νοημοσύνη τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών στο θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού;

Οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη έχουν μπει πολύ δυναμικά τόσο στην εργασία όσο και στη ζωή μας γενικότερα. Η σύγχρονη αγορά εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει να εντάσσει με γρήγορους ρυθμούς τεχνολογίες και εργαλεία GenAI στις ροές εργασίας των εργαζομένων της, καθιστώντας τις δεξιότητες χρήσης τους απαραίτητο προσόν για κάθε νέο ή μελλοντικό εργαζόμενο.

Στο The Tipping Point κρίνουμε επιτακτική ανάγκη τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους/τις μαθητές/τριες να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν στην κατανόηση και τη χρήση των τεχνολογιών αυτών.

Για τους εκπαιδευτικούς, η αξιοποίηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στις ροές εργασίας τους έχει ως προοπτικές να ενισχύσει το εκπαιδευτικό τους έργο και να εκσυγχρονίσει την εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα, εφόσον οι ίδιοι έχουν εξοικειωθεί με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς των τεχνολογιών GenAI, θα είναι σε θέση να καθοδηγήσουν τους/τις μαθητές/τριές τους σε σχέση με τη βέλτιστη και ασφαλέστερη χρήση αυτών, αλλά και στην αξιοποίησή τους στην εξατομικευμένη αναζήτηση πληροφοριών σε σχέση με τις επαγγελματικές τους επιλογές.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ψηφιακές και οριζόντιες δεξιότητές τους και να προετοιμαστούν ουσιαστικά για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, τόσο σε επίπεδο πληροφόρησης όσο και δεξιοτήτων.

Η βράβευση από τη Microsoft και τη DataDotOrg ήρθε για το πρόγραμμα «GenAI Education Frontier», το οποίο υποβάλαμε στον διαγωνισμό και υλοποιούμε σε συνεργασία με την εταιρεία εκπαιδευτικής τεχνολογίας 100mentors.

Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες από την ανακοίνωση του προγράμματος δήλωσαν συμμετοχή περισσότεροι από 1.600 εκπαιδευτικοί, ενώ τα views των videos του προγράμματος (τα οποία αφορούν το πρώτο μέρος της επιμόρφωσης) έχουν ξεπεράσει τα 5.500.

Τέλος, πιστεύω είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών βαθμίδων και αποσκοπεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αξιοποίηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης.

Τι συμβουλή έχεις για τους επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση με έμφαση στον κοινωνικό αντίκτυπο και στην προσβασιμότητα;

Η συμβουλή που θα έδινα είναι αυτό ακριβώς που μαθαίνουμε στους μαθητές και στις μαθήτριες των σχολείων μας: να θέτουν ερωτήματα και κυρίως σε αυτούς που είναι οι ωφελούμενοι των δράσεών τους.

Τι είναι αυτό που σε κάνει αισιόδοξη για το μέλλον της νέας γενιάς;

Αν και η σύγχρονη αγορά εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι απαιτήσεις τόσο για ευελιξία όσο και για εξειδίκευση είναι αισθητές για τους/τις νέους/ες, πιστεύω ότι εξίσου χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι η δυνατότητα συνεχούς μάθησης και επαναπροσδιορισμού της σταδιοδρομίας κάθε εργαζομένου.

Τα στεγανά μεταξύ επαγγελμάτων όπως ίσχυαν στο παρελθόν καταρρίπτονται μέρα με τη μέρα, καθώς η ζυγαριά κλίνει προς τις δεξιότητες που διαθέτει ένας/μία εργαζόμενος/η έναντι των πάγιων γνώσεων. Η νέα γενιά έρχεται να βρει τη θέση της σε μια απαιτητική μεν αγορά εργασίας, που όμως προσφέρει ουσιαστική δυνατότητα σε όποιον το επιλέξει να δημιουργήσει τη δική του πορεία με τους κανόνες που θα επιλέξει.

Έχεις κάποια φράση, κάποιο motto που σε κινητοποιεί και σε εμπνέει;

Αν και η ζωή πιστεύω ότι είναι πιο σύνθετη από ένα απλό motto, θα έλεγα το «Arguing like I am right. Listening like I am wrong» (=«Συζητώ σαν να έχω δίκιο. Ακούω σαν να έχω άδικο»).

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

10 Γυναίκες που Άλλαξαν… το 2023

Τζένη Ταντίδου | Δίνοντας «Ακοή» σε Χιλιάδες Κωφούς ή Βαρήκοους Συνανθρώπους μας

Γυναίκες και ΜΜΕ: Μια Επικίνδυνη Τακτική Παραπληροφόρησης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Μυλαίδη Στούµπου είναι ανώτερο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με πολυετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στον απαιτητικό χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από το Πανεπιστήµιο Πατρών, ενώ διαθέτει µεταπτυχιακό τίτλο σε «Economics and Management» από το Athens Information Technology. Είναι πρόεδρος της επιτροπής Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου και μέντορας στο Women Leadership Programme για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC). Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες διαφορετικότητας και συμπερίληψης (Diversity & Inclusion) εντός της εταιρίας της, αλλά και ως εθελοντής μέντορας στο Women on Top. Ως μέντορας στο πρόγραμμα Microsoft for Startups και το MIT Enterprise Forum Greece συμβουλεύει νέες επιχειρήσεις σε θέματα υγιούς επιχειρηµατικότητας και διεθνούς ανάπτυξης. Συµµετέχει ως οµιλήτρια σε διακεκριµένα συνέδρια, συμπ. του TEDx, ενώ δίνει διαλέξεις και αρθρογραφεί για θέµατα καινοτοµίας και εξωστρεφούς επιχειρηµατικότητας, ψηφιακής οικονοµίας, σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος και ίσων ευκαιριών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+