Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα: Η Οικονομία στα Δάχτυλα

Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα

Σε καιρούς μεγάλης οικονομικής πίεσης, όπως αυτή που χαρακτηρίζει όλη την περίοδο της πανδημίας, είναι ίσως δύσκολο να σκεφτεί κανείς τα προσωπικά οικονομικά του ως κάτι διαφορετικό από μια άσκηση επιβίωσης εν μέσω αβεβαιότητας. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερο, ο οικονομικός και χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αναδεικνύεται ως ένα πεδίο που μπορεί να έχει τεράστιο αναπτυξιακό όφελος για την επόμενη μέρα στη χώρα μας.

Το να μπορούμε να καταλάβουμε βασικά πράγματα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία, τις δυνάμεις της αγοράς, αλλά και τη διαχείριση των δικών μας οικονομικών, δεν αποτελούν πολυτέλεια αλλά απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που μας επιτρέπουν να αποκωδικοποιούμε τον κόσμο γύρω μας.

Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, οι Έλληνες, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι μάλλον ουραγοί στο πεδίο αυτό ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες: το 45% του ελληνικού πληθυσμού, στο σύνολό του, είναι οικονομικά αναλφάβητο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται στην 30ή θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ στη σχετική κατάταξη.

Αυτό πρέπει και μπορεί να αλλάξει, τόσο με τη βοήθεια της τεχνολογίας που κάνει ευκολότερη την απόκτηση γνώσης, την επαφή με τις οικονομικές εξελίξεις και τη διαχείριση των οικονομικών, όσο και με πρωτοβουλίες που φέρνουν σε επαφή τους νέους μας, όσο το δυνατόν νωρίτερα, με το πεδίο αυτό. Η Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα, που διοργανώνεται από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση που φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στους Έλληνες μαθητές.

Ο θεσμός αυτός, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συγκέντρωσε πάνω από 1.000 συμμετέχοντες στον πρώτο του γύρο, μαθητές και μαθήτριες από τα λύκεια της χώρας και της ομογένειας που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, που στοχεύει στην προώθηση του οικονομικού αλφαβητισμού ανάμεσα στους νέους και τις νέες στη χώρα μας, με ενθουσιασμό.

Φιλοδοξία της εκπαιδευτικής αυτής πρωτοβουλίας είναι να συμβάλει στην προετοιμασία των νέων στη διαχείριση των προσωπικών τους οικονομικών ζητημάτων, την κατανόηση της λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας και στις δημόσιες υποθέσεις, καθώς και τη θωράκιση απέναντι στον λαϊκισμό. Η σωστή συνταγή για πολίτες με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αντίληψη και οικονομική προοπτική! Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ, αλλά και στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα: Αισιοδοξία στα Θρανία

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Eurolife FFH σε… αναζήτηση ηρώων

2ο “ReGeneration Academy for Food Innovation” του οργανισμού “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά”

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+