Σας έχει τύχει να παρακολουθήσετε μια θεατρική παράσταση, να αγαπήσετε το κείμενο και να ευχόσασταν να μπορούσατε να το βρείτε τυπωμένο για να επιστρέφετε σε αυτό και να το απολαμβάνετε και μόνοι σας; Η Κάπα Εκδοτική, εδώ και καιρό, καλύπτει τη συγκεκριμένη ανάγκη με την έκδοση προσεγμένων, κομψών βιβλίων με θέμα τα κείμενα σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα παίζονται ταυτόχρονα και στις σκηνές της πόλης. Τρία ολοκαίνουργια βιβλία με αυτό το περιεχόμενο παρουσιάζουμε σήμερα.
Γιώργος Τσουρής | Μακριά από Παιδιά
Το έργο «Μακριά από Παιδιά», μαζί με τα «170 τετραγωνικά» και τον «Χαρτοπόλεμο», αποτελεί το κλείσιμο της δραματικής τριλογίας γύρω από τη θεματική «πατρική εστία-οικογένεια» στην Ελλάδα του σήμερα.
Είναι μια ιστορία για τα παιδιά που δεν έγιναν γονείς και για τους γονείς που παρέμειναν για πάντα παιδιά. Μια ιστορία για τον απλό, καθημερινό άνθρωπο, που μια μοιραία μέρα «συναντάει» τα όρια της ύπαρξής του.
Ο πόνος ενώνει καμιά φορά τους ανθρώπους. Καμιά φορά τους χωρίζει για πάντα. Ο πόνος είναι γέννα. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα φέρει στο φως. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα. Η ελπίδα είναι γυναίκα, είναι το αγέννητο παιδί μας, είναι το αύριο που εγκυμονεί το φως.
Η Ειρήνη Μουντράκη, μεταξύ άλλων, αναφέρει στο Επίμετρο «(…) Και εδώ το χιούμορ, καυστικό, σχεδόν βιτριολικό ανά στιγμές, επιζητά να ισορροπήσει η καταστροφή με την ελπίδα, η χαρά με τη λύπη. Καθοριστική είναι και η συμβολή της ατμόσφαιρας του κειμένου, που ακροβατεί μεταξύ τραγωδίας, μαύρης κωμωδίας και θρίλερ».
Δημήτρης Οικονόμου | Το Τραγούδι της Φλέρυς
Βρισκόμαστε το 1985 στη Ρωμαϊκή Αγορά όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τελευταία μεγάλη συναυλία της Φλέρυς Νταντωνάκη – μια φωνή που μπορεί να ελευθερώνει την καρδιά μας.
Λίγο πριν από την έναρξη, η Φλέρυ παθαίνει κρίση αγοραφοβίας και αρνείται να βγει στη σκηνή. Περνάει κάποια ώρα μόνη της προσπαθώντας να συνέλθει και να βρει το κουράγιο που χρειάζεται.
Πώς ένιωθε; Από πού προσπαθούσε να αντλήσει δύναμη; Ποιες ήταν οι αξίες της και ποιοι οι εφιάλτες της; Με αυτά τα δραματικά λεπτά, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αγωνίες και τις ανασφάλειες της τραγουδίστριας καταπιάνεται το έργο, αναζητώντας το όριο ανάμεσα στην τέχνη και τη θυσία. Την ιδιοφυΐα και το τίμημα.
Ανδρέας Φλουράκης | Τα Πράγματα που Παίρνεις Μαζί σου
«Τα Πράγματα που Παίρνεις Μαζί σου» είναι ένα πολυφωνικό έργο για τη μετανάστευση, γραμμένο με τον ιδιαίτερο τρόπο του Ανδρέα Φλουράκη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τσατσούλης στο Επίμετρο της έκδοσης: «Τα πράγματα που παίρνεις μαζί σπάζουν τη μονοτονία, την ανωνυμία, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου, τη μοναδικότητά του, πέρα από εθνικές ή πολιτισμικές ταυτότητες. Πέρα από τους αντωνυμικούς δείκτες του “εμείς” ή του “άλλοι”, διεκδικώντας έστω για λίγο το αυτεξούσιο, πολυμορφικό εγώ, διαμορφωμένο από τις δικές του αναμνήσεις».
Το θεατρικό αυτό έργο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει ήδη παρουσιαστεί στο Λονδίνο και στη Ρώμη. Ο συγγραφέας το αφιερώνει στους πρόσφυγες, στους μετανάστες και σε όλους όσοι ψάχνουν μια καλύτερη πατρίδα.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Θέατρική Γραφή και Ποίηση από την Κάπα Εκδοτική
Βελονιές της Πρωτοπορίας | Η Ζέφη Κόλια «Ράβει» με Λέξεις τον 20ό Αιώνα της Μόδας
Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Γιώργος Γκόζης