Βελονιές της Πρωτοπορίας | Η Ζέφη Κόλια «Ράβει» με Λέξεις τον 20ό Αιώνα της Μόδας

Στην οδό Πατησίων, απέναντι από την Πλατεία Αμερικής, κάποτε υπήρχε η «Κοκέτα». Κλωστές, δαχτυλήθρες, το περιοδικό Burda, πατρόν, κόπιτσες, φερμουάρ. Εκεί με ταξίδεψε το βιβλίο της Ζέφης Κόλια «Βελονιές της Πρωτοπορίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ένα βιβλίο για τις μεγάλες μοδίστρες και τους σπουδαίους μόδιστρους, τις υποκουλτούρες, τα κινήματα και τις μόδες του δρόμου που διαμόρφωσαν την ενδυματολογική αισθητική του 20ού αιώνα.

Σε 330 συν 32 σελίδες, η Ζέφη Κόλια, με όχημα crop tops, deux pieces, καπέλα, εσώρουχα, υφάσματα και μικρά μαύρα φορέματα, ουσιαστικά συγκεντρώνει όσα συνέβησαν αυτόν τον παράξενο, πλούσιο σε προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, αιώνα. Πυκνό, χωρισμένο χρονολογικά από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το τέλος του, συσχετίζει χωρίς περιττά λόγια τα γεγονότα που άμεσα ή έμμεσα επηρέασαν τη μόδα.

Η ιστορία κυλάει με ενδιαφέρον. Μαθαίνουμε ότι δεν ήταν τυχαίο ότι κόντυναν οι φούστες ή ότι το κόκκινο κραγιόν αποτέλεσε «δήλωση» χειραφέτησης.  Διαβάζουμε τον τρόπο με τον οποίο επέδρασαν οι πόλεμοι στη μόδα, αλλά και πώς το ντύσιμο αποτέλεσε σε μόνιμη βάση κοινωνική και ατομική έκφραση. Κοιτάμε στα κλεφτά πίσω στον χρόνο τις απολαυστικές ιστορίες από την Belle Epoque μέχρι τη Disco και από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη Madonna!

Από τις flappers στους mods, στη nouvelle vague και στο grunge, αλλά και από τον Paul Poiret στην Coco Chanel, στον Yves Saint Leaurent, στον Emilio Pucci, στους Dolce & Gabbana, το βιβλίο ρέει υπέροχα. Αυτό που πετυχαίνει η Κόλια είναι ότι συνδυάζει στις σελίδες της τη μόδα, τις τέχνες, τα εμβληματικά πρόσωπα, τα κοινωνικά κινήματα και τα ιστορικά γεγονότα σε έναν κύκλο που όμως δεν αποτελεί βαρετή επανάληψη.

Το βιβλίο μοιάζει να έχει πολλαπλές ταυτότητες που δένουν μεταξύ τους. Κομμένο και ραμμένο για όσους και όσες ασχολούνται με τη μόδα, τους μουσικούς, τους κοινωνιολόγους, τους εικαστικούς – και αυτό ακριβώς συνιστά και την επιτυχία του.

Απολαυστικό μέχρι το τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι γρήγορα έγινε «talk of the town».

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Γιώργος Γκόζης

Πάμε για Βιβλία στο Μοναστηράκι; Φύγαμε!

Ο «Μεγάλος Περίπατος της Άλκης» στο Μουσείο Μπενάκη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+