Η Άσπα είναι φοιτήτρια Νομικής, πρώην μέλος της AIESEC και καλή μου φίλη. Όταν τη συνάντησα για πρώτη φορά, αμέσως μου τράβηξε το ενδιαφέρον η συζήτησή μας σχετικά με τις ανταλλαγές των νέων. Τότε ανακάλυψα ότι ήταν μία από εμάς, μία… “YouthXChange”.
Μπορεί να έχουν περάσει τρία χρόνια από την εμπειρία της στο Ραμπάτ του Μαρόκου, όμως επρόκειτο για εμπειρία που, όπως μας λέει και η ίδια, “άλλαξε για πάντα τη ζωή της”. Στο Μαρόκο συμμετείχε στο εθελοντικό πρόγραμμα Global Volunteer ως βοηθός στη διδασκαλία αγγλικών σε ενήλικες.
Πόσο συχνά ακούτε κάτι παρόμοιο; Πόσους εικοσάχρονους φοιτητές γνωρίζετε που επέλεξαν να περάσουν μέρος των καλοκαιρινών διακοπών τους σε μια αφρικανική χώρα προσφέροντας εθελοντική εργασία;
Η Άσπα το έκανε και μας διηγείται την ιστορία της.
Εθελοντισμός στο Ραμπάτ
Έγινα μέλος της AIESEC όταν ήμουν στο 2ο έτος των σπουδών μου. Όταν ξεκίνησα, ενημερώθηκα για το πρόγραμμα Global Volunteer, μέσω του οποίου ταξιδεύεις σε μια άλλη χώρα για έξι εβδομάδες και εργάζεσαι εθελοντικά σε έναν φορέα ή ΜΚΟ. Εγώ επέλεξα να πάω στην πρωτεύουσα του Μαρόκου. Έκανα μαθήματα αγγλικών σε ενήλικες, σε ένα φροντιστήριο που συνεργαζόταν με την AIESEC Rabat και πρόσφερε δωρεάν μαθήματα. Δίδασκα καθημερινά σε δύο τάξεις, από ένα δίωρο μάθημα στην καθεμία.
Είχα προετοιμαστεί από πριν για τις συνθήκες διαβίωσης. Φανταζόμουν ότι μπορεί να ήταν δύσκολες. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι προσαρμόστηκα εύκολα. Έμενα σε ένα σπίτι μαζί με άλλες εθελόντριες, οι οποίες ήταν εξαιρετικά φιλόξενες. Κατάγονταν ως επί το πλείστον από αραβικές χώρες, οπότε με βοήθησαν πολύ σε κάποια θέματα κοινωνικής προσαρμογής, όπως για παράδειγμα ο τρόπος αντιμετώπισης του ανδρικού και γυναικείου φύλου. Η κοινωνική ζωή του Μαρόκου, αν και προοδευτική σε σχέση με αυτή άλλων αραβικών χωρών, παραμένει συντηρητική.
Η ευχάριστη συνύπαρξη με τους εθελοντές ήταν ένας από τους παράγοντες που έκαναν την εμπειρία μου αξέχαστη. Οι μεταξύ μας σχέσεις ήταν άριστες, παρά τις διαπολιτισμικές διαφορές.
Η ευχάριστη συνύπαρξη με τους εθελοντές ήταν ένας από τους παράγοντες που έκαναν την εμπειρία μου αξέχαστη. Οι μεταξύ μας σχέσεις ήταν άριστες, παρά τις διαπολιτισμικές διαφορές. Κάναμε ταξίδια και εξερευνήσαμε τη χώρα όλοι μαζί, ενώ ταυτόχρονα μάθαινα και πολλά πράγματα για την καθημερινότητα των αλλοεθνών συνομηλίκων μου. Σίγουρα άλλαξε η άποψη μου για τις συνθήκες ζωής στις αραβικές χώρες. Πέρασα αρκετό χρόνο στο Μαρόκο και άκουσα από πρώτο χέρι για τη ζωή εκεί, ώστε να αποκτήσω πιο ολοκληρωμένη άποψη και να ξεπεράσω κάποια στερεότυπα που είχα.
Ενθαρρύνω πάντα όποιον σκέφτεται να συμμετάσχει σε παρόμοια προγράμματα. Μια συμβουλή που θα έδινα, θα ήταν να προσπαθούν να μη δίνουν μεγάλη βάση σε οποιεσδήποτε φήμες έχουν ακούσει σχετικά με τη χώρα στην οποία θα πάνε. Τις περισσότερες φορές, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Βέβαια πάντα χρειάζεται να είσαι ευπροσάρμοστο άτομο, καθώς θα πρέπει να συμβιώνεις με ανθρώπους αρκετά διαφορετικούς από σένα. Με καλή διάθεση, όμως, είναι σίγουρο ότι θα το απολαύσεις.
Η εμπειρία στο Μαρόκο σίγουρα με άλλαξε, με βοήθησε να υπερβώ το “comfort zone” μου και να μη φοβάμαι να δοκιμάζω πράγματα που μπορεί στην αρχή να φαίνονται ξένα και ίσως τρομακτικά.
Ακόμα και σήμερα, όταν σκέφτομαι αυτή την εμπειρία, καταλαβαίνω πόσο καθοριστική ήταν για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισα τα επόμενα exchanges στη ζωή μου. Με έκανε πιο σίγουρη για τον εαυτό μου και πιο δεκτική σε ξένα ερεθίσματα. Έτσι, πλέον, μπορώ να εγκλιματιστώ γρήγορα και να μην ενοχλούμαι από διάφορα μικρά προβλήματα, που πάντα προκύπτουν σε παρόμοιες καταστάσεις. Η εμπειρία στο Μαρόκο σίγουρα με άλλαξε, με βοήθησε να υπερβώ το “comfort zone” μου και να μη φοβάμαι να δοκιμάζω πράγματα που μπορεί στην αρχή να φαίνονται ξένα και ίσως τρομακτικά. Όταν όμως τολμάς να τα δοκιμάσεις, νιώθεις πολύ όμορφα που κατάφερες να ξεπεράσεις τους φόβους σου και να κερδίσεις τόσο απίστευτες εμπειρίες.
Challenge Accepted!
Η επιλογή λοιπόν είναι δική μας. Αν θα επιλέξουμε να βαδίσουμε σε γνώριμα μονοπάτια με δεδομένους όρους ή αν θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Είτε νιώθουμε επιφύλαξη για την αβεβαιότητα που αυτό μας επιφυλάσσει είτε ενθουσιασμό για την πρόκληση που μας προσφέρει, είναι σίγουρο ότι θα μας οδηγήσει σε εμπειρίες καθοριστικές για τη ζωή μας. Για την Άσπα, η εμπειρία αυτή ήταν το πρόγραμμα στο Ραμπάτ. Για σένα ποια θα είναι;
***
Μπορείς να ζήσεις και εσύ μια παρόμοια εμπειρία μέσω των προγραμμάτων της AIESEC κάνοντας κλικ εδώ.
Λίγα Λόγια για την AIESEC
Η AIESEC είναι το μεγαλύτερο δίκτυο που αποτελείται και διοικείται αποκλειστικά από άτομα ηλικίας 18-30 ετών, με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές, εθελοντικής φύσης ή πρακτικής άσκησης. Από το 2015, η AIESEC συνεργάζεται με τον ΟΗΕ, με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Ελένη Κισίρη – Media Manager AIESEC στην Ελλάδα, +30 6909149703
Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Μάθημα Ζωής No.1: Ποτέ Μην τα Παρατάς