Έτοιμες; Έτοιμοι; It’s WOW Time!

WOW Festival

Διαβάζεται με δύο τρόπους: WOW, δηλαδή Women of the World, και (με την προσθήκη θαυμαστικού) WOW!, δηλαδή «φανταστικό!». Όπως και να το διαβάσει κανείς πάντως, το ίδιο πράγμα εννοεί. Το τριήμερο φεστιβάλ των Women of the World που ξεκινάει σήμερα είναι μια ιδιαίτερη πρόταση/πρόσκληση την οποία έχουν –με διάφορες παραλλαγές προφανώς– παρακολουθήσει και επικροτήσει 45 πόλεις του κόσμου.

Φέτος ήρθε και η σειρά μας. Επιτέλους! (Το θαυμαστικό μάλλον θα ξεφυτρώσει αρκετές φορές σε αυτό το κείμενο, ελπίζω δικαιολογημένα.)

Ένα Τριήμερο Γεμάτο Εκπλήξεις

Προς τι ο ενθουσιασμός ακόμη δεν το είδαμε το φεστιβάλ; Πάρτε χαρτί και μολύβι –ή οτιδήποτε άλλο σας εξυπηρετεί– και σημειώστε:

Το WOW έχει θέα θάλασσα, αφού γίνεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, άρα θα ανοίξει η ψυχή σας – ό,τι συνέβη και σε όσους παρακολουθήσαμε την καλοοργανωμένη συνέντευξη Τύπου.

Έχει και άσους στο μανίκι:

Όπως η έκθεση «Η Τέχνη της Κακής Συμπεριφοράς» των Guerrilla Girls, της ομάδας των ανώνυμων ακτιβιστριών που από τη δεκαετία του 1980 (!) και φορώντας πάντα μάσκες γορίλα αναδεικνύουν τις διακρίσεις εξαιτίας φύλου στην τέχνη, την πολιτική και την pop κουλτούρα (θα επανέλθουμε σύντομα στις δράσεις και στη φιλοσοφία τους).

nubya garcia

Όπως η πολυβραβευμένη (και φανταστική – κατά τα λεγόμενα όσων ξέρουν τη μουσική της) σαξοφωνίστρια και συνθέτρια που αλλάζει το τοπίο της βρετανικής τζαζ μουσικής, Nubya Garcia.

«H ισότητα είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του πλανήτη».

Όπως οι ομιλίες/συζητήσεις, οι οποίες αφορούν ευρύτατο φάσμα θεμάτων που απασχολούν τις γυναίκες, από τον σεξισμό στις οθόνες και τη σεξουαλική βία μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες έως την αόρατη εργασία και το χρήμα στη ζωή των γυναικών (τη συζήτηση συντονίζει η οικονομολόγος εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, Μαριάννα Σκυλακάκη).

Όπως preformances, προβολές, εργαστήρια και εκθέσεις (δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ).

H Ισότητα Eίναι Προϋπόθεση για τη Βιωσιμότητα του Πλανήτη

Το φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το WOW Foundation, είναι μια γιορτή για όσα έχουν ήδη γίνει από τις γυναίκες  –και «είναι πάρα πολλά», όπως είπε η Jude Kelly, διευθύνουσα σύμβουλος του WOW Foundation–, αλλά και όσα απομένει να γίνουν, τα οποία επίσης «είναι πάρα πολλά», όπως είπε η Έλλη Ανδριοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ.

Είναι μια πρόταση συμπερίληψης που απευθύνεται στις γυναίκες, τα κορίτσια και τα non-binary άτομα, αλλά και σε όλους όσοι πιστεύουν πως «η ισότητα είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του πλανήτη», όπως δήλωσε η Jude Kelly.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ο «Μεγάλος Περίπατος της Άλκης» στο Μουσείο Μπενάκη

Βελονιές της Πρωτοπορίας | Η Ζέφη Κόλια «Ράβει» με Λέξεις τον 20ό Αιώνα της Μόδα

Η «Λέιλα και τα Αδέρφια της» ή το Ιράν Αυτοσαρκάζεται

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+