Ετήσια Γενική Συνέλευση Ασφαλιστικού Κλάδου. “Δυναμικά Παρών”

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με την ευκαιρία της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσής της διοργάνωσε την καθιερωμένη ανοιχτή εκδήλωσή της που φέτος είχε τίτλο: “Ασφαλιστικός κλάδος. Δυναμικά παρών στην COVID-19 και μετά COVID-19 εποχή” και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Η Εκδήλωση στην Covid-19 Εποχή

Την εκδήλωσε άνοιξε η συντονίστρια Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ η οποία αναφέρθηκε στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε το οποίο χαρακτηρίζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και της κλιματικής αλλαγής. “Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για την ασφαλιστική αγορά και την οικονομία στην Covid-19 και μετά Covid-19 εποχή. Τότε δηλαδή που θα φανούν οι πραγματικές συνέπειες της πανδημίας σε όλους τους τομείς”, ανέφερε η κυρία Αντωνάκη δίνοντας το λόγο στον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ.

Επανεκλογή Σαρρηγεωργίου

Στην επανεκλογή του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, για 5η θητεία στην θέση, του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος προχώρησε η νέα διοίκηση της Ένωσης που εκλέχθηκε από την σημερινή συνέλευση των μελών της.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς εν μέσω της πανδημίας. “Είναι ζωτικής σημασίας για το σταθεροποιητικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία, το ότι υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος η αγορά διατήρησε, παρά την ύφεση και τη μεταβλητότητα, τους δείκτες φερεγγυότητάς της σε υψηλά επίπεδα”.

Αναφέρθηκε επιπλέον, σε τρία βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία και την οικονομία και στα οποία η ασφαλιστική αγορά μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις: τις συντάξεις, την υγεία και τις φυσικές καταστροφές.

“Με κατανόηση στα μύρια έντονα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση, ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτά δεν είναι θέματα της ελληνικής ιδιωτικής ασφαλιστικής βιομηχανίας. Το τι σύνταξη θα πάρει ο Έλληνας συμπληρωματικά προς τη δημόσια, το τι θα πληρώνει από την τσέπη του για την υγεία και το ποσό που θα πληρώσει τελικά σε φόρους, ώστε το Κράτος να αποζημιώνει για τις εκάστοτε πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές ή χιονοθύελλες, και όχι οι ασφαλιστικές εταιρίες όπως θα έπρεπε. Αυτά είναι θέματα του μέσου νοικοκυριού, του μέσου Έλληνα που τυχαίνει να έχουν μέρος της λύσης τους και στην ιδιωτική ασφάλιση”, κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης.

Οι Ομιλητές

Ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει ευκαιρίες τόσο για τον 2ο όσο και για τον 3ο πυλώνα ασφάλισης με ίσους όρους ανταγωνισμού. Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει τόσο τον 1ο όσο και τον 2ο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος. “Είμαστε εξίσου ανοιχτοί στην παρουσία της ιδιωτικής ασφάλισης στις διαφορετικές της μορφές. Είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική άλλωστε. Δεν είναι κάτι παράξενο. Παράξενη είναι η ενοχοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Ασφαλώς, χρειάζονται αυστηροί κανόνες και εποπτεία!”, σημείωσε ο Υπουργός.

Σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση περιουσίας ο Υπουργός τόνισε: “Είναι προτεραιότητά μας η θέσπιση κατάλληλων φορολογικών κινήτρων για τις δαπάνες ασφαλίστρων που καλύπτουν τα κτίσματα έναντι φυσικών κινδύνων. Η πραγματικότητα του κορωνοϊού οδήγησε αναπόφευκτα την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή αυτού του σχεδιασμού. Η περσινή δέσμευση της κυβέρνησης όμως στο συνέδριό σας για το θέμα αυτό, παραμένει στην ατζέντα μας“. Διευκρίνισε ότι η σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία θα αναληφθεί αφού πρώτα κλείσουν τα μέτρα για το μέτωπο της πανδημίας.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ & Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων τόνισε πως οι ασφαλιστικές εταιρίες αποτελούν σημαντικό κλάδο της οικονομίας, με δυνητικά ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, πολλαπλασιαστικού μάλιστα χαρακτήρα. Η εύρυθμη και σύννομη λειτουργία τους είναι προϋπόθεση για τη δίκαιη παροχή κρίσιμων υπηρεσιών σε πλήθος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, αλλά και για την ίδια τη λειτουργία της οικονομίας.

Είμαι βέβαιος ότι πολλά από τα ζητήματα που αναδύονται στην νέα αυτή πραγματικότητα, τα έχετε ήδη επεξεργαστεί. Και ότι, ακριβώς επειδή γνωρίζετε ότι η κρίση που βιώνουμε έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, θα την αντιμετωπίσετε ως έναυσμα για θετική αλλαγή, αναζητώντας καινοτόμες, δίκαιες λύσεις απέναντι σε πρωτοφανείς παγκόσμιες προκλήσεις. Πλέον, το ζήτημα της ασφάλειας, σε όλες ανεξαιρέτως τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, αλλά και της εμπέδωσης «ασφαλιστικής συνείδησης» στους πολίτες, θα αποκτήσει ένα νέο, πολύ πιο ουσιαστικό περιεχόμενο στην μετά τον κορωνοϊό εποχή“, κατέληξε ο κύριος Χαρίτσης.

Σχετικά με την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε πως έχει ωριμάσει πλέον η ιδέα, να ανοίξει άμεσα μια συζήτηση σχετικά με την εξασφάλιση της περιουσίας των πολιτών και θα συμμετέχουμε με προτάσεις και θέσεις, με άξονες την Δικαιοσύνη, την Αλληλεγγύη, την Ανάπτυξη και φυσικά την εξασφάλιση της περιουσίας.

Ακολούθησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας οποίος ανέφερε πως η πλειονότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προσαρμόστηκε γρήγορα στις συνθήκες λειτουργίας που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Κάνοντας εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, κατάφερε να διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων και της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, σε όλα τα στάδια της αλυσίδας.

Ενώ τα ευρωπαϊκά όργανα λαμβάνουν θεσμικές πρωτοβουλίες που κατατείνουν στην περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των ασφαλισμένων, απαιτείται και η έμπρακτη ανταπόκριση της Ελληνικής Πολιτείας, ώστε να δοθεί στον ασφαλιστικό τομέα χώρος για να επιτελέσει αποτελεσματικά τον κοινωνικό του ρόλο. Να αναγνωριστεί η ιδιωτική ασφάλιση ως μέσο προστασίας από οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγονται προσωπικοί ή επιχειρηματικοί κίνδυνοι, και μάλιστα συμπληρωματικό, και όχι ανταγωνιστικό, των υφιστάμενων κρατικών και κοινωνικών μηχανισμών“, σημείωσε ο πρόεδρος της ΤτΕ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+