Gastropantry: Το Γαστροδρόμιο στο Λιτόχωρο Απέκτησε Νόστιμο Αδελφάκι

Το Λιτόχωρο αποτελεί αγαπημένο προορισμό. Κάτω από τον Όλυμπο και δίπλα στη θάλασσα. Πιο Ελλάδα δεν γίνεται! Εκεί ζει και εργάζεται ένας sui generis τύπος, ο βραβευμένος chef Ανδρέας Γάβρης. Ξεχωριστός, με χιούμορ και σοβαρότητα σαν να βάζει αλατοπίπερο. Όσο πρέπει και όσο χρειάζεται. To Γαστροδρόμιο είναι πάντα ψηλά στα βραβεία Restaurant 100, στους Χρυσούς Σκούφους.

Έχω φάει στο Γαστροδρόμιο αρκετές φορές και ελπίζω να ξαναφάω. Πρόσφατα, ο Ανδρέας προχώρησε στη δημιουργία του Gastropantry, ενός ψηφιακού παντοπωλείου με καλούδια από όλη την Ελλάδα. Μιλήσαμε για αυτή τη νέα προσπάθεια, για τους παραγωγούς που προτείνει, για το lockdown και την εστίαση.

Το Γαστροδρόμιο απέκτησε ψηφιακό αδερφάκι. Το https://gastropantry.shop Πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη;

Ανάγκη ήταν, όπως πολύ σωστά το έθεσες. Και δεν ήταν μόνο μία η ανάγκη που μας ώθησε σ’ αυτή την ενέργεια. Κατ’ αρχάς μας έλλειψε η δράση. Μετά από τόσους μήνες lock down πραγματικά ψάχναμε τρόπους να δράσουμε, να είμαστε ενεργοί.

Μας έλλειψε η επικοινωνία με τους πελάτες και τους φίλους μας. Το πιο σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας ήταν το Γαστροδρόμιο και η καθημερινή προσωπική επαφή με κόσμο, με πελάτες και φίλους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φυσικά η διαδικτυακή επαφή κατ΄ουδένα τρόπο δεν αντικαθιστά την δια ζώσης επικοινωνία, αλλά αυτή την εποχή μόνο αυτό μας έμεινε. Τρίτος λόγος, όχι ήσσονος σημασίας, είναι η πολύ μεγάλη κάβα κρασιών που διαθέτουμε και η οποία λιμνάζει τους τελευταίους μήνες στα υπόγεια του Γαστροδρόμιου.

Ένα επενδυμένο κεφάλαιο που μένει ανενεργό σε εποχές που τα μετρητά αποκτούν μεγαλύτερη αξία και ένα οινικό κεφάλαιο που είναι κρίμα να μένει μακριά από τους οινόφιλους.

Το https://gastropantry.shop/  λοιπόν, ήταν ένας τρόπος να επικοινωνήσουμε αυτά τα αποθέματα στους ανά την Ελλάδα φίλους του κρασιού και να μην αρκεστούμε στο take away που απευθύνεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό πελατών, αυτούς της τοπικής κοινωνίας.

Συνεργάζεσαι με μικρούς παραγωγούς όπως το Πλαστήρι, το Lost Lake Distillery, τα βότανα του Στάμου, τα μέλια του Γκανάτσιου. Αυτή θα είναι και η πολιτική του gastropantry;

Η αρχική ιδέα ήταν αυτή. Να επικοινωνήσουμε με τους μικρούς παραγωγούς που απευθύνονται στην τοπική κοινωνία. Αυτοί δηλαδή που δεν έχουν τον τρόπο ή το μέγεθος να απευθυνθούν στο ευρύτερο αγοραστικό κοινό.

Δεν είναι μόνο όσοι ανέφερες. Το κτήμα Μυθικό Βουνό που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο Λιτόχωρο, τ΄αμπέλια του, μόλις 4 χλμ από το Γαστροδρόμιο, παράγει εξαιρετικά κρασιά που είναι παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Είναι για μένα μεγάλη η χαρά να γνωρίζω ότι έχει ανοιχτεί μία φιάλη από ένα μικρό, άσημο οινοποιείο του Λιτόχωρου στην Αλεξανδρούπολη ή στην Μεσσηνία, όπως έχει ήδη συμβεί ή να γνωρίζω ότι ένας φίλος στην Αθήνα είχε σήμερα στο πρωινό του μέλι από τον Όλυμπο και στο μεσημεριανό του τραχανά.

Το κτήμα Πολυχρού, στην Σκοτίνα Πιερίας, λίγα χιλιόμετρα μακριά μας, ξεκίνησε την εμφιάλωση κρασιών μόλις πριν από δύο χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα. Κοντά σ’ αυτά, το πανέμορφο μπουτίκ οινοποιείο του Αποστόλη Κούρτη στη Ράχη Πιερίας και η λίγο πιο παλιά οινοποιία Παπαγιανούλη στην Κατερίνη.

Ένα πολύ μικρό οινοποιείο επίσης, του Σάκη Μηνά, με αγαπημένα κρασιά, στην άλλη πλευρά του Ολύμπου, στην Μηλέα Ελασσόνας. Ακόμη, δεν μπορούσαν να λείπουν το ιστορικό και καταξιωμένο Κτήμα Κατσαρού, στην Κρανιά Ολύμπου, όπως και το Κτήμα Ντούγκου που ακουμπάει στον Όλυμπο, πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών.

Βρισκόμαστε σε επαφή και με άλλες μικρές επιχειρήσεις της περιοχής και ελπίζουμε γρήγορα να ενταχθούν στη λίστα μας.

Οι μικροί παραγωγοί μπορούν να πάρουν ώθηση από τέτοιες προσπάθειες; Μπορούν, όμως, και να ανταπεξέλθουν;

Αναμφίβολα οι μικροί παραγωγοί θα βρουν στήριγμα και θα βοηθηθούν από τέτοιου είδους προσπάθειες. Γνώμη μου είναι ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν. Δεν τίθεται θέμα ποσοτικό αλλά ποιοτικό. Μακάρι να εξαντληθούν τα αποθέματα τους, αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία.

Είναι για μένα μεγάλη η χαρά να γνωρίζω ότι έχει ανοιχτεί μία φιάλη από ένα μικρό, άσημο οινοποιείο του Λιτόχωρου στην Αλεξανδρούπολη ή στην Μεσσηνία, όπως έχει ήδη συμβεί ή να γνωρίζω ότι ένας φίλος στην Αθήνα είχε σήμερα στο πρωινό του μέλι από τον Όλυμπο και στο μεσημεριανό του τραχανά.

Να σταθούμε λίγο περισσότερο στα κρασιά; Ξέρω ότι έχεις έρωτα μεγάλο. Τι θα μας προσφέρεις/προτείνεις μέσα από το gastropantry;

Εκτός από τα μικρά και άσημα οινοποιεία στα οποία έχω ήδη αναφερθεί και είναι η στόχευση, με το gastropantry μπαίνει στο παιχνίδι και όλη η λίστα του Γαστροδρόμιου, με τα δεκάδες παλαιωμένα κρασιά που, χρόνια τώρα, φροντίζουμε να ωριμάζουν σε ιδανικές συνθήκες στην υπόγεια κλιματιζόμενη κάβα μας.

Να φανταστείς ότι η πρώτη παραγγελία έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο 10 λεπτά από τη στιγμή που αναρτήθηκε η σελίδα του Gastropantry στο διαδίκτυο.

Αυτά τα κρασιά έχουν αγοραστεί όταν κυκλοφόρησαν από τους παραγωγούς και φροντίσαμε εμείς για την παλαίωση τους. Δεν ήταν και ούτε είναι στη λογική μας η αγορά ήδη παλαιωμένων κρασιών, που δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες που φυλάχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Μεμονωμένες εξαιρέσεις γίνονται μόνο για τα κρασιά συνεργατών μας που έχουμε ίδια γνώση των συνθηκών φύλαξης και φυσικά αναφέρομαι σε απευθείας προμήθεια από το οινοποιείο.

Η διαφορετική όμως πρότασή μου, που φαίνεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους οινόφιλους, είναι οι κάθετες ή οριζόντιες σειρές παλαιωμένων κρασιών, που δίνουν την ευκαιρία σε μια παρέα οινόφιλων να δοκιμάσει ένα κρασί σε πολλές διαφορετικές σοδιές ή πολλά κρασιά από την ίδια σοδιά.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου; Η αποστολή των προϊόντων γίνεται σε όλη την Ελλάδα; 

Η ανταπόκριση ήταν από την πρώτη στιγμή συγκινητική. Να φανταστείς ότι η πρώτη παραγγελία έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο 10 λεπτά από τη στιγμή που αναρτήθηκε η σελίδα του Gastropantry στο διαδίκτυο.

Εννοείται ότι προωθούμε τα προϊόντα μας σε όλη την Ελλάδα, αν και μέχρι την ώρα που μιλάμε δεν είχαμε ακόμη παραγγελία από νησί. Είχαμε όμως μια νέα συνεργασία από την Κρήτη που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα από τη σελίδα μας.

Το Γαστροδρόμιο λειτούργησε με delivery και take away αν δεν κάνω λάθος. Πώς έζησες αυτό τον ένα χρόνο, με το διάλειμμα του καλοκαιριού; 

Delivery δεν είχαμε αλλά, σε περιορισμένο βαθμό, είχαμε take away σε σχετικά στενό κύκλο. Επίσης, εφαρμόσαμε το Cook to Order. Μαγειρεύω δηλαδή κατά παραγγελία ένα φαγητό για όλη την οικογένεια ή ψήνω μεγάλα κομμάτια κρέατος στο φούρνο ή τη σούβλα.

Αυτό φαίνεται ότι βολεύει οικογένειες που μπορούν να δοκιμάσουν φαγητά που δεν γίνονται εύκολα στο σπίτι. Επίσης, ψήνω μεγάλα ψάρια ή τηγανίζω ψάρια και θαλασσινά, που δεν θα ήθελαν να το κάνουν στην κουζίνα του σπιτιού.

Κάνω δηλαδή την “βρώμικη” δουλειά για την νοικοκυρά. Αυτή είναι μια δραστηριότητα που σκοπεύω να την διατηρήσω και στο μέλλον γιατί φάνηκε ότι έχει ανταπόκριση. Όπως ανταπόκριση έχουν και τα μενού για πικ νικ, σε βουνό ή θάλασσα, απλά ή πιο σύνθετα, με συνοδεία κρασιού ή σαμπάνιας.

Τι θα μπορούσε να έχει γίνει στην εστίαση;

Δεν είμαι ειδικός να απαντήσω σ’αυτό, αλλά αν θέλεις τη γνώμη μου, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε. Με πολύ αυστηρή τήρηση των κανόνων, με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών.

Αν δηλαδή το καλοκαίρι που μας πέρασε δουλέψαμε με τα μισά καθίσματα, εγώ θα προτιμούσα να δουλέψω το χειμώνα, ακόμα και με το ένα τέταρτο των καθισμάτων, μόνο με ρεζερβέ και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, παρά να μείνουμε κλειστά τόσους μήνες.

Το Λιτόχωρο θεωρώ ότι είναι ευλογημένο. Βουνό, θάλασσα, δραστηριότητες, αγώνες ορεινού τρεξίματος, ωραία μαγαζιά σαν το δικό σου και μια μεγάλη πόλη κοντά. Μπορείς να το οραματιστείς σε 10 χρόνια;

Οραματισμός είναι μεγάλη κουβέντα. Μετά το ηχηρό  χαστούκι που δεχτήκαμε τον τελευταίο χρόνο, εννοείται ότι δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε, αλλά είμαστε πιο συγκρατημένοι ακόμα και στα όνειρα. Δυστυχώς τις προηγούμενες δεκαετίες δεν έγινε η σωστή στόχευση ώστε να προσελκύσουμε τουρίστες υψηλού επιπέδου.

Αυτό που επιθυμώ για τον τόπο μου είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η προσέλευση υψηλότερου επιπέδου ξένων τουριστών. Ζούμε πάνω στον Όλυμπο, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα και τον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Έχουμε το κεφάλαιο. Σ’ εμάς απομένει να το χρησιμοποιήσουμε.

Ανδρέα καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στο νέο εγχείρημα!

Ακόμη περισσότερες γευστικές προτάσεις στην αθηΝΕΑ:

Degustation στο Kinsterna: Υψηλή Γαστρονομία Με Όρους Γης

Σπονδή: Πρόκληση Εν Μέσω Κορονοϊού

Funky Gourmet: Η Νέα Εποχή της Γαστρονομίας, Post-Covid

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+