Η περίοδος των γιορτών είναι κατεξοχήν εκείνη που ενώνει τις παρέες, τις οικογένειες, τους φίλους, τους αγαπημένους που έρχονται από μακριά. Το μοίρασμα αυτών των στιγμών, των συνάξεων, της ανταλλαγής ευχών και συναισθημάτων είθισται να γίνεται γύρω από ένα τραπέζι. Και αν το καλό φαγητό και κρασί «ευφραίνει καρδίαν», ελλοχεύει πάντα και η υπερβολή, εκείνη που οδηγεί σε άλλα μονοπάτια, λιγότερο ευχάριστα.
Ενόψει, λοιπόν, γιορτινών τραπεζιών, καλεσμάτων και υπερφαγικών επεισοδίων, ας δούμε τις πιο συχνές φράσεις ή/και δικαιολογίες που έχουμε συνηθίσει να ακούμε (και να λέμε) τις εορταστικές περιόδους, αλλά και κάποιους εναλλακτικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε το φαγητό χωρίς ενοχές, ακραίες δίαιτες ή τύψεις, ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερη σχέση με τη διατροφή μας ακόμα και αυτή την περίοδο.
«Είμαι Καλεσμένος/η το Βράδυ για Φαγητό, Άρα δεν θα Φάω Τίποτα Όλη Μέρα»
Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν όσα άτομα λειτουργούν με βάση τις θερμίδες και όχι τη θρέψη. Έχουν μάθει, δηλαδή, ότι το να προσέχει κάποιος τη διατροφή του είναι ισοδύναμο με το να μην ξεπερνά έναν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων την ημέρα. Άρα, εφόσον το βράδυ είναι καλεσμένοι σε τραπέζι και θα «φάνε» περισσότερες θερμίδες από ό,τι συνήθως, θεωρούν καλύτερο να τις περιορίσουν όλες εκεί, ώστε να μην υπερβούν το όριο αυτών που «πρέπει» να λάβουν.
Με αυτόν τον τρόπο όμως διαταράσσεται εντελώς η σχέση μας με το φαγητό, καταλήγουμε να φτάνουμε υπερβολικά πεινασμένοι στο βραδινό τραπέζι και να «πέφτουμε με τα μούτρα», συμπεριφορά που συνοδεύεται από γαστρεντερική δυσφορία, τύψεις και ακραίες συμπεριφορές την επόμενη μέρα.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά: Τραφείτε πλήρως όλη την ημέρα με φρούτα, λαχανικά, καλής πηγής πρωτεΐνη, όπως γιαούρτι, αυγό ή όσπρια, πιείτε πολύ νερό και κινηθείτε κατά τη διάρκειά της. Πηγαίνετε στο βραδινό σας κάλεσμα χωρίς να πεινάτε πολύ, αλλά με όρεξη να περάσετε όμορφα και ευχάριστα με τους συνδαιτημόνες σας, έχοντας κατά νου ότι το φαγητό δεν είναι η μόνη ευχαρίστηση που θα πάρετε από τη βραδιά. Μασάτε αργά και σταματήστε όταν χορτάσετε.
«Είναι Χριστούγεννα Σήμερα, δεν Κάνουμε Δίαιτα Σήμερα!»
Μια φράση που βασίζεται στην απαρχαιωμένη αντίληψη ότι υπάρχουν «cheat days», δηλαδή μέρες που μπορώ «να με κλέψω», να ξεφύγω από τη «δίαιτά» μου, να μη στερηθώ τίποτα, να φάω ό,τι και όσο μου αρέσει, αρκεί να είναι μόνο εκείνη τη μία ημέρα.
Πρόκειται για μια τακτική που συνιστούσαν για αρκετά χρόνια πολλοί επαγγελματίες υγείας, η οποία όμως έχει αποδειχθεί καταστροφική για την υγιή σχέση που δημιουργούμε με το φαγητό.
Κατ’ επέκταση, τέτοιου είδους πεποιθήσεις ακυρώνουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, δεν τρώμε επειδή πεινάμε και όσο πεινάμε, δεν αντιλαμβανόμαστε το αν πεινάμε, αν διψάμε ή αν χορτάσαμε, απλώς καταναλώνουμε τροφή επειδή είναι διαθέσιμη και επειδή το «επιβάλλει» η εκάστοτε ημέρα.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά: Προσπαθήστε να απολαύσετε το φαγητό σας, να μασήσετε αργά και να σταματήσετε όταν χορτάσετε σε όποιο γιορτινό τραπέζι και αν βρεθείτε. Αν σας αρέσει πολύ η γεύση αυτού που τρώτε, ζητήστε τη συνταγή ή ζητήστε να πάρετε φαγητό λίγο από το φαγητό μαζί σας ώστε να το απολαύσετε και κάποια άλλη στιγμή. Ο σκοπός δεν είναι να κάνετε δίαιτα τα Χριστούγεννα, αλλά να μάθετε να απολαμβάνετε το φαγητό σας και να έχετε υγιή σχέση με αυτό όλο τον χρόνο.
«Να Περάσουν οι Γιορτές και θα Κάνω Αποτοξίνωση»
Ομοίως, πρόκειται για μία φράση που χρησιμοποιούν πολλοί ως δικαιολογία για να φάνε και να πιουν μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια των γιορτών. Η αποτοξίνωση συνήθως στην οποία προσβλέπουν αποτελεί ακραίες δράσεις αποχής από ομάδες τροφίμων ή από τροφή γενικότερα, ή λήψη συγκεκριμένων υγρών ή αφεψημάτων στα οποία αποδίδουν «μαγικές» ιδιότητες, που θα βοηθήσουν στην αποβολή της περίσσειας θερμίδων ή τοξινών που κατανάλωσαν στις γιορτές. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπουν διατροφικές κραιπάλες, διότι έχουν προετοιμάσει ήδη «μια άφεση αμαρτιών».
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά:
Ξεκινήστε με το να επανέλθετε στις σωστές σας ποσότητες και συχνότητες χωρίς ακραίες και υπερβολικές διατροφικές συμπεριφορές. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να επανέλθει αργά αλλά σταθερά στις πρότερες διατροφικές συνήθειες. Τραπέζια, γιορτές, γενέθλια και έξοδοι θα υπάρξουν ξανά στο μέλλον. Η υγιής σχέση με το φαγητό χτίζεται όλο τον χρόνο και διατηρείται και σε αυτές τις εξαιρέσεις. Ξεκινήστε με πολύ νερό και πολύ περπάτημα ή προγράμματα άσκησης ώστε το σώμα να αποτοξινωθεί φυσικά και αποτελεσματικά χωρίς εξωτερικά βοηθήματα.
Αν θέλετε να βελτιώσετε το βάρος σας, τη σχέση σας με το φαγητό και τις διατροφικές σας συνήθειες γενικότερα, ξεκινήστε σήμερα, ξεκινήστε μια Παρασκευή, μια Παραμονή, μια Κυριακή, ξεκινήστε στις διακοπές, στην παραλία, ακόμα και την περίοδο των γιορτών! Ξεκινήστε με υπομονή και όρεξη να σας φροντίσετε. Καλές και χορταστικές γιορτές!
• Οι λανθασμένες πεποιθήσεις που καθορίζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά είναι αυτές που οφείλουμε να αλλάξουμε πρώτα και αυτό είναι το πρώτο βήμα των προγραμμάτων Food Coaching. Αν θέλετε να ξεκινήσουμε εξατομικευμένη διατροφική βοήθεια, επικοινωνήστε μαζί μου. Μέχρι την επόμενη φορά να θυμάστε ότι η διατροφή είναι πρωτίστως μέσο υγείας και όχι αισθητικής.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
To Vegan or Not to Vegan? Ιδού η Απορία