Youth Workers

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μεταξύ άλλων, ορίζει τους Youth Workers ως τους ανθρώπους που εργάζονται με τη νεολαία και για τη νεολαία. Κύριο έργο τους είναι η ενθάρρυνση των νέων ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία, αξιοποιώντας μεθόδους τόσο της μη τυπικής (non-formal education) όσο και της άτυπης μάθησης (informal education).

Xάρη στην εμπειρία μου ως Youth Worker στο τμήμα προγραμμάτων κινητικότητας στο εξωτερικό της United Societies of Balkans, έχω ενσωματώσει στο καθημερινό μου λεξιλόγιο ορολογίες οι οποίες, προτού ξεκινήσω στο γραφείο, είτε μου ήταν άγνωστες είτε δεν γνώριζα με σαφήνεια την έννοιά τους. 

Κύριοι πρωταγωνιστές στην καθημερινότητά μας είναι οι νέοι άνθρωποι και τα ταξίδια. Είναι αληθινή πρόκληση η δυνατότητα να μπορείς να συνδυάσεις ένα δωρεάν ταξίδι, γνωριμίες με άτομα από όλη την Ευρώπη και ταυτόχρονα να αποκτάς κατάρτιση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτή η ευκαιρία μπορεί να δοθεί σε κάθε νέο, αλλά και κάθε νέος θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες μιας τέτοιας εμπειρίας.

Οι ευκαιρίες αυτές προσφέρονται στο πλαίσιο του Erasmus +, κατά το οποίο άτομα έως 30 ετών μπορούν να συμμετέχουν σε ανταλλαγές νέων (youth exchanges), αλλά και ως αρχηγοί της ομάδας αν είναι άνω των 30 ετών, καθώς και σε σχέδια κατάρτισης (training courses) χωρίς όριο ηλικίας. Οι θεματικές ποικίλλουν, όπως για παράδειγμα φλέγοντα ζητήματα που εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ενότητες που αφορούν την τέχνη, τη δημιουργικότητα κ.ά. Ο ρόλος μας δεν είναι μόνο διαχειριστικός, αλλά περιλαμβάνει και την ορθή ενημέρωση και την ενθάρρυνση για συμμετοχή.

Στα προγράμματα αυτά, η διαμονή, η διατροφή και το κόστος των μεταφορών καλύπτονται πλήρως, όσο ουτοπικό και αν ακούγεται για κάποιον που δεν γνωρίζει – η δική μου εμπειρία από το hospitality προγράμματος στην Πορτογαλία ήταν απερίγραπτη. Το σημαντικότερο είναι ότι, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, πέρα από τον ηλικιακό περιορισμό, δεν υπάρχει κάποιο άλλο κριτήριο. Δεν απαιτείται πτυχίο πανεπιστημίου και δεν ζητείται καμία βεβαίωση πτυχίου αγγλικών. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι τα αγγλικά, αλλά δεν απαιτείται επίσημη πιστοποίηση κάποιου επιπέδου γνώσης. Αρκεί η γνώση που σου εξασφαλίζει την ευχέρεια να επικοινωνείς ουσιαστικά και να συνεννοείσαι με την υπόλοιπη ομάδα.

Πρόκειται επομένως για μία εμπειρία που όλοι οι νέοι πρέπει να δοκιμάσουν και, ναι, είναι συναρπαστικό να συνδέεσαι με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη και να διατηρείς επαφή. Σίγουρα μία ακόμα ευκαιρία που αξίζει αναζήτησης είναι ο εθελοντισμός στην Ευρώπη μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) για νέους και νέες 18-30 ετών, στους εθελοντές και στις εθελόντριες του οποίου επίσης καλύπτονται τα έξοδα της διαμονής και διατροφής τους.

Τέτοιες ευκαιρίες μπορείτε να αναζητήσετε μέσω του site United Societies of Balkans, όπου καθημερινά ανεβάζουμε open calls για αυτά τα προγράμματα. Αν μάλιστα βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη, μπορείτε να συμμετάσχετε και στην τοπική ομάδα εθελοντών μας και να δραστηριοποιηθείτε σε δράσεις που οργανώνουμε στην πόλη. Θα μας βρείτε στο κέντρο, όπου και συστεγαζόμαστε με τον πολυχώρο Balkan Heart, με σήμα κατατεθέν μας την κόκκινη πόρτα. Με χαρά θα σας περιμένουμε.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

YouthXChange: H Εμπειρία της Ανταλλαγής

Οι Πράξεις σου Έχουν Αντίκτυπο

5 Συμβουλές για να Βελτιώσετε το Βιογραφικό σας

Τρόλεϊ, Ωφελιμισμός, Δεοντολογία και Περίεργοι Άνθρωποι

 

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1999 και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μέσα από το οποίο είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα εξάμηνο των σπουδών της στο πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στην Βουδαπέστη. Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον εθελοντισμό μέσα από διάφορους φορείς της κοινωνίας των πολιτών όπως είναι η Διεθνής Αμνηστία, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η ΧΑΝΘ κ.ά. Συνεργάζεται με φορείς πολιτισμού όπως είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η CHEAPART. Τώρα ασχολείται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS plus και τον εθελοντισμό νέων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο στη United Societies of Balkans. Οπαδός των ταξιδιών, των ταινιών και της διαρκούς αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+