Γονείς και Παιδιά Μαζί στο Μουσείο

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο μουσείο

Στη μεθεόρτια Αθήνα, τα μουσεία παραμένουν γιορτινά. Όχι με την έννοια της ημερολογιακής καταγραφής του χρόνου, αλλά ως χώροι που αποθησαυρίζουν την ομορφιά και την έμπνευση, προσιτές τόσο για γονείς όσο και για παιδιά.

Με πυξίδα την επιθυμία για αισθητική απόλαυση και παιχνίδι, σε ένα μουσείο γονείς και παιδιά μπορούν να προσεγγίσουν μαζί έναν διαφορετικό τρόπο συνεύρεσης, εξερεύνησης, ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων.

Την αφορμή μπορεί να δώσουν τρεις εκθέσεις που φιλοξενούνται σε τρεις διαφορετικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας: το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Παράλληλα με τις εκθέσεις, τα παιδιά –σε κάποια και οι γονείς– έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα που μεταμορφώνουν τους μουσειακούς χώρους σε εργαστήρια ιδεών και τόπους χαράς.

Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη | Θεόφιλος: Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής

ΘεόφιλοςΈναν κόσμο που αγκαλιάζει τη δύναμη των μύθων της αρχαίας Ελλάδας, τις ηρωικές μορφές του 1821 και την ομορφιά του ελληνικού τοπίου συνθέτουν τα 94 έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση «Θεόφιλος: Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής».

O Θεόφιλος είναι η «παράδοση μιας χώρας και ενός λαού», αναφέρει ο επιμελητής, Τάκης Μαυρωτάς, στον κατάλογο της έκθεσης. Συνεχίζει αναφέροντας πως «Η δουλειά του απλώνεται σε όλο τον κόσμο, ίσως γιατί αποτελούσε τον καθρέφτη της ύπαρξής του και την επιθυμία να ξεπεράσει τη μοίρα του κακού ή του ηττημένου. Όπως γράφει ο Ελύτης, “ο Θεόφιλος πέραν από την ενοχή και την αμαρτία, κατευθύνεται ολόισα στον Παράδεισο” (“Ανοιχτά Χαρτιά”, Εκδόσεις Ίκαρος)».

Κάθε έργο τέχνης κρύβει μια κρυφή ζωή που ζωντανεύει μόνο όταν ξέρουμε πού και πώς να κοιτάξουμε.

Η επαφή μας με το σύμπαν του Θεόφιλου, με την «αμείωτη ιστορική και αισθητική διάρκεια», τη «σοφία», τις «ζυγισμένες εντάσεις», μας δημιουργεί συναισθήματα συγκίνησης και ανάτασης – κι αν ο ίδιος «κατευθύνεται ολόισα στον Παράδεισο», το έργο του κατευθύνεται ολόισα στην καρδιά μας.

Για τα Παιδιά… 

Ο Ζωγράφος με τη Φουστανέλα!

Κάθε έργο τέχνης κρύβει μια κρυφή ζωή που ζωντανεύει μόνο όταν ξέρουμε πού και πώς να κοιτάξουμε. Τα μυστικά αυτής της ζωής θα αποκαλύψει η προφορική αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη. Και έχει πολλά να πει για τους φουρνάρηδες και τους τσαγκάρηδες, αλλά και για τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τους αρχαίους Έλληνες και τους Βυζαντινούς βασιλιάδες που γνέφουν από τα έργα του Θεόφιλου. Για παιδιά 6-12 ετών και ενήλικες | 21 Ιανουαρίου 19:00-20:00

Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα Βαρβαρούση: Θεόφιλος

Η ιστορία και το έργο του Θεόφιλου ζωντανεύει… στον τοίχο με την αφήγηση και τις γραμμές της συγγραφέα και εικονογράφου Λήδας Βαρβαρούση. Διαδραστική οπτικοακουστική εμπειρία, όπου η ιστορία δημιουργείται και εξελίσσεται σαν ζωντανός κινηματογράφος. Για παιδιά από 6 ετών και ενήλικες | Κυριακή 16 Ιανουαρίου 12:00-13:00

Πληροφορίες

Έως τις 3 Φεβρουαρίου | Δευτέρα-Τετάρτη και Παρασκευή-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00 | https://thf.gr/el

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή | Σωτήρης Σόρογκας – ο Χρόνος της Μνήμης στον Εικαστικό Λόγο του

ΣόρογκαςΤα 28 έργα μεγάλων διαστάσεων του Σωτήρη Σόρογκα, τα οποία ανήκουν στη συλλογή του ιδρύματος, καλύπτουν ενδεικτικά τις κυριότερες φάσεις της καλλιτεχνικής πορείας του βραβευμένου ζωγράφου, που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνείς εικαστικές εκθέσεις.

Στις πέντε ενότητες της έκθεσης –«Ανοίγματα», «Θαλάσσια Ξύλα και Σαπιοκάικα», «Πέτρες», «Άλογα» και «Πορτραίτα»– συνοψίζονται και προβάλλονται προβληματισμοί για την τέχνη, τη νομοτελειακή φθορά του χρόνου, την προσδοκία, την αναζήτηση μιας νέας αρχής, τη διαρκή υπόμνηση προσώπων και συναισθημάτων.

Ενάντια στην οριστική θνησιμότητα των πραγμάτων, ο Σωτήρης Σόρογκας δίνει χρόνο στη μνήμη, επικαλούμενος και ενσωματώνοντας αναφορές με βαθιές καταβολές στην παράδοση, κινητοποιώντας το συναίσθημα ταυτόχρονα με την αυτογνωσία των απαιτήσεων του καιρού μας.

Για τα Παιδιά…

Ο Χαρτοπόλεμος του Παύλου

Μέσα από μια αναδρομή στο έργο καλλιτεχνών που ασχολήθηκαν κυρίως με το χαρτί και το upcycling και περιλαμβάνονται στη συλλογή του ιδρύματος, τα παιδιά δημιουργούν μετατρέποντας το χαρτί σε χαρτοπόλεμο και τον χαρτοπόλεμο σε τέχνη. Για παιδιά 5-6 ετών | Σάββατο 10:30-12:00 | Διάρκεια: 90’ | Έως τις 29 Ιανουαρίου

Ο Κυβισμός, το Πορτρέτο μου και η Ανακύκλωση

Μέσα από μια περιήγηση σε έργα της συλλογής του ιδρύματος, τα παιδιά γνωρίζουν το έργο του Picasso και το καλλιτεχνικό ρεύμα του κυβισμού. Στη συνέχεια, αξιοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, πειραματίζονται με την τεχνική του κολάζ και δημιουργούν κυβιστικά γλυπτά. Για παιδιά 7-9 ετών, Κυριακή 10:30-12:00 | Για παιδιά 9-12 ετών, Κυριακή 12:00-14:00 | Διάρκεια: 90’ | Έως τις 30 Ιανουαρίου

Πληροφορίες

Έως τις 3 Απριλίου | Τετάρτη-Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή 10:00-20:00 | https://goulandris.gr

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά

Μουσείο Κυκλαδικής ΤέχνηςΟι πολλαπλές πτυχές της έννοιας του «κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας σε μια εξαιρετική έκθεση, για την οποία πρέπει να βιαστούμε, μια και απομένουν μόνο λίγες μέρες έως την ολοκλήρωσή της.

Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης αντιλαμβανόμαστε τη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στον καθορισμό της έννοιας της ομορφιάς έως και σήμερα.

Οι 300 αρχαιότητες της έκθεσης παρουσιάζονται στην πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους. Τα περισσότερα εκθέματα χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο. Αγάλματα, αγγεία, όστρακα κάτοπτρα, κοσμήματα, αρωματοδόχα ληκύθια, χρηστικά είδη καλλωπισμού, ειδώλια, εργαλεία κόμμωσης κ.ά. από τη μητροπολιτική και νησιωτική Ελλάδα, αλλά και τη Μεγάλη Ελλάδα, αναδεικνύουν την έννοια του κάλλους στην ευρύτητά του.

Το ιδεώδες του κάλλους, που εκφράστηκε μέσα από τα ποιήματα των επικών και λυρικών ποιητών αλλά και από κείμενα φιλοσόφων, αφορούσε αρχικά την εξωτερική ομορφιά, για να αποκρυσταλλωθεί σταδιακά ως συνδυασμός της εμφάνισης και των αρετών της ψυχής.

Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης –«Αρχαϊκό και κλασικό κάλλος», «Ηρωικό κάλλος», «Θεϊκό κάλλος», «Καλλιστεία θεοτήτων», «Δαιμονικό κάλλος», «Ωραίοι άωροι», «Καλλωπισμός» κ.ά.– αντιλαμβανόμαστε τη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στον καθορισμό της έννοιας της ομορφιάς έως και σήμερα.

Ομορφιά της αρετής, της δύναμης, της αυτοθυσίας, κάθε ηλικίας και πλάσματος γης και ουρανού.

Για τα Παιδιά…

I Like to Move it, Move it! – «Hey Macarena! Aah!»

Γονείς και παιδιά υποδέχονται μαζί το 2022 χορεύοντας τον πιο ξεσηκωτικό χορό: «Hey Macarena!». Η μουσική, ο χορός, τα μουσικά και «κινητικά γλυπτά» του Takis εμπνέουν για τη δημιουργία, στη συνέχεια, κινητικών γλυπτών από τα χέρια μικρών και μεγάλων. Για γονείς και παιδιά 2-3,5 ετών | Σάββατο 15 Ιανουαρίου 11:00-13:00, Κυριακή 16 Ιανουαρίου και Κυριακή 30 Ιανουαρίου 11:30-13:30

Ταξίδια στον Χρόνο – Η Καθημερινή Ζωή στην Αρχαία Αθήνα

Τα παιδιά προσγειώνονται στο σπίτι του Λέοντα και της Μελίτης για να μάθουν πώς ζούσαν στην αρχαία Αθήνα τα αγόρια και τα κορίτσια, ποιες ήταν οι συνήθειές τους, ποια ήταν τα παιχνίδια που έπαιζαν, από τα οποία και εμπνέονται για να φτιάξουν στη συνέχεια με πηλό τα δικά τους παιχνίδια. Για παιδιά 4-6 ετών | Σάββατο 22 Ιανουαρίου 11:00-13:00, Κυριακή 23 Ιανουαρίου 11:30-13:30 και Σάββατο 29 Ιανουαρίου 11:00-13:00

Σύγχρονοι Καλλιτέχνες και Περιβάλλον – Louise Bourgeois

Η αράχνη για τη Louise Bourgeois είναι ένα έντομο εργατικό, ικανό, υπομονετικό και έξυπνο… ακριβώς όπως η μητέρα της. Αντλώντας έμπνευση από το έργο της «Maman», τα παιδιά κατασκευάζουν τρισδιάστατα πλάσματα, χρησιμοποιώντας χαρτιά με τα δικά τους φυσικά τυπώματα. Για παιδιά 6-10 ετών | Κυριακή 16 Ιανουαρίου 11:30-13:30 και Σάββατο 22 Ιανουαρίου 11:00-13:00

Ugo Rodinone – Τέχνη της Γης

Μα, τι σκεφτόταν ο Ugo Rondinone όταν έφτιαχνε το έργο «Seven Magic Mountains» με τους πελώριους, στοιβαγμένους, πολύχρωμους βράχους; Έπειτα από μια σύντομη αναφορά στη Land Art και στο έργο του καλλιτέχνη, τα παιδιά θα φτιάξουν το δικό τους «μαγικό βουνό» με πηλό και φλούο χρώματα. Για παιδιά 6-10 ετών | Κυριακή 23 Ιανουαρίου 11:30-13:30 και Σάββατο 2 Ιανουαρίου 11:00-13:00

Πληροφορίες

Έως τις 16 Ιανουαρίου | Για τις τελευταίες μέρες της έκθεσης ισχύει διευρυμένο ωράριο | Πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα: 210 7294220 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00) | https://cycladic.gr

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ: 

6ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής για Όλη την Οικογένεια

Όλα τα Παιδιά στο Θέατρο!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+