Graphic Novel: 1821 Τα Παιδιά της Επανάστασης

Ξεφυλλίζω για να μυρίσω (ναι, καλά διαβάσατε) το graphic novel “Τα Παιδιά της Επανάστασης” από τις Εκδόσεις Κάκτος και το πρώτο πράγμα που βγαίνει είναι ένα επιφώνημα θαυμασμού! Η ποιότητα της έκδοσης είναι εκπληκτική.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2019 στις ΗΠΑ και το Δεκέμβριο του 2020 στην Ελλάδα με τη συγκυρία της επετείου των 200 χρόνων. Ο Chris Jaymes και ο Ale Aragon έχουν συνεργαστεί, προσφέροντάς μας κάτι άψογο. Η επανάσταση του 1821 είναι παρούσα σε κάθε σελίδα, την ώρα που το graphic novel διηγείται τις πιο βαθιές σκέψεις και πράξεις του ανθρώπου. Τη βία, τον έρωτα και τον θάνατο.

Θα μπορούσε να έχει γραφτεί για οποιαδήποτε σύγκρουση, για οποιαδήποτε επανάσταση. Όμως, ο Chris Jaymes μελέτησε και εμπνεύστηκε από τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία, ψάχνοντας επί δέκα χρόνια το ιστορικό υπόβαθρο, τα τοπία, τις μικρές ιστορίες πίσω από τους ήρωες.

Κίτσος, Μάρκος και Άλη Πασάς

Η ιστορία εξελίσσεται κυρίως στην Ήπειρο. Ο γιος του Σουλιώτη αρχηγού Κίτσου Μπότσαρη, ο Μάρκος, μεγαλώνει αιχμάλωτος στο παλάτι του Αλή Πασά. Μέσα από τρομερές περιπέτειες θα ανδρωθεί και θα βαπτιστεί στη φωτιά του 1821. Σε κάθε σελίδα, όπως έγραψα, η Επανάσταση είναι παρούσα. Μαζί της είναι το πάθος για ελευθερία, ο άδικος χαμός, ο πόλεμος, η αγάπη, η προδοσία και η εκδίκηση.

Όπως διαβάζω και στην περιγραφή του βιβλίου “τα Παιδιά της Επανάστασης είναι μια σκοτεινή αφήγηση ενηλικίωσης και εξιλέωσης” και αυτό είναι πέρα για πέρα αληθές.

Ας δούμε, όμως, τι έχουν κάνει οι δημιουργοί. Ο Jaymes δεν κάνει ιστορία, δεν καταγράφει γεγονότα, αλλά χρησιμοποιεί με έξυπνο τρόπο το ηφαίστειο της επανάστασης για να αποκαλύψει τη λάβα της νεότητας που αφήνει πίσω το παλιό, το σάπιο και σαθρό, ακόμα κι αν το τίμημα είναι πάρα πολύ ψηλό. Πρόκειται για μια ιστορία φαντασίας με αληθινούς ήρωες.

Αναμφίβολα, ο συγγραφέας πρέπει να λάτρεψε τον Αλή Πασά και αν υπήρχαν Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου σε graphic novel, ο Αλή το δικαιούται, καθώς επηρεάζει όλη την ιστορία. Οι υπόλοιποι ήρωες, η Ελένη, ο Φώτος, ο Ισμαήλ, ο Μουχτάρ. αποδίδονται με μοναδικό τρόπο σ’ ένα ταξίδι στο φαντασιακό με στάσεις στην πραγματικότητα.

Το βιβλίο μας ταξιδεύει στο Ζάλογγο, στο Σούλι, στα Ιωάννινα, στο Χάνι της Γραβιάς και το Μεσολόγγι. Το ταξίδι μας, όμως, δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τον Ale Aragon, ο οποίος πραγματικά φτιάχνει από ένα πίνακα ζωγραφικής σε κάθε σελίδα. Οι εκφράσεις, η χρήση των χρωμάτων, η απόδοση συναισθημάτων και τοπίων είναι μοναδικές.

Η μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά είναι ζωντανή και βοηθάει τον Έλληνα αναγνώστη. Μου άρεσε το τρικ να παραμείνουν κάποια επιφωνήματα, εκτός των διαλόγων, στα αγγλικά. Τέλος, να πούμε ότι το “Τα παιδιά της Επανάστασης” έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές εκτός και εντός Ελλάδας, ενώ ο αρχικός τίτλος είναι “Sons of Chaos”.

Λίγα Βιογραφικά Στοιχεία

Ο Chris Jaymes είναι Αμερικανός συγγραφέας και σκηνοθέτης, με βάση το Λος Άντζελες, και κλείνει τρεις δεκαετίες παρουσίας στη βιομηχανία του θεάματος. Ως πιανίστας, υπήρξε μέλος της μπάντας Bootstraps, ενώ ως ηθοποιός έπαιξε στις τηλεοπτικές σειρές “Lost”, “Party of Five” κ.ά. Έχει κάνει την παραγωγή, γράψει και σκηνοθετήσει πολλές ταινίες και τηλεοπτικά σόου, ανάμεσά τους και την πολυβραβευμένη ταινία “In Memory οf My Father”.

O Ale Aragon είναι Αργεντινός εικονογράφος και κομίστας και έχει συνεργαστεί με τους εκδοτικούς οίκους Boom! Studios, Image Comics, Moonstone και Viper Comics, σε τίτλους όπως οι “Northlanders”, “Deadpool”, “28 Days Later” και “Hunter”.

Διαβάστε στην αθηΝΕΑ για αγαπημένα graphic novel:

Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου

“Ληστές” Από τις Εκδόσεις Polaris: Ένα Άψογα Σκοτεινό Graphic Novel

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+