H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Οινοπαραγωγών (CEVI) στη Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του CEVI στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Απριλίου. Είναι η πρώτη φορά που επιλέχθηκε η Ελλάδα ως χώρα διεξαγωγής της συνέλευσης, γεγονός που τιμά πολύ το ελληνικό σκέλος του δικτύου και ειδικότερα τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ).

Στον ΣΜΟΕ, μια συλλογική πρωτοβουλία οικογενειακών οινοποιείων που έχει ως στόχο να καλύπτει επαρκώς την εκπροσώπηση των Μικρών Οινοποιητικών Επιχειρήσεων στον ελλαδικό χώρο, δόθηκε η δυνατότητα να φιλοξενήσει το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του CEVI, στο οποίο τα μέλη του είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα και προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τη νέα χρονιά.

Εκπρόσωποι από κάθε κράτος-μέλος που συμμετείχε παρουσίασαν τον απολογισμό της απερχόμενης χρονιάς και ανακοίνωσαν νέα σχέδια και δράσεις. Βασικά θέματα συζήτησης του συνεδρίου ήταν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το δίκτυο.

Επιπλέον, θέματα που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά των συζητήσεων ήταν η κλιματική κρίση, η νέα νομοθεσία σχετικά με την ετικέτα, η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ αλλά και οι στρατηγικές προώθησης του οίνου – θέματα που απασχολούν όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Βάσει της επερχόμενης νομοθεσίας, φαίνεται ότι το κρασί πλέον θα αντιμετωπίζεται ως τρόφιμο, γεγονός που θα επιφέρει αλλαγές στις αναγραφόμενες πληροφορίες της ετικέτας.

Οι οινοποιοί παρέθεσαν και ανέλυσαν τους επιμέρους προβληματισμούς τους σχετικά με αυτές τις προκλήσεις, καθώς η επίλυσή τους είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια τους την ύπαρξη.

Πιο συγκεκριμένα, η κλιματική αλλαγή είναι πλέον παραπάνω από ορατή σε όλο το εύρος της ηπείρου, γεγονός που θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούνταν μέχρι τώρα, καθώς και τις μεθόδους φυτοπροστασίας.

Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έρχεται αρκετά ανανεωμένη, με τους οινοποιούς να δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι, για να γίνει εφαρμόσιμη πρέπει να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις. Ακόμη, βάσει της επερχόμενης νομοθεσίας, φαίνεται ότι το κρασί πλέον θα αντιμετωπίζεται ως τρόφιμο, γεγονός που θα επιφέρει αλλαγές στις αναγραφόμενες πληροφορίες της ετικέτας.

Στο δεύτερο μέρος της συνέλευσης παρουσιάστηκε ο οικονομικός ισολογισμός του έτους και ακολούθησε ψηφοφορία μεταξύ των μελών, καθώς και καλωσόρισμα νέων μελών.

Επιπροσθέτως η δρ Μαρία Αλεμπάκη (εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) παρουσίασε το project Wineman Tour. Πρόκειται για μία συμμαχία στο πεδίο του οίνου, του οινοτουρισμού και του management τριών πανεπιστημίων (Πανεπιστημίου του Geisenheim, του ΠΑΔΑ και του ΕΛΜΕΠΑ) ως βασικών εταίρων, καθώς και διαφόρων συνδεδεμένων εταίρων από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Μεταξύ των τελευταίων συμπεριλαμβάνεται και ο ΣΜΟΕ.

Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκαν οι στόχοι του έργου και συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους του αμπελοοινικού κλάδου πιθανοί τρόποι σύμπραξης.

Η συνάντηση πλαισιώθηκε με διάφορες παράλληλες δράσεις. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την ελληνική τοπική κουζίνα με συνοδεία κρασιού από μέλη του ΣΜΟΕ.

Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των εκπροσώπων των κρατών-μελών του CEVI στο οικογενειακό οινοποιείο Ασλάνη στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Εκεί, πέρα από την ξενάγηση και τη γευστική δοκιμή, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί του πρακτέου ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του ΣΜΟΕ.

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Μιχάλης Φραντζής είναι Γεωπόνος MSc. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ακριτικό Αμύνταιο. Οι πρώτες του μνήμες είναι συνυφασμένες με τον τρύγο στα αμπέλια του παππού καθώς και με τις μυρωδιές ροδάκινου στους οπωρώνες των γονιών του. Συνέχισε τις σπουδές του πάνω στο μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων και στη γευσιγνωσία. Ασχολείται με τις πωλήσεις και την εκπαίδευση προσωπικού, γύρω από το κρασί. Λατρεύει να δοκιμάζει καινούργιες προσπάθειες νέων παραγωγών. Προσδοκά ότι η «next generation» των ελλήνων οινοποιών θα απασχολήσει στο μέλλον τον παγκόσμιο οινικό χάρτη!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+