#HarvestStories: Μικρές Ιστορίες του Ελληνικού Τρύγου 2022

Οινοποιείο

Ο τρύγος είναι για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς η στιγμή που παίρνουν την πρώτη ύλη για την οποία επένδυσαν μήνες ή και χρόνια μέχρι να φτάσει στα χέρια τους. Η διαδικασία θυμίζει ιεροτελεστία. Μία παράσταση κάθε μέρα. Μεγάλη ένταση. Πολλή κούραση. Προσοχή στη λεπτομέρεια. Αλλά και τεράστια ηδονή και απόλαυση. Να μαζεύεις τα σταφύλια, να τα ξεδιαλύνεις, να συγκεντρώνεις όλο αυτόν τον πλούτο στα καλάθια σου. Φυσικά, δεν «τελειώνει» με τον τρύγο το κρασί. Όμως, είναι γιορτινή η δουλειά της συγκομιδής.

Σε κάθε περιοχή ο τρύγος γίνεται σε διαφορετικό χρόνο, ενώ κάθε αμπελοτόπι έχει άλλες ανάγκες. Σε όλα όμως διακρίνεις τα σκυμμένα κεφάλια όσων εργάζονται, προσκυνώντας τη φύση και μαζεύοντας αργά, αλλά προσεκτικά, σχεδόν ευλαβικά. Με αυτήν την υπέροχη αίσθηση ότι τρυγάς τον καρπό που με φροντίδα είχες καλλιεργήσει – τη ζουμερή ρώγα με τον μαγικό χυμό.

Εδώ συγκεντρώσαμε μικρές ιστορίες τρύγου από κτήματα σε όλη την Ελλάδα. Ένα ταξίδι στους ελληνικούς αμπελώνες, εκεί όπου μοχθούν οι παραγωγοί, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν και μας μετέφεραν στο δικό τους «γήπεδο».

Οινοποιία Λύκος

Όπως κάθε χρόνο, η σημαντικότερη στιγμή για κάθε οινοποιείο έφτασε. Το έναυσμα για τον τρύγο του 2022 στο Lykos Winery έδωσε η ποικιλία Viognier στις αρχές Αυγούστου και συνεχίζουμε δυναμικά με Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο κ.ά.

Φυσικά, την επίβλεψη στους αμπελώνες αναλαμβάνει ο κύριος Απόστολος Λύκος από πολύ νωρίς το καλοκαίρι, έτσι ώστε τα σταφύλια που παραλαμβάνονται να είναι εξαιρετικής ποιότητας. Στη συνέχεια η σκυτάλη περνάει στον νεότερο γιο της οικογένειας, τον Γιάννη Λύκο, ο οποίος επιμελείται όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας κατά την οινοποίηση.

Ζυμώσεις, αρώματα και χρώματα έχουν κατακλύσει τους χώρους του οινοποιείου με μια και μοναδική οδηγία, η οποία περνάει από πατέρα σε γιο: «Το μόνο που θέλω είναι να φτιάχνω νόστιμα κρασιά».

Ιωάννης Λύκος, οινοποιός

Μαλακώντας Ευβοίας, τηλ. 2229 068222 | info@lykoswines.gr

Οινοποιία Μπουτάρη

  • Tο Οινοποιείο της Σαντορίνης

boutaris santorini

Ο τρύγος στη Σαντορίνη ξεκίνησε, όπως πάντα, με τα Αθήρια στις 16 Αυγούστου, ενώ τα Ασύρτικα τρυγήθηκαν από τις 20 Αυγούστου και μετά. Σε όλη τη διάρκεια του τρύγου επικράτησε η ανησυχία για την αργή και σωστή ωρίμανση των σταφυλιών.

Οι βροχές στα μέσα Ιουνίου, καθώς και η πολύ μεγάλη βροχόπτωση στις 24 Αυγούστου, ήταν αυτά που χαρακτήρισαν τη χρονιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει αργή ωρίμανση. Επίσης, τη σημαντική περίοδο της ωρίμανσης υπήρχε ελάχιστη υγρασία το βράδυ, με αποτέλεσμα να στρεσάρονται τα φυτά και να μη γίνεται ομαλή ωρίμανση.

Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι θα προκύψουν Σαντορίνες με ελάχιστα χαμηλότερους αλκοολικούς βαθμούς από άλλες χρονιές, αλλά με μεγάλη ένταση και πολυπλοκότητα. Τελευταία τρυγήθηκαν τα Αηδάνια, από τις 27 Αυγούστου και μετά. Επίσης, οι ερυθρές ποικιλίες Μαυροτράγανο και Μανδηλαριά δείχνουν πολύ καλό δυναμικό φέτος.

Bασίλης Γεωργίου, οινολόγος Οινοποιείου Σαντορίνης

Μεγαλοχώρι, τηλ. 22860 81011, 81607 | email: santorini.winery@boutari.gr

Κτήμα Scalarea

Οι έξυπνες και σωστές αμπελουργικές τεχνικές που εφαρμόστηκαν έδωσαν και πάλι εξαιρετικά αποτελέσματα, σε μια χρονιά μάλιστα που υπήρξε καταστροφική από την ευδαιμίδα στα περισσότερα αμπέλια της περιοχής. Επίσης, στα τέλη Αυγούστου υπήρξαν τοπικές βροχοπτώσεις, που ευτυχώς δεν εμφανίστηκαν στο κτήμα. Οι αποδόσεις είναι ελάχιστα μεγαλύτερες από τις περσινές. Τρυγήθηκε πρώτο το Chardonnay, με εξαιρετικά ποιοτικά αποτελέσματα. Ακολούθησαν οι άλλες ποικιλίες, ενώ τελευταίες μένουν να τρυγηθούν τα Ασύρτικα και το Κοτσιφάλι.

Βασίλης Γεωργίου, οινολόγος 

Σκαλάνι, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 731755 | scalarea.estate@boutari.gr

Κτήμα Ρωξάνη Μάτσα

Έπειτα από έναν ψυχρό χειμώνα και μια επίσης ψυχρή άνοιξη, το καλοκαίρι κύλησε ομαλά, δροσερά και χωρίς εξάρσεις, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Ο τρυγητός του Sauvignon Blanc και της Μαλαγουζιάς είχε περατωθεί μέχρι τα μέσα του Αυγούστου και υπό εξαιρετικές καιρικές συνθήκες για την ωρίμανση των σταφυλιών. Ο τρύγος των Ροδίτη, Ασύρτικου και Syrah πραγματοποιήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ το Σαββατιανό ξεκίνησε 9 Σεπτεμβρίου. Τα σταφύλια ήταν σε άριστη κατάσταση, ζουμερά, τραγανά και με πλούσιο αρωματικό υπόβαθρο, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για τη συνέχεια.

Αλέξανδρος Τζαχρίστας, οινολόγος 

Κτήμα Ρωξάνης Μάτσα, Λεονταρίου 61, Κάντζα | 210 6605200 | info@roxanematsaestate.com

  • Το Οινοποιείο της Μαντινείας

HarvestStoriesΈπειτα από μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά για τη Μαντινεία λόγω των καιρικών συνθηκών, έχει φτάσει η στιγμή του τρύγου τουλάχιστον για τις πρώιμες ποικιλίες. Αυτή τη στιγμή τρυγάμε το Chardonnay και το Gewurztraminer, ενώ ο τρυγητός του Μοσχοφίλερου αναμένεται να ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Αλέξανδρος Τζαχρήστας, οινολόγος Οινοποιείου Μαντινείας

8ο χλμ. Ε.Ο. Τρίπολης-Πύργου, Μηλιά Τριπόλεως, τηλ. 2710 411477

Ιδαία Οινοποιητική

Η περίοδος του τρύγου είναι η σημαντικότερη του χρόνου και η πιο απαιτητική για αμπελουργούς, οινοποιούς και οινολόγους. Έτσι και εμείς, αυτή την περίοδο, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προϊόντα άριστης ποιότητας με γνώμονα τις γνώσεις και την εμπειρία των ανθρώπων που στελεχώνουν το οινοποιείο μας.

Δίνουμε ιδιαίτερη βάση στη σωστή διαχείριση του αμπελώνα και, γι’ αυτό, η επικοινωνία μεταξύ αμπελουργού και οινοποιού είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, ιδίως σε δύσκολες χρονιές, όπως έχει αποδειχτεί η φετινή. Η αφοσίωσή μας στις γηγενείς ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα δείχνει να μας αποζημιώνει καθώς, από ό,τι φαίνεται, θα μας χαρίσουν εξαιρετικά και εκφραστικά κρασιά για μια ακόμα χρονιά.

Αναστάσιος Λαδερός, οινοποιός (Τμήμα Οινολογίας του ΠΑΔΑ)

Βενεράτο Ηρακλείου, Κρήτη, τηλ. 2810 792156 | info@idaiawine.gr

Chateau Nico Lazaridi

Ο τρύγος στην περιοχή της Δράμας και το οινοποιείο Château Nico Lazaridi ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες Chardonnay και Sauvignon Blanc. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη μέση του τρύγου στη συγκεκριμένη περιοχή (Αγορά Πηγαδίων) και συγκομίζονται αμπελοτόπια με ερυθρές ποικιλίες, όπως Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot.

Ο τρύγος διεξάγεται ομαλά, τόσο χειροκίνητα όσο και με μηχανικά μέσα. Αναμένουμε να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, με το Ασύρτικο και κάποιες ερυθρές, όπως τα Sangiovese. Όλα μέχρι στιγμής εξελίσσονται κανονικά και δίχως προβλήματα, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, και η ποιότητα των σταφυλιών ως τώρα κρίνεται άριστη.

Στην περιοχή του Παγγαίου Όρους, ο τρύγος ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες Sauvignon Blanc και Chardonnay, που μαζεύτηκαν στο Οινοποιείο Μακεδών, στον Πλατανότοπο Καβάλας.

Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τον τρύγο των λευκών ποικιλιών και μετά τις 12 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι ερυθρές, όπως τα Merlot. Το χαλάζι που σημειώθηκε πριν από δύο μήνες (25/6) συντέλεσε στη μείωση της ποσότητας των σταφυλιών, ωστόσο η ποιότητά τους κρίνεται σχετικά καλή, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των ζημιών που είχαν προκληθεί.

Νίκος Τσιπουρίδης, γεωπόνος 

Δράμα, Δήμος Δοξάτου, Τοπική Κοινότητα Αγοράς, τηλ. 25210 82049-51, 25210 82047 | info@nicolazaridi.gr

Κτήμα Σκούρα

Οι πρώιμες ποικιλίες εδώ στην Πελοπόννησο ξεκίνησαν πολύ καλές σε ποσότητα, άριστες σε ωριμάνσεις και άριστες σε ποιότητα. Γεγονός που μας κάνει αρκετά χαρούμενους.

Αυτή τη στιγμή προχωράμε στο Αγιωργίτικο, που είναι σε άριστη υγεία στις πλεύρες. Στη μεριά του κάμπου έχει μια μικρή προσβολή από τις βροχές, αλλά τώρα, με την καλοκαιρία, θα σταματήσει και ελπίζουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα.

Τα μεγάλα μας κρασιά φαίνεται ότι θα πάνε περίφημα. Θα τελειώσουμε με το Μοσχοφίλερο, που ήδη έχει εξαιρετική εξέλιξη στο αμπέλι.

Η συνολική εικόνα μας δείχνει πως τα πράγματα οδηγούνται σε μια καλή χρονιά.

Γιώργος Σκούρας, ιδιοκτήτης – οινοποιός 

10ο χλμ. Άργους-Στέρνας, Μαλανδρένι, τηλ. 27510-23688 | info@skouras.gr

Kτήμα Άλφα

Φέτος είναι μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά, με σχετικά υψηλές βροχοπτώσεις τους μήνες Ιούνιο και Αύγουστο σε σχέση με τον μέσο όρο δεκαετίας, σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και μία χαλαζόπτωση στις αρχές Ιουνίου, που λειτούργησε αφαιρετικά στη στρεμματική απόδοση.

Παρόμοια καιρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν σε διάφορες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας.

Το Κτήμα Άλφα βρίσκεται στον νομό Φλώρινας, στην ονομασία προέλευσης Αμύνταιο. Ο τρύγος ξεκινάει σπανίως τέλος Αυγούστου, συνήθως γίνεται αρχές Σεπτεμβρίου με τις πιο πρώιμες ποικιλίες, κυρίως τις λευκές, όπως Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μαλαγουζιά, ακολουθούν οι ερυθρές Merlot, Syrah, και ολοκληρώνεται με τις ποικιλίες Ασύρτικο και Ξινόμαυρο, στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.

Η διαλογή ξεκινάει στο αμπέλι από τη σταθερή και καλά εκπαιδευμένη αμπελουργική ομάδα. Τα σταφύλια μας σε εξαιρετικά σύντομο χρονικά διάστημα βρίσκονται στους ψυκτικούς θαλάμους του οινοποιείου μας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται μηδενική καταπόνηση, διατηρώντας έτσι στο ακέραιο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Μετά την αποβοστρύχωση, οι σταφυλορόγες περνάνε από δεύτερη και πολύ αυστηρή διαδικασία διαλογής ράγα-ράγα μέσω οπτικού IR διαλογέα. Σειρά έχει το θλιπτήριο, όπου με ελάχιστη σύνθλιψη οι ράγες οδηγούνται σε κρυοεκχύλιση, που λαμβάνει χώρα σε ειδικά προπιεστήρια. Ολοκληρώνοντας, φέτος «θυσιάσαμε» σημαντικές ποσότητες ώστε να διασφαλιστεί απόλυτα η ποιότητα που αρμόζει στους οίνους του κτήματος.

Aγγελική Ιατρίδη, οινολόγος

2oό χλμ. Αμυνταίου-Αγ. Παντελεήμων, Αμύνταιο, τηλ. 23860 2011 | info@alpha-estate.com

Κτήμα Μουσών

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μερικά καλά νέα για τον αμπελώνα μας. Μέχρι τώρα, ο καιρός ήταν πολύ καλός μαζί μας. Η ομάδα μας εργάζεται σκληρά από το περασμένο φθινόπωρο, φυτεύοντας νέα αμπέλια, εφαρμόζοντας βιολογική και βιώσιμη αμπελοκαλλιέργεια σε κάθε μεμονωμένο αμπέλι. Τον περασμένο χειμώνα, το μοναδικό μικροκλίμα της Κοιλάδας των Μουσών βοήθησε να κρατήσουμε τον παγετό μακριά από τα αμπέλια μας, ενώ ήταν ακόμα ευάλωτα.

Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου δεν είχαμε ακραίες καιρικές συνθήκες και οι μέσες θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες από πέρσι. Φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά που χρησιμοποιήσαμε drone monitoring σε καθέναν από τους ξεχωριστούς αμπελώνες μας, με αποτέλεσμα να έχουμε εξαιρετικό έλεγχο σε κάθε αμπελοτεμάχιο.

Στον φετινό τρύγο παρατηρούμε ότι:

α. Έχουμε υγιή σταφύλια, με υψηλά επίπεδα οξύτητας και χαμηλά επίπεδα pH, τα οποία παρέχουν ένα υγιές σημείο εκκίνησης για τη φετινή οινική περίοδο.

β. Στα κόκκινα, η κανονική ωρίμανση σε αυτό το στάδιο μας επιτρέπει να έχουμε μια φυσιολογική φαινολική πορεία.

γ. Η ευχή «Καλά Κρασιά» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ!

Στέλιος Ζαχαρίας, ιδιοκτήτης – οινοποιός

Άσκρη Βοιωτίας, τηλ. 22620 67290 | info@musesestate.com

Κτήμα Ιατρίδη

Η αμπελουργική χρονιά ξεκίνησε τον Ιανουάριο για το Λάκκωμα, με ελάχιστες βροχοπτώσεις, με μέσες θερμοκρασίες πολύ χαμηλές, αντίθετα με τον Φεβρουάριο κατά τον οποίο είχαμε υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες από τις κανονικές. Ο πολύ κρύος Μάρτιος, με χιονοπτώσεις, παρέτεινε την έκπτυξη των οφθαλμών, οδηγώντας αρχικά σε οψιμότερη χρονιά. Τον Απρίλιο και το Μάιο είχαμε λίγες καταιγίδες μικρής διάρκειας και έντασης, με θερμοκρασίες αρκετά υψηλές την ημέρα αλλά δροσερές τη νύχτα, δημιουργώντας μια μακρά περίοδο ανθοφορίας τον Μάιο σε όλες τις ποικιλίες. Προς τα τέλη Μαΐου είχαμε ένα μίνι καύσωνα, ενώ τον Ιούνιο αρκετές βροχές μικρού όγκου και οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ανάπτυξη των φυτών.

Με τέτοιες συνθήκες υπήρχε ο κίνδυνος δημιουργίας ασθενειών, που τελικά δεν εμφανίστηκαν. Τον Ιούλιο είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέρα και νύχτα, ενώ τον Αύγουστο αρκετές ημέρες με βροχές μικρού όγκου, αλλά και μια μεγάλη καταιγίδα στις 24 του μήνα.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε μια χρονιά κατά την οποία είχαμε καλή ωρίμανση σε όλες τις ποικιλίες. Ο τρύγος για τη Μαλαγουζιά έγινε στις 23 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου, με πολύ καλή πρώτη ύλη και κρασιά που ήδη ζυμώνουν.

Στις κόκκινες ποικιλίες δεν έχει ολοκληρωθεί η ωρίμανση, υπολογίζουμε ο τρύγος να γίνει 12 με 20 Σεπτεμβρίου, με πολύ καλή φαινολική ωριμότητα και άριστη υγιεινή.

Πολύκαρπος Ιατρίδης, ιδιοκτήτης – οινοποιός 

Λάκκωμα Χαλκιδικής, τηλ. 698 7707549, 698 1465655 | info@ktima-iatridi.gr

Οινοποιείο Μοσχόπολις

Πολύ απαιτητικός ο τρύγος για την περιοχή μας καθώς, ενώ όλα εξελίσσονταν ιδανικά, με την ωρίμανση των σταφυλιών να γίνεται με τον πιο ομαλό τρόπο, χάρη στο πιο ήπιο καλοκαίρι των τελευταίων ετών, οι βροχές του Αυγούστου και ειδικά τα ακραία φαινόμενα στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τις βροχοπτώσεις να ξεπερνάνε σε ποσότητα κατά δύο φορές τον μέσο όρο όλου του μήνα, οδήγησαν στην εμφάνιση ασθενειών σε μεγάλο μέρος των αμπελώνων.

Πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να μαζέψουν νωρίς τα σταφύλια για να αποφύγουν τα χειρότερα, ενώ γενικά περιμένουμε η σοδειά αυτή να δώσει κρασιά με χαμηλό αλκοολικό τίτλο, αλλά φρέσκα σε αρώματα και με δροσιστικές οξύτητες. Σε κάθε περίπτωση, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί λόγω των απωλειών από ασθένειες στον αμπελώνα.

Γερμάνης Θεόδωρος, chemist-oenologist, MBA, MSc Electronics and Computer Engineer

Μονοπήγαδο, Θεσσαλονίκη, τηλ. 697 5209992 | info@moschopoliswines.gr

Vriniotis Winery

Θα χαρακτήριζα τον φετινό τρύγο λίγο περίεργο, για πολύ διαβασμένους αμπελουργούς και για οινοποιούς με γερά νεύρα. Τι εννοώ με αυτό;

Ενώ ξεκινήσαμε με ένα πολύ καλό και δυνατό χειμώνα, όπως χαρακτηριστικά έλεγα στους συνεργάτες μου, έναν χειμώνα από τα παλιά, περάσαμε σε μια εξίσου εξαιρετική άνοιξη. Το καλοκαίρι ξεκίνησε χωρίς καύσωνες, ενώ είχαμε και ευεργετικές νυχτερινές δροσιές, όμως η συνέχεια μας επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις. Είχαμε βροχές με πολλές πρωινές υγρασίες, καταστροφικός συνδυασμός για εμφάνιση όψιμου περονόσπορου, ο οποίος επηρέασε έντονα μερικές ευαίσθητες ποικιλίες και απώλεια της παραγωγής σε ποσοστό που έφτασε έως και 40%! Πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα, με έντονες και συνεχόμενες βροχοπτώσεις.

Εμείς, παρ’ όλα αυτά, με πολλή δουλειά στο αμπέλι και με συνεχή εγρήγορση, καταφέραμε να προφυλάξουμε τα αμπέλια μας και με τον τρύγο να ξεκινά διερευνητικά στις 22 Αυγούστου, με πρώτη ποικιλία φέτος να κόβει το νήμα το Syrah.

Συνεχίζουμε τον τρύγο με πολύ καλή διάθεση και προβλέπουμε τέλος τρύγου στις αρχές Οκτωβρίου. Φέτος μάλιστα πήρα την απόφαση να οινοποιήσω για πρώτη φορά, έπειτα από ακριβώς 50 χρόνια, τη Ρετσίνα Γιάλτρων Ονομασία κατά Παράδοση!

Τώρα, για το αν θα έχουμε μια καλή ή κακή χρονιά, όπως απαντώ σε όλους όταν μου κάνουν αυτή την ερώτηση: Θα σας το πω με σιγουριά όταν το κρασί μπει στη φιάλη! Καλή συνέχεια τρύγου σε όλους! Στην υγειά σας!

Bρυνιώτης Κωνσταντίνος, ιδιοκτήτης – αμπελουργός – παραγωγός οίνου

Γιάλτρα Αιδηψού, Εύβοια, τηλ. 2226 032429 | salescontact@vriniotiswinery.gr 

Οινοποιείο Παπαγιαννακόπουλος

Ο τρύγος του 2022 ξεκίνησε με καλά, αλλά και περίεργα μαντάτα. Τα καλά μαντάτα είναι ότι μεταφερθήκαμε ως οινοποιείο στις νέες μας εγκαταστάσεις. Τα περίεργα μαντάτα είναι ότι στην αρχή του τρυγητού είχαμε έντονες καταιγίδες έπειτα από παρατεταμένη ξηρασία.

Αυτό έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην περιοχή της Νεμέας, καθώς επηρέασε τις πρώιμες ποικιλίες και προκαλεί ανησυχία για την ομαλή εξέλιξη του τρύγου του Αγιωργίτικου, οποίος θα είναι γύρω στις 20 Σεπτέμβρη. Μια χρόνια που θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα ήταν από τις πιο καλές. Ίδωμεν!

Πάνος Παπαγιαννακόπουλος, ιδιοκτήτης – οινοποιός

Μπογάζι, Νεμέα, τηλ. 694 7900079 | panoswines@gmail.com

Juliet and Romeo Wines

Ο τρύγος είναι το αποτέλεσμα μιας ολόκληρης χρονιάς φροντίδας του αμπελιού, υπομονής και επιμονής, αγίες και οι δυο, προκειμένου να αδράξουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα καρπού. Η πρώτη ύλη, από αυτή την ύλη ξεκινούν όλα στη ζωή, «φτιαγμένο με προσοχή στη λεπτομέρεια και πολλή αγάπη», θα μας δώσει το προϊόν που πολλοί αγαπούν και αναμένουν, τον οίνο.

Διανύουμε αισίως τον τέταρτο τρύγο. Εύχομαι καλή σοδειά σε όλους όσους θερίζουν τους καρπούς που καλλιέργησαν.

Φανή Κούτρα, ιδιοκτήτρια

Μαντινεία | Instagram

Κτήμα Ρωμαλίδη

Ο χειμώνας στην περιοχή των Αμπέλων Σερρών ξεκίνησε με κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή και αρκετές βροχοπτώσεις, χωρίς όμως ιδιαίτερους παγετούς. Μπαίνοντας η άνοιξη είχε κάποιες βροχές που ευνόησαν στη φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών, μέχρι που τέλη Μαΐου έκανε ένα διήμερο καύσωνα που τελικά, ευτυχώς, δεν επηρέασε την ανθοφορία.

Ο Ιούνιος μπήκε με πολύ ιδανικές θερμοκρασίες για την εποχή, αλλά και βροχοπτώσεις που βοήθησαν, ενώ για καλή μας τύχη αποφύγαμε τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τις γύρω περιοχές. Ο Ιούλιος ήταν θερμός, αλλά χωρίς ιδιαίτερους καύσωνες, με τις βραδινές θερμοκρασίες να βοηθούν αρκετά. Ακόμα περισσότερο βοήθησε και μια βροχούλα γύρω στις 20 του μήνα, διότι το μεγαλύτερο κομμάτι του αμπελώνα είναι ξερικό.

Ως εδώ, με μόνα μας όπλα τον χαλκό και το θειάφι, γιατί η φιλοσοφία μας είναι βιολογιή, οπότε δε χρειάστηκαν πολλές επεμβάσεις στον αμπελώνα. Ο Αύγουστος ήρθε και η μεγάλη στιγμή του χρόνου έφτασε με κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή και μια μικρή βροχόπτωση, η οποία μας ανάγκασε να κάνουμε επαναληπτικό ψεκασμό με βάκιλο Θουριγγίας για την καταπολέμηση της ευδεμίδας. Στις 18 Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος στα λευκά με Sauvignon Blanc και στις 25 με Μοσχάτο και Ζουμιάτικο, για να κλείσουμε με τα λευκά στις 27 με Trebbiano και να συνεχίσουμε με το Merlot, το Cabernet Franc και το Λημνιό στις 6 Σεπτεμβρίου και να τελειώσουμε με Ξινόμαυρο και Cabernet Sauvignon στις 10 Σεπτεμβρίου.

Θα χαρακτήριζα τη φετινή χρονιά πολύ καλή για την περιοχή μας, με υψηλές οξύτητες και πλούσια αρώματα.

Νίκος Ρωμαλίδης, ιδιοκτήτης – οινοποιός 

Οινοποιείο Άμπελοι, Σέρρες, τηλ. 2392024869 | nik.i.romalidis@hotmail.com

Κτήμα Αποστολίδη

Στην περιοχή μας αναμένεται πολύ καλός τρύγος. Ο κύριος θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το καλοκαίρι ήταν πολύ καλό, είχαμε επίσης καλές βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες. Τα λευκά και τα κόκκινα κρασιά αναμένεται να είναι πολύ υψηλής ποιότητας. Η απόδοση αναμένεται να είναι μέτρια.

Μπορούμε να κάνουμε μια αναδρομή στην περασμένη χρονιά και να επιχειρήσουμε μια πρώτη πρόβλεψη για τον νέο τρύγο. Η βλάστηση των αμπελιών φέτος επηρεάστηκε κυρίως από τον ζεστό καιρό, με χαμηλές βροχοπτώσεις. Έπειτα από ένα ξηρό ξεκίνημα τη νέα χρονιά, η ανάπτυξη των βλαστών επιταχύνθηκε σημαντικά από τις θερμές θερμοκρασίες του Μαΐου και από κάποιες βροχοπτώσεις στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου. Αυτό ήταν πρόκληση για την ομάδα εργασίας μας, ιδίως για να διατηρήσουμε υπό έλεγχο την πίεση μόλυνσης στους αμπελώνες μας που διαχειριζόμαστε 100% βιολογικά, με συνετή διαχείριση του φυλλώματος και με ακρίβεια στη χρονική στιγμή της φυτοπροστασίας.

Ο ζεστός και ξηρός καιρός από τα μέσα Ιουνίου και μετά είχε ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί σημαντικά η ανάπτυξη των βλαστών. Μέσω της στοχευμένης ρύθμισης των αποδόσεων στους αμπελώνες που απειλούνταν από την ξηρασία μπορέσαμε να προετοιμάσουμε τα αμπέλια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ωρίμανση των σταφυλιών.

Τα πρώτα δείγματα σταφυλιών είναι υψηλής ποιότητας και ήδη καλά ωριμασμένα. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα ανάλυσης και τους οργανοληπτικούς ελέγχους των σταφυλιών, αναμένουμε με μεγάλη προσμονή τη νέα χρονιά. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο τρύγος του 2022 θα είναι πολύπλοκος, πυκνός και πλήρως αρωματικός. Όσον αφορά τις αποδόσεις, ο φετινός τρύγος θα διαμορφωθεί λίγο κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Η φετινή συγκομιδή θα ξεκινήσει σχεδόν 1 εβδομάδα νωρίτερα από πέρυσι, στις 5.8.2022.

Ευθύμιος Αποστολίδης, οινολόγος – ιδιοκτήτης

Διαλεκτό, Καβάλα, τηλ. 25910 52117 | info@domaineapostolidi.gr

Οινοποιία Τσικρικώνη

Τα φύλλα στα αμπέλια έπεσαν στην εποχή τους. Ο κύκλος ολοκληρώθηκε πλήρως τον Δεκέμβριο, οπότε τα κλήματα έπεσαν για ύπνο. Ο Ιανουάριος κύλησε ομαλά, με χαμηλές θερμοκρασίες και λίγες χιονοπτώσεις την πρώτη και την τελευταία εβδομάδα. Σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και ελαφρές χιονοπτώσεις είχαμε και τον Φεβρουάριο.

Οι εργασίες κύλησαν ομαλά και ολοκληρώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Οι θερμοκρασίες έπεσαν πολύ και εντονότερες ημερήσιες χιονοπτώσεις έκαναν την εμφάνισή τους. Τις δύο πρώτες εβδομάδες, το πρωινό ξεκινούσε με -4 εως -2 και κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία δεν ανέβαινε πάνω από τους 8 με 10 βαθμούς. Τα αμπέλια συνέχισαν να είναι σε λήθαργο έως την τελευταία εβδομάδα, κατά την οποία ανέβηκε η θερμοκρασία. Βροχές σημειώθηκαν τις 2-3 τελευταίες ημέρες. Οι εργασίες στα αμπέλια ολοκληρώθηκαν έως τις 25 του μήνα, με τις κοπριές να πέφτουν έως τότε και να ξεκινάει η καλλιέργεια. Βαθιά καλλιέργεια με ρίπερ.

Αρχές Απριλίου και μέχρι τα μέσα, είχαμε λίγο χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή και δύο βροχές κατά τις δυο πρώτες εβδομάδες. Από τις 10 του μήνα και μετά έσκασαν οι πρώιμες ποικιλίες, ενώ οι όψιμες περίμεναν το τέλος του μήνα. Στις 13 Απριλίου τα πρώτα είδαμε μικρά χελιδόνια στις φωλιές του οινοποιείου. Η καλλιέργεια του εδάφους τελείωσε στις 15 του μήνα και η βροχή έκανε την εμφάνισή της την Κυριακή 17 Απριλίου. Ο καιρός κύλησε καλός, με ζέστη έως και το τέλος του μήνα.

Αρχές Μαΐου είχαμε ψιλή βροχή και ήπια πτώση θερμοκρασίας και τα αμπέλια σε πλήρη βλάστηση. Οι εργάτες ξεκίνησαν εντατικά δουλειά. Οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές έως και τις 18 του μήνα, οπότε άρχισε να βρέχει και να πέφτει η θερμοκρασία, για να ξανανέβει σε δύο ημέρες ξανά, υψηλά για την εποχή. Φτάσαμε στα μέσα Ιουνίου με βροχές μιας εβδομάδας και στη συνέχεια με υψηλές θερμοκρασίες με καταιγίδες κάθε απόγευμα. Και στο τέλος του μήνα, με ξεφύλλισμα. Λίγες βροχές είχαμε και στις 10 Ιουλίου, λόγω του οποίου καθυστέρησαν τα ποτίσματα, που άρχισαν την τελευταία εβδομάδα.

Ο Αύγουστος έκανε ζέστες και ασθενείς βροχές μέχρι τις 20, που καθυστέρησαν λίγο την ωρίμανση. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου, με τα λευκά να κάνουν την πρεμιέρα. Sauvignon και Μοσχάτο γεμίζουν τις δεξαμενές τον Αύγουστο. Ο Σεπτέμβριος ξεκινάει με Μαλαγουζιά και Chardonnay την πρώτη εβδομάδα, συνεχίζει με Merlot για ροζέ τη δεύτερη και με Cabernet στην αρχή της τρίτης εβδομάδας. Θα ακολουθήσει το Merlot για ερυθρό. Η εκτίμησή μας για το Ασύρτικο είναι για το τέλος του μήνα, ενώ για το Ροζακί για τις αρχές του Οκτωβρίου.

Θεοδωρής Τσικρικώνης, ιδιοκτήτης – οινοποιός 

Μυρτόφυτο, Καβάλα, τηλ. 2594 092059 | info@tsikrikonis-winery.gr

 

Δείτε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Ωδή στο Κεφαλονίτικο Terroir: Wine Tasting με τα Ροζέ του Νησιού

Φωτογραφίζοντας τον Τρύγο στο Γιαννακοχώρι και στο Αμύνταιο

Wine Battle: Παλαιός Κόσμος Vs. Νέος Κόσμος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+