Στην έκθεση «Have A Seat» 46 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί και σχεδιαστές παρουσιάζουν πρωτότυπες δημιουργίες. Καθίσματα που μετατρέπονται σε αφήγημα, τα οποία προσκαλούν τον θεατή σε ένα πρωτόγνωρο οδοιπορικό. Στα έργα της έκθεσης περιλαμβάνονται γλυπτά, εγκαταστάσεις και έργα εφαρμοσμένης τέχνης.
Εμβληματικό Στοιχείο/Κόσμημα στη Ζωγραφική και τη Γλυπτική
«Ένα κάθισμα έχει λειτουργικότητα, αλλά και διακοσμητικό ρόλο», επισημαίνει η Λουίζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης. «Σε όλη την ιστορία της τέχνης αποτέλεσε αντικείμενο έμπνευσης για τους καλλιτέχνες: αρχικά η αναπαράστασή του εμφανίστηκε στις αρχαίες τέχνες της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας και της Ελλάδας ως σημείο αναφοράς σε ανθρωπόμορφες συνθέσεις.
Έπειτα, παρουσιάστηκε ως εμβληματικό στοιχείο/κόσμημα στη ζωγραφική και τη γλυπτική και πολύ αργότερα ως αυτοτελές έργο τέχνης – και φυσικά, ως ένα από τα βασικά και περιζήτητα προϊόντα του βιομηχανικού σχεδιασμού. Το κάθισμα τον 20ό αιώνα απασχόλησε πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο Van Gogh, ο Duchamp, ο Beuys και ο Rammette, ως αυτοτελές αντικείμενο για τη μορφολογία του, αλλά και για τους πολλαπλούς συμβολισμούς του – από παραπομπή για τη γραφειοκρατία μέχρι υπαινιγμός για την ανθρώπινη απουσία. Στην ελληνική τέχνη, καλλιτέχνες όπως ο Φασιανός και ο Γαΐτης φιλοτέχνησαν καθίσματα-έργα τέχνης».
Ίσως από τα πιο αναγνωρίσιμα «καθίσματα» στην ιστορία της τέχνης είναι η «Η Καρέκλα του Van Gogh», έργο του 1888, που σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Μια ξύλινη καρέκλα, με κάθισμα από πλεγμένο άχυρο, πάνω σε ένα δάπεδο με πλακάκια. Αν και άδεια, λειτουργεί ως μια αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη, την παρουσία του οποίου υπαινίσσονται κάποια από τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως η πίπα και ο καπνός του, μαζί με μερικά ηλιοτρόπια σε ένα καλάθι.
«Άξιζε να Υπάρξουμε/για να Συναντηθούμε»
Καθίσματα, λοιπόν, με πολλαπλούς συμβολισμούς, καθίσματα που διηγούνται ιστορίες, όπως το έργο «Συνάντηση» (αριστερά) της Μαριάννας Λούρμπα, που είναι εμπνευσμένο από ποίημα του Γιάννη Ρίτσου:
«Το κορμί μας περήφανο/απ’ της χαράς την ομορφιά./Το χέρι μας παντοδύναμο/απ’ την ορμή της αγάπης./Μέσα στη φούχτα της αγάπης/χωράει το σύμπαν./Άξιζε να υπάρξουμε/για να συναντηθούμε».
Το έργο αποτελείται από δυο μορφές σωμάτων, φόρμες που θυμίζουν κυκλαδική τέχνη, από ξύλο και πορσελάνη plexiglass. Δύο πάγκοι, ο ένας 150 εκ. και ο άλλος 120 εκ., λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά ταυτόχρονα μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο, δημιουργώντας μια ένωση «σωμάτων».
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: G. Albino, Ε. Αγκοπιάν, Γ. Αδαμάκης, Κ. Αλιγιζάκη, Ά. Αμπαριώτου, Β. Αναστασόπουλος, Λ. Βενιέρη, Μ. Βουτσινάς, Σ. Γαϊτάνη, Γ. Γιώτσας, Σ. Γκάγκας/R. Ceckauskaite, Μ. Δημητροπούλου, Σ. Ζαράρη, Μ. Ιγγλέση, Γ. Καζάζης, Μ. Καμπιτάκης, Κ. Κασσαβέτη, Δ. Κατσαούνη, Κ. Κολυμπάρη, Ι. Κοσμά, Κ. Λάκης, A. Laurelli, Α. Λιάπης, Μ. Λούρμπα, Έ. Μαρίνου, Ι. Μαρκάκης, Σ. Μελετοπούλου, Κ. Μουρσελά, Τ. Μπαμπάσης, Λ. Μποβιάτσου, Γ. Μπουζούνης, Έ. Παπαδημητρίου, Μ. Πάστρα, Λ. Πολενάκη, Β. Ρήνας, Κ. Ρόκος, Ρ. Σαρελάκου, Π. Σιάγκρης, Δ. Σκανδάλη, Μ. Τριαντοπούλου, B. Φιλιππούση, Σ. Φώτης, Δ. Χανιώτη, Λ. Χονδρός/Ν. Καστανάκης
Την έκθεση παρουσιάζουν η Ελληνοαμερικανική Ένωση και η «αντί Gallery», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης-αρχαιολόγου Λουίζας Καραπιδάκη.
Πληροφορίες
23 Φεβρουαρίου-2 Απριλίου | Εγκαίνια: 23 Φεβρουαρίου στις 19:00 | Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 12:00-20:00, Σάββατο 10:00-14:00, Κυριακή κλειστά | Είσοδος ελεύθερη, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης | Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: Μασσαλίας 22, Αθήνα, τηλ. 2103680052, www.hau.gr
Διαβάσετε επίσης στην αθηΝΕΑ: