Πώς νιώθεις την στιγμή που πετάς κάτι στα σκουπίδια;
(α) Μια μικρή ικανοποίηση που το ανεπιθύμητο αντικείμενο (άδειο στυλό, ετικέτα ρούχου, συσκευασία φαγητού κ.λπ.) δεν πιάνει πια χώρο στο σπίτι σου;
(β) Τίποτα απολύτως – είναι μια απλή καθημερινή πράξη που δεν σε απασχολεί;
(γ) Σκέφτεσαι τα επόμενα στάδια της ζωής του αντικειμένου που πετάς, τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, τις ξεχειλισμένες χωματερές κ.λπ.;
Δεν πρόκειται για ερώτηση με πολλές σωστές απαντήσεις – όλοι μας οφείλουμε να σκεφτόμαστε πριν πετάξουμε κάτι στα σκουπίδια. Τη στιγμή που το πετάμε δεν παύει να είναι πρόβλημά μας, αλλά γίνεται και πρόβλημα όλων. Αυτό το διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια, βλέποντας ατελείωτες σακούλες σκουπιδιών να στοιβάζονται γύρω από κάδους απορριμμάτων, επειδή οι χωματερές μας είναι ασφυκτικά γεμάτες. Πολλές φορές βρίσκουμε σκουπίδια και στα δάση, τις παραλίες και τις όμορφες θάλασσές μας.
Στο προηγούμενο άρθρο μου, πρότεινα εύκολες λύσεις για να μειώσει κανείς την ποσότητα απορριμμάτων του νοικοκυριού μέσω της επιδιόρθωσης, της επανάχρησης και της κομποστοποίησης. Η αμέσως επόμενη επιλογή είναι η ανακύκλωση. Επειδή υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας και ερωτηματικά γύρω από την ανακύκλωση, απευθύνθηκα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Δημήτρη Πολιτόπουλο, ο οποίος κατέρριψε μια σειρά από μύθους και έλυσε πολλές από τις απορίες που στοιχηματίζω έχετε κι εσείς.
Αν δεν συμμετέχεις στην ανακύκλωση επειδή πιστεύεις πως τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα καταλήγουν στις χωματερές…
Αυτή η θεωρία «συνωμοσίας» δεν ισχύει εν γένει. Η μόνη περίπτωση στην οποία ισχύει είναι όταν μέσα στον κάδο των ανακυκλώσιμων υλικών διαπιστωθεί από οπτικό έλεγχο ότι το περιεχόμενο των σύμμεικτων είναι πολύ περισσότερο σε σχέση με τα ανακυκλώσιμα υλικά. Τότε τα απορρίμματα θεωρούνται σύμμεικτα και οδηγούνται σε ΧΑΔΑ. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι απέναντι στη διαχείριση των αποβλήτων. Καλό θα είναι να εφαρμόζουμε ένα διαχωρισμό ανακυκλώσιμων – μη ανακυκλώσιμων και να απορρίπτουμε τα ανακυκλώσιμα χύδην στον μπλε κάδο και τα υπόλοιπα στον πράσινο κάδο.
Αν δεν ανακυκλώνεις επειδή πιστεύεις πως έτσι δαπανάται περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι χρειάζεται για την παραγωγή καινούριων αντικειμένων…
Έχει πλέον διαπιστωθεί ότι οι ποσότητες πρώτων υλών που υπάρχουν στον πλανήτη βαίνουν μειούμενες. Για να επιμηκύνουμε το χρόνο ύπαρξης αυτών των αποθεμάτων είναι απολύτως αναγκαίο να εντείνουμε την επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών που η παγκόσμια εκτίμηση ανεβάζει σε 40-50% του συνόλου των αποβλήτων στον πλανήτη μας. Ο πλανήτης δεν μπορεί να μας προσφέρει εσαεί. Άρα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ήδη υπάρχοντα υλικά που έχουμε εξορύξει ανακυκλώνοντάς τα.
Αν αναρωτιέσαι πόση ενέργεια καταναλώνεται για την ανακύκλωση πλαστικού, γυαλιού ή αλουμινίου, σε σχέση με την παραγωγή νέων προϊόντων άφησε τα νούμερα να μιλήσουν.
Αν ξεκινάς τώρα την ανακύκλωση, ποιες βασικές συνήθειες πρέπει να εντάξεις στην καθημερινότητά σου;
Η πρώτη και βασική αρχή είναι ο διαχωρισμός στο σπίτι και η τοποθέτηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε διαφορετική σακούλα την οποία θα αδειάζουμε στον μπλε κάδο. Παράλληλα, είναι εξίσου σημαντικό πριν απορρίψουμε κάτι να σκεφτόμαστε πού θα καταλήξει. Τότε οι επιλογές μας τόσο στην κατανάλωση προϊόντων όσο και στη δημιουργία αποβλήτων θα είναι ορθότερες.
Αν αναρωτιέσαι πώς διοχετεύονται τα ανακυκλωμένα υλικά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης…
Τα ανακυκλωμένα υλικά στην πλειοψηφία τους εξάγονται από την Ελλάδα και αξιοποιούνται στην παραγωγή νέων προϊόντων. Πρόθεση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης -και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε- είναι να δημιουργηθούν οι υποδομές από βιοτεχνίες-βιομηχανίες προκειμένου τα ανακυκλώσιμα υλικά να μπαίνουν σε διαδικασίες επεξεργασίας και εντός της επικράτειάς μας ώστε να παράγουμε προϊόντα από ανακυκλώσιμα υλικά που θα διατίθενται εκ νέου στην αγορά.
———
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εναλλακτική διαχείριση, τους τρόπους ορθής ανακύκλωσης των υλικών, αλλά και θέματα περιβάλλοντος που επηρεάζουν όλους μας, παρακολουθήστε το ένθετο του ΕΟΑΝ στην εκπομπή «Για την Ελλάδα». Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Τετάρτη στις 14:00 στην ΕΡΤ1, μπορείς όμως να την παρακολουθήσεις και ηλεκτρονικά.
Δες αναλυτικά όλα τα υλικά που ανακυκλώνονται και σε ποιους κάδους . Για την ανακύκλωση παλιών ηλεκτρονικών συσκευών, απευθύνσου εδώ .