Αν και οι συζητήσεις έχουν κοπάσει από καιρό, αν και η Covid-19 έχει κοπάσει από καιρό, ο ιός δεν παύει να είναι ακόμα εν ενεργεία, να μας απειλεί και να μας ταλαιπωρεί.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στη χώρα μας, απειλεί περισσότερο ανθρώπους με όριο ηλικίας τα 84 χρόνια και με υποκείμενο νόσημα. Σημαντικό να το θυμόμαστε, ώστε να μην παύουμε λεπτό να προστατεύουμε τους δικούς μας και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους.
Όμως, με τα εμβόλια τι γίνεται; Ο χειμώνας έρχεται, όπως και το πρόγραμμα εμβολιασμού σε μια σειρά από χώρες. Όχι όμως και στην Ελλάδα, όπου δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημες ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, ωστόσο, έχει δώσει το πράσινο φως για τα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer/BioNTech κατά της παραλλαγής XBB.1.5 της Όμικρον. Αλλά και το εμβόλιο της Moderna βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης.
Η Γερμανία ήδη έχει εξαγγείλει τη δυνατότητα εμβολιασμού, αρχικά των ηλικιωμένων, των ευάλωτων, των τροφίμων σε κέντρα φροντίδας, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Η ίδια πολιτική ακολουθείται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία – μοντέλο που μάλλον θα ακολουθήσουμε και εμείς.
Διαφορετική είναι η προσέγγιση των ΗΠΑ, όπου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη χρήση του επικαιροποιημένου εμβολίου κατά της Covid-19 από τη Moderna και την Pfizer/BioNTech (αναμένεται η έγκριση για τη Novavax) σε όλους τους πολίτες άνω των 6 μηνών (εφόσον κρίνεται αναγκαίο σε αυτή την ηλικία).
«Ο εμβολιασμός παραμένει κρίσιμος για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. «Οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τα ενημερωμένα εμβόλια πληρούν τα αυστηρά επιστημονικά πρότυπα του οργανισμού για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα κατασκευής. Ενθαρρύνουμε όλους εκείνους που πληρούν τις προϋποθέσεις να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν».
Σίγουρα η επιδημιολογική εικόνα είναι εκείνη που θα επηρεάσει την απόφασή μας να εμβολιαστούμε. Στην Ευρώπη, οι τελευταίες σχετικές ενημερώσεις (έως τις 10 Σεπτεμβρίου) καταγράφουν ελαφρά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αλλά και μείωση της ανοσολογικής προστασίας του πληθυσμού, στο οποίο συμβάλλει και το ότι ο ιός συνεχίζει να εμφανίζει μεταλλάξεις, όπως η «Eris» (ή EG.5) ή η «Pirola» (ΒΑ.2.86).
Ωστόσο, αν και τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουν βασιστεί σε στελέχη της XBB.1.5, θεωρούνται αποτελεσματικά έναντι των νέων υποπαραλλαγών σε ό,τι αφορά την πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης.
Η διαμάχη, παρ’ όλα αυτά, ως προς το ποιους αφορά ο εμβολιασμός με τα νέα εμβόλια συνεχίζεται στις ΗΠΑ, καθώς ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητα προς το παρόν μόνο στα ευάλωτα άτομα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ένας εκτεταμένος εμβολιασμός θα συμβάλλει γενικότερα στην προστασία τους.
Η συζήτηση στη χώρα μας δεν έχει «ανάψει» ακόμα. Εν αναμονή, λοιπόν, των επίσημων ανακοινώσεων…
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Δασικές Πυρκαγιές | Η Επόμενη Μέρα
Μια Μικρή Αλλαγή στα Ρεύματα του Ατλαντικού, μια Μεγάλη Απειλή για το Κλίμα