Οι Έφηβες Γίνονται «Μικρές Επικίνδυνες»…

Μικρές Επικίνδυνες

Αυτή είναι μια μεγάλη εβδομάδα για εμάς εδώ στην αθηΝΕΑ και ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το γιατί. Όσοι είστε στην παρέα μας ήδη κάποια χρόνια θα γνωρίζετε, ίσως, ότι το 2020, σε συνεργασία με δύο οργανισμούς που παράγουν σημαντικό έργο στο πεδίο της γυναικείας ενδυνάμωσης, τη Women Act και το Women On Top, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Είμαι Επικίνδυνη». Σε αυτό, 100 γυναίκες μοιράστηκαν μαζί μας το πώς βιώνουν το να είναι γυναίκες στην Ελλάδα του σήμερα.

Είμαι ΕπικίνδυνηΤο αναγνωστικό κοινό αγκάλιασε το βιβλίο, το οποίο στη συνέχεια ενέπνευσε το docuseries Επικίνδυνες, που βρήκε φιλόξενη στέγη στην τηλεόραση της ΕΡΤ, σε παραγωγή ELC Productions.

Η ομάδα μας, οι δύο οργανισμοί και η αθηΝΕΑ, προχώρησε, στη συνέχεια, σε κάτι ακόμη πιο φιλόδοξο. Είχε τη σπάνια ευκαιρία –ή, ακόμη καλύτερα, το προνόμιο– να κάνει μια βουτιά στον κόσμο έφηβων κοριτσιών. Στραφήκαμε λοιπόν σε 100 κορίτσια 13-22 ετών – στις «μικρές μας επικίνδυνες», όπως αρχίσαμε τρυφερά να τις αποκαλούμε, καθώς μπαίναμε στα βαθιά νερά αυτού του νέου project.

Μεθοδολογικά υπήρχε, βέβαια, μια μεγάλη διαφορά στην προσέγγισή μας. Αντί να ζητάμε από τις συμμετέχουσες να καταθέσουν γραπτώς την εμπειρία τους, αυτή τη φορά προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε την αλήθεια των κοριτσιών που μας εμπιστεύτηκαν μέσα από μια σειρά προσωπικών, προφορικών, συνεντεύξεων.

Τις συνεντεύξεις αυτές απομαγνητοφωνήσαμε και από αυτές προέκυψαν τελικά τα κείμενα που απαρτίζουν το νέο βιβλίο μας «Μικρές Επικίνδυνες», το οποίο κυκλοφορεί από την Key Books στις 7 Μαρτίου.

Επιμεληθήκαμε τα κείμενα αυτά με συνέπεια και σεβασμό, προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή τη φωνή κάθε έφηβης. Να αφήσουμε όσο το δυνατόν ατόφια τη δική της αλήθεια σε αυτή τη χρονική στιγμή της δικής της ζωής, διατηρώντας παράλληλα την ανωνυμία των κοριτσιών.

Το αποτέλεσμα μας συγκινεί και μας δίνει ελπίδα. Μας τρομάζει και μας ανακουφίζει μαζί. Μας παρακινεί να κάνουμε παραπάνω, να συνεχίσουμε να είμαστε επικίνδυνες και επικίνδυνοι, προσπαθώντας να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο, πιο όμορφο, πιο συμπεριληπτικό κόσμο.

Ελπίζουμε κι εσάς.

  • Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Μικρές Επικίνδυνες» που κυκλοφορεί από την Key Books, εδώ. 

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+