Η Ελληνική Παραγωγή Ακτινιδίων και Σπαραγγιών… στα Καλύτερά της!

Όταν προσκαλείς πολλούς ανθρώπους στον ίδιο χώρο έχει πάντα ενδιαφέρον. Είναι η διάθεση, τα βλέμματα που διασταυρώνονται, τα αρώματα που αναμειγνύονται με τις κινήσεις του καθενός, η θερμοκρασία, η ατμόσφαιρα της αίθουσας. Είναι οι λέξεις, οι παρουσιάσεις των ομιλητών, οι σφιχτές χειραψίες, οι σκέψεις μας παρατηρώντας το περιβάλλον γύρω μας.

Είναι η γεύση των πιάτων σε συνδυασμό με τις συζητήσεις. Είναι οι νέες γνωριμίες που είτε θα σου κινήσουν την περιέργεια είτε θα σου μείνουν παντελώς αδιάφορες. Και τελικά, όσο κυλάει ο χρόνος και εξελίσσεται η ροή της εκδήλωσης, είναι εκείνη η μοναδική δυναμική που θα δημιουργήσει η σύνθεση όλων των παραπάνω στοιχείων και που κάθε φορά καταλήγει σε μια καινούργια εμπειρία, εντελώς ξεχωριστή. Γι’ αυτή λοιπόν την ενέργεια αλλά και για την επίγευση που μένει από κάθε εκδήλωση, σε συνδυασμό με τον στόχο που έχει να πετύχει, έχω αγαπήσει αυτή τη δουλειά.

Άλλη μια συναρπαστική εκδήλωση είχαμε τη χαρά να οργανώσουμε, η ομάδα της αθηΝΕΑς και του Carpe Vinum, στις 14 Μαρτίου, σε έναν εμβληματικό χώρο, το εστιατόριο Βασίλαινας πίσω από το Χίλτον στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EU F & V CONSUMPTION – Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρούτων και λαχανικών στην Εσωτερική αγορά της ΕΕ».

Οι καλεσμένοι, κυρίως δημοσιογράφοι, influencers και επαγγελματίες στον τομέα των τροφίμων και της εστίασης, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πιάτα με βάση τα ευρωπαϊκά σπαράγγια και τα ακτινίδια από τον chef  Μάνο Γαρνέλη, καθώς και να μάθουν περισσότερα για την προέλευση, τη διατροφική αξία, την καλλιέργεια και την παραγωγή τους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου και την κοινότητα του European Asparagus Kiwi.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Τζιουμάκας, project manager της Νovacert, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και παρουσίασε το πρόγραμμα «EU F & V CONSUMPTION», που έχει ως στόχο –μέσα από διάφορες ενέργειες ενημέρωσης– να προωθεί την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.
.

Αντιπροσωπευτικά προϊόντα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι τα σπαράγγια και τα ακτινίδια από την Ελλάδα, ενώ οι χώρες υλοποίησης είναι η Γερμανία, η Σουηδία και φυσικά η Ελλάδα. Διαρκεί 3 χρόνια και φορέας υλοποίησης είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου.

Όπως ανέφερε, οι βασικοί στόχοι του είναι:

● Η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, παρέχοντας γνώσεις για τα πλεονεκτήματα και τη θρεπτική αξία των σπαραγγιών και των ακτινιδίων.
● Η αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών (F&V) –και ειδικότερα σπαραγγιών και ακτινιδίων– στο πλαίσιο σωστών και ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
● Η αύξηση των πωλήσεων/εξαγωγών των προϊόντων αυτών.

Στη συνέχεια, η Ελένη Τσιτσιβού από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου μίλησε για την αγορά των σπαραγγιών και ακτινιδίων.

Η δραστηριότητα του συνεταιρισμού επικεντρώνεται τόσο στο σπαράγγι όσο και στο ακτινίδιο (πράσινο, κόκκινο και κίτρινο), ενώ συνεχώς δοκιμάζονται στην περιοχή και νέες ποικιλίες. Σήμερα δουλεύει πάνω σε 2.200 στρέμματα ακτινιδίου από συνεργαζόμενους παραγωγούς, ενώ η πρόβλεψη είναι να φτάσει τα 4.000 στρέμματα τα επόμενα 5 χρόνια. Στην περιοχή του Αγρινίου έχει επίσης 3 συσκευαστήρια.

Αυτό σημαίνει ότι επενδύει τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στη συσκευασία και τυποποίηση, που επίσης γίνεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, διανύοντας όλο το φάσμα της παραγωγής, από το χωράφι μέχρι και το τελικό στάδιο, που είναι η αποστολή στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, ο συνεταιρισμός δουλεύει πάνω σε 1.000 περίπου στρέμματα με σπαράγγια, τα οποία κατά 95-97% εξάγονται στο εξωτερικό και μόνο ένα μικρό ποσοστό μένει στην Ελλάδα. Η ετήσια παραγωγή φτάνει τα 8.000.000 κιλά ακτινίδια και αντίστοιχα τα 700.000 κιλά σπαράγγια (!).

Τέλος, ο γνωστός chef Αλέξανδρος Παπανδρέου μοιράστηκε με τους προσκεκλημένους μικρά μυστικά που έχει ανακαλύψει μέσα από την πολυετή εμπειρία του για τα δύο αυτά γευστικά προϊόντα.

Το γεύμα ξεκίνησε με χειροποίητο προζυμένιο ψωμί και συγχρόνως σερβιρίστηκε η γευστική πράσινη σαλάτα με ρόκα, αβοκάντο, αγκινάρα, φινόκιο, βινεγκρέτ με μέλι, εστραγκόν και σπαράγγια. Το μοσχαράκι Νάξου με πουρέ πατάτας, καρότο κονφί, πράσινα και άσπρα σπαράγγια έλιωνε στο στόμα, ενώ ο συνδυασμός με τα σπαράγγια το έκανε ακόμα πιο λαχταριστό. Τέλος, ο γλυκός επίλογος με τα εξωτικά φρούτα –με κυρίαρχο το ακτινίδιο– σε σιρόπι δυόσμου με συνοδεία σορμπέ ακτινίδιου άφησε μια δροσιστική επίγευση στους προσκεκλημένους, που σίγουρα πλέον θα συμπεριλαμβάνουν αυτά τα δύο πολύτιμα προϊόντα στη διατροφή τους.

Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε 3 χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&V Consumption, με το δυνατό μήνυμα «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις αισθήσεις του καταναλωτικού κοινού και να το ενημερώσει σχετικά με ισορροπημένες και σωστές διατροφικές πρακτικές.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα asparaguskiwi.eu του προγράμματος, καθώς και τις σχετικές σελίδες στο Facebook, στο Instagram και στο YouTube.

 

Δείτε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Φυσικά Κρασιά: Φυσική Ομορφιά

Κτήμα Αργυρού: Υπόσχεση Ποιότητας από Τέσσερις Γενιές

Θοδωρής Τσικρικώνης: Το Επόμενο Βήμα στα Κρασιά του Μέλλοντος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+