Κτήμα Αργυρού: Υπόσχεση Ποιότητας από Τέσσερις Γενιές

Το Κτήμα Αργυρού είναι από τα κορυφαία της Ελλάδας, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αμπελώνων στη Σαντορίνη και μία από τις παλαιότερες οινοποιητικές οικογένειες στη χώρα. Με τέτοια παράδοση και εμπειρία, που ξεπερνάει τα 100 χρόνια, μόνο ασφάλεια μπορεί να νιώσει κανείς για τα κρασιά που θα γευτεί. Πρόκειται για έναν αρτιζάνο παραγωγό, που οινοποιεί κρασιά υψηλής ποιότητας, σε μικρές ποσότητες.

«Ο πρωτογενής τομέας ήταν ανέκαθεν η βασική προτεραιότητα της οικογένειάς μου», λέει ο κύριος Αργυρός. «Η αγάπη μας για τον αμπελώνα της Σαντορίνης και οι συνεχείς επενδύσεις σε αυτόν για περισσότερο από έναν αιώνα είναι σημαντικά συστατικά για την επιτυχία των κρασιών του Κτήματος Αργυρού σήμερα», συνεχίζει. «Το να είσαι οικογενειακή επιχείρηση στον κόσμο του κρασιού είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το κορυφαίας ποιότητας κρασί χρειάζεται μακρά αφοσίωση, όχι μόνο μέσα από εσοδειές, αλλά και μέσα από τις γενιές»…

Αυτό που μου αποτυπώθηκε από τη live εμπειρία μου στο οινοποιείο το περασμένο καλοκαίρι είναι πως τα αμπέλια του κτήματος είναι γέρικα, ακόμα και για τα δεδομένα της Σαντορίνης, με μέσο όρο ηλικίας πάνω από τα 70 έτη, ενώ τα παλιότερα αμπελοτόπια είναι άνω των 200 ετών. Οι μέσες αποδόσεις, σε καλές σοδειές, σπάνια ξεπερνούν τα 300 κιλά το στρέμμα, ένα νούμερο εντυπωσιακά χαμηλό για όλα τα κρασιά του κόσμου. Είναι γεγονός, τα παλιά αμπέλια δίνουν λιγότερο φρούτο, απαιτούν περισσότερη εργασία, έχουν μεγαλύτερο κόστος καλλιέργειας, αλλά η πυκνότητα των σταφυλιών είναι εξαιρετική και γίνεται εφικτή η οινοποίηση κρασιών υψηλής ποιότητας με δυνατότητα παλαίωσης για πολλά έτη.

Όσο για τον οινοτουρισμό, ο κύριος Αργυρός θεωρεί πως «σαφώς είναι μια τεράστια ευκαιρία που δίνεται σε όλους μας να δημιουργήσουμε φανατικούς “πρεσβευτές”, όχι μόνο για το κρασί της Σαντορίνης, αλλά και εν γένει για το ελληνικό κρασί. Είναι μεγάλη τιμή να σε επισκέπτονται οινόφιλοι τον τόπο σου και να μαθαίνουν για το κρασί και τις ιδιαιτερότητες του αμπελώνα στην ίδια την πατρίδα της κάθε ποικιλίας».

Πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τα 2 κρασιά που μας προτείνει ο ίδιος γι’ αυτό το καλοκαίρι !

ATLANTIS ΛΕΥΚΟ – Σειρά ATLANTIS

Η σειρά Ατλαντίς, που γίνεται από σταφύλια συνεργαζόμενων αμπελώνων, είναι η αφετηρία στο οινικό οικοσύστημα του Κτήματος Αργυρού. Κάθε φιάλη Ατλαντίς προβάλλει τα τυπικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών της με φρεσκάδα και στοχεύει στη νοστιμιά παρά στην παλαίωση.

Το χαρμάνι αποτελείται κυρίως από Ασύρτικο, με μικρότερα ποσοστά από Αθήρι και Αηδάνι. Τα σταφύλια προέρχονται από σχετικά νεαρά αμπέλια, 60 ετών ή νεότερα, και η οινοποίηση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Πρόκειται για ένα ελκυστικό value for money κρασί, με φρεσκάδα, φτιαγμένο για να το απολαμβάνουμε στη νεότητά του και όχι παλαιωμένο. Καταναλώνεται μέσα στα πρώτα 3 χρόνια από τη σοδειά του. Food pairing γίνεται με αλλαντικά, θαλασσινά, τυριά, πουλερικά, σαλάτες. Το προτιμούν τα ξενοδοχεία για το βιδωτό του καπάκι.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΣΥΡΤΙΚΟ – Σειρά ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Το πιο σημαντικό κρασί του Κτήματος Αργυρού και η επιτομή των αξιών που πρεσβεύει με ένδειξη ΠΟΠ. Για να πάρει ένα κρασί την ονομασία «Σαντορίνη», ο παραγωγός χρειάζεται να χρησιμοποιεί τουλάχιστον 75% Ασύρτικο, ενώ μπορεί να βάλει Αθήρι και Αηδάνι αν είναι καλλιεργημένα στη Σαντορίνη.

Σχολαστικά επιλεγμένα αμπελοτόπια, των οποίων η ηλικία ξεπερνάει τον έναν αιώνα (!), από τις περιοχές της Σαντορίνης με την καλύτερη ποιότητα (Μεσαριά, Καρτεράδο, Πύργο, Μεγαλοχώρι, Ακρωτήρι). Ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, όπου παραμένει για 2 μήνες με τις οινολάσπες. Ένα κρασί που εξελίσσεται τουλάχιστον για μια δεκαετία. Μπορεί να ταιριάξει υπέροχα με ντελικάτες γεύσεις, όπως θαλασσινά και όστρακα, γιατί καθαρίζει τον ουρανίσκο και την παλέτα μας και ισορροπεί τη λιπαρότητα.

Τα κρασιά της σειράς Κτήμα Αργυρού αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του κτήματος. Είναι διαφορετικές εκφράσεις του μοναδικού αμπελώνα της Σαντορίνης, μέσα από τις 3 βασικές ποικιλίες του, το Ασύρτικο, το Αηδάνι και το Μαυροτράγανο. Αυτά τα κρασιά προβάλλουν την καθαρότητα του χαρακτήρα κάθε ποικιλίας και είναι επιλεγμένα χαρμάνια από διαφορετικά αμπελοτεμάχια του κτήματος.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Φυσικά Κρασιά: Φυσική Ομορφιά

Κτήμα Ζαχαριά: 50 Χρόνια σε 7 Φιάλες

Vezene Santorini: Γη και Θάλασσα Μεγαλουργούν στον Βωμό του Fine Comfort Dining

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Food & Restaurants Editor
Food & Restaurants Editor

Απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού, η Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη σπούδασε Business Management (BA) στο University of York της Αγγλίας και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της σε International Marketing (MSc) στο King’s College London. Επιπλέον, κατέχει πτυχίο σε Digital Marketing από το ALBA Graduate Business School κι έχει ολοκληρώσει σεμινάρια για το Digital Marketing & E-Commerce στην ΕΕΔΕ. Ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο του marketing και της επικοινωνίας, όπου έχτισε προϋπηρεσία στα τμήματα marketing πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών με διεθνώς καθιερωμένα brand names στους κλάδους του Food & Beverage, της ψυχαγωγίας, της τηλεόρασης και της τεχνολογίας. Σήμερα εργάζεται ως Marketing & Communications Strategist με εξειδίκευση σε Digital Marketing. Tο πάθος της για το χώρο της γαστρονομίας ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία. Αρθρογραφεί σε portals γαστρονομίας κι επιμελείται τις στήλες γαστρονομίας σε καταξιωμένα μέσα, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις και εμπειρίες της μέσα από τα ταξίδια που τόσο αγαπάει. Στην αθηΝΕΑ μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις της από κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνεντεύξεις της από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σεφ και γράφει για σύγχρονα θέματα που αφορούν την τέχνη της γαστρονομίας. Μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες κι έχει ταξιδέψει σε τέσσερις ηπείρους, σε περισσότερες από 15 χώρες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+