Η Γυναίκα στο Επίκεντρο της Θεατρικής Σκηνής

θεατρικές παραστάσεις

Η γυναίκα (εκ)τίθεται στα φώτα της σκηνής αναζητώντας τη θέση της στην κοινωνία, είτε δίνοντας τον αγώνα της να αναγνωριστεί ως ισότιμο μέλος μιας ανδροκρατούμενης επιστημονικής κοινότητας, σπάζοντας τα στερεότυπα, είτε αποσκοπώντας στην εύρεση της ταυτότητάς της, είτε επιθυμώντας να ακουστεί η φωνή και η σκέψη της.

Προσωπικότητες που έγιναν πρωταγωνίστριες και της ζωής και της τέχνης προβάλλονται μέσα από παραστάσεις ανακινώντας θέματα που αφορούν τη γυναίκα, όπως η χειραφέτηση, η αυτοπραγμάτωση και η καταξίωση.

Σίρλεϊ

Η Ελένη Ουζουνίδου υποδύεται τη Σίρλεϊ Βάλενταϊν, αφηγούμενη το «πριν» και το «μετά» στη ζωή μιας γυναίκας. Στον μονόλογό της, καταγράφει την πορεία της γυναίκας-νοικοκυράς που κάνει τη δική της επανάσταση, αφήνοντας πίσω τη ρουτίνα της καθημερινότητας και αναζητώντας τον εαυτό της και τη σχέση της με τον σύζυγό της και τον κοινωνικό περίγυρο.

Σίρλει

Η Σίρλεϊ Βάλενταϊν είναι μια γυναίκα που βρίσκεται σε τέλμα και καλείται να πάρει αποφάσεις για τη ζωή της, επιθυμώντας διακαώς να ξεφύγει από τη ματαιότητα και να βρει αυτό που ονειρεύεται και της αξίζει.

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί το πολυπαιγμένο έργο του WillyRussell, επαναπροσδιορίζοντας τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και στον γάμο, σε μια προσπάθεια εύρεσης της ταυτότητάς της.

• Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου έως τις 9 Απριλίου 2023

Το Τραγούδι της Φλέρυς

Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί την Ελένη Κοκκίδου σε μια παράσταση για τη φωνή-φαινόμενο του ελληνικού τραγουδιού, τη Φλέρυ Νταντωνάκη, που συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι στον δίσκο του «Ο Μεγάλος Ερωτικός».

Φλέρυ

Το 1985, μια συναυλία στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην οποία συμμετείχε και η Δήμητρα Γαλάνη, αποτέλεσε μια από τις τελευταίες της εμφανίσεις επί σκηνής. Στο ξεκίνημα της συναυλίας, παθαίνει κρίση αγοραφοβίας από την κοσμοσυρροή, αποσύρεται για κάποια ώρα, για να επιστρέψει τελικά και να αποθεωθεί για την ερμηνεία της.

Το κείμενο της παράστασης υπογράφει ο βραβευμένος πεζογράφος Δημήτρης Οικονόμου, φωτίζοντας τη Φλέρυ με την ανεπανάληπτη φωνή, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αγωνίες και τις ανασφάλειές της.

• Στο Θέατρο Σταθμός έως τις 8 Απριλίου 2023

Σαπφώ, Καταστερωμένη: Ένα Μουσικό Αστροφυσικό Ταξίδι

Μια παράσταση βασισμένη στην ποίηση της Σαπφούς 

Στη Θόλο του Τηλεσκοπίου Δωρίδη στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο, η Ρηνιώ Κυριαζή (σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία) συμπράττει καλλιτεχνικά με τον Παντελή Μπουκάλα (μετάφραση) σε μια πρωτότυπη παράσταση που η ποίηση ντύνεται μουσικά, ενώ δίνονται ανοιχτές απαντήσεις για τον χρόνο, τον χώρο, τη γη, τον ουρανό, το φθαρτό, το άφθαρτο, τον έρωτα και την τέχνη.

Σαπφώ

Με τη μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου, επιστήμη και τέχνη συμπορεύονται σε ένα οπτικοακουαστικό ταξίδι κάτω από τον έναστρο ουρανό.

• Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κυριακή 2 Απριλίου: 21:30- Τρίτη 4 Απριλίου: 19:30 & 21:30 & Πέμπτη 6 Απριλίου: 19:30 & 21:30.

Μαρί Sklodowska Κιουρί

Εμπνευσμένη από τη συγκλονιστική ζωή μιας από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές του σύγχρονου κόσμου, η παράσταση «Μαρί Skłodowska Κιουρί» σκηνοθετείται από τον Θέμη Μουμουλίδη, σε κείμενο του ιδίου και της Παναγιώτας Πανταζή, βασισμένη σε βιογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και μαρτυρίες.

Γεννημένη στη ρωσοκρατούμενη Βαρσοβία, η Μαρία Σκλοντόφσκα, η γυναίκα που έγινε αργότερα γνωστή ως Μαρί Κιουρί, αγωνίστηκε για την επιστήμη της σε έναν αγώνα μετ’ εμποδίων, ανατρέποντας τα στερεότυπα και φέρνοντας εις πέρας κάθε ρόλο της, αυτόν της επιστήμονα, της συζύγου, της μητέρας.

Μαρι Κιουρι

Ο Θέμης Μουμουλίδης επιχειρεί να θέσει στο θεατρικό μικροσκόπιο τη ζωή της Μαρί Κιουρί (παιδικά και εφηβικά χρόνια, σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών στη Σορβόννη, γνωριμία με τον Κιουρί, Νόμπελ, ραδιενέργεια), που φλέγεται από «την ποίηση της επιστήμης», αναδεικνύοντας το πάθος της και το ανυπέρβλητο ερευνητικό της πνεύμα, που σημάδεψε την εποχή της στο γύρισμα του σύντομου 20ού αιώνα, αναπροσδιορίζοντας τα όρια της επιστήμης.

Παίζουν: Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιάννης Παπαδόπουλος.

• Στο Σύγχρονο Θέατρο έως τις 9 Απριλίου 2023

Η Απολογία της Μαρί Κιουρί

Η «Απολογία της Μαρί Κιουρί», σε κείμενο της Ευσταθίας και σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Κίρκης Καραλή, αποτυπώνει σκηνικά την ιστορία της σημαντικής γυναικείας προσωπικότητας εστιάζοντας στη διαδρομή της στην επιστήμη και στα εμπόδια που συνάντησε, κινδυνεύοντας να μην πάρει Νόμπελ εξαιτίας ερωτικού σκανδάλου.

Η Μαρί Κιουρί στο εδώλιο, σε μια συνθήκη κατάφωρης αδικίας, με διάθεση απολογητική ξετυλίγει τη δική της προσωπική ιστορία, σε μια εποχή που ο δρόμος για τη γυναικεία παρουσία στην επιστήμη δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Στον ρόλο της Μαρί Κιουρί που κατακρίθηκε από τη γαλλική κοινωνία η Πέγκυ Τρικαλιώτη.

• Στο Θέατρο Αποθήκη έως τις 9 Απριλίου 2023

Σουέλ!

Ο Θοδωρής Τσαπακίδης γράφει και σκηνοθετεί ένα σύγχρονο έργο με επίκαιρο πλαίσιο, κυρίως την περίοδο εμφάνισης της Covid, στο κέντρο του οποίου θέτει την ιστορία μιας γυναίκας της διπλανής πόρτας με ένδοξη καταγωγή, που η ζωή της ανατρέπεται βγάζοντας τα συναισθήματα της μητρότητας και της προστατευτικότητας που ενυπάρχουν στη γυναικεία φύση.

Είναι γεγονός πως η πανδημία ανέτρεψε τα ιατρικά δεδομένα, επηρεάζοντας τη ζωή μας, δημιουργώντας εποχή προ-Covid και μετά-Covid. Η αναγκαστική καραντίνα-εγκλεισμός στα σπίτια κατά την έλευση της Covid μεγέθυνε τις ιδιορρυθμίες κάθε ανθρώπου, δοκίμασε την υπομονή και έθεσε νέες βάσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Κάθε άνθρωπος έχει να μοιραστεί σίγουρα κάποια ιστορία από τις μέρες της καραντίνας, μικρή ή πιο μεγάλη, γλυκιά ή πιο πικρή, ασυνήθιστη ή συνηθισμένη, κωμική ή πιο μελοδραματική, έντασης, αποχωρισμού, απώλειας, μια ιστορία που άλλαξε τη ζωή του αναπάντεχα και άρδην – και ίσως ο αντίκτυπός της να μην μπορεί να αποτυπωθεί άμεσα ή να εκτιμηθεί αναλόγως.

Συνεπώς, στο πλαίσιο της δεδομένης κατάστασης και των απρόσμενων αλλαγών, η πρωταγωνίστρια της δικής της ιστορίας, που υποδύεται ένθερμα η Ελπίδα Τοπάλογλου, καλείται να πάρει αποφάσεις για τη ζωή της, να αποκτήσει ενσυναίσθηση βγαίνοντας από τη ζώνη ασφαλείας της.

Ουσιαστικά, το «Σουέλ!» του Θοδωρή Τσαπακίδη αποτελεί μια θεατρική προσπάθεια που θέλει να διηγηθεί μια ανθρώπινη ιστορία γένους θηλυκού εντός τεσσάρων τοιχών σε συνάρτηση με την πανδημία, η οποία σχολιάζεται εκτενώς στο πρώτο μέρος, με την εσωτερικότητα της ηρωίδας να διαφαίνεται στο δεύτερο μέρος.

Στο λιτό σκηνικό, η Μαρία Μπαταγιάννη και η Κατερίνα Προκόπη συμμετέχουν στον μονόλογο της Μαρίας Μπαρμπαρούσου.

• Οι παραστάσεις στο Θέατρο 104 έχουν ολοκληρωθεί.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Αυτές που δεν Προλάβατε» στο ΠΛΥΦΑ | Προλάβετε!

Είδαμε το «Βerlin Alexanderplatz» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Η Γυναίκα στο Επίκεντρο της Θεατρικής Σκηνής

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Drama Queen
Drama Queen

Η Δέσποινα (Ντέπυ) Κορεντίνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Ως γνήσια Αρσακειάδα με παράδοση στη φιλολογία, η συγγραφική και καλλιτεχνική φύση της εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Το θέατρο ήταν και είναι πάντα το alter ego της. Πιστεύοντας ότι το θέατρο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, βλέπει την κριτική περισσότερο ως δημιουργική αποτίμηση της σκηνοθετικής σύλληψης και παραγωγής του έργου. Αγαπά πολύ τη διδασκαλία, το διάβασμα (κουβαλάει πάντα ένα βιβλίο μαζί) και φυσικά το θέατρο, ενώ στις ελεύθερες ώρες της χορεύει στους λάτιν ρυθμούς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+