Η Μεγάλη Έρευνα της Thrive Global Greece για τις Επιπτώσεις του Κορωνοϊού

Μετά από ένα lockdown 2 περίπου μηνών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που έπληξε και τη χώρα μας, περνάμε στη σταδιακή άρση των μέτρων με την επιστροφή μας σε μία νέα πραγματικότητα. Πώς βίωσαν οι Έλληνες τις επιπτώσεις του κορωνοϊού; Ποιες προκλήσεις και προβλήματα αντιμετώπισαν ως προς την αποδοτικότητά τους όλο αυτό το διάστημα; Ήταν επαρκής η στήριξη από την πλευρά της εταιρείας και του εργοδότη τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη νέα εργασιακή πραγματικότητα; Ποιοι ήταν οι λόγοι ανησυχίας και τι φοβούνται αναφορικά με μία πιθανή έξαρση του ιού ή ένα επόμενο κύμα; Πόσο σημαντικό είναι τελικά να φροντίζουμε τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική μας υγεία και ευεξία και τι θα ήθελαν να γνωρίζουν οι Έλληνες αναφορικά με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης;

Η Thrive Global Greece, έχοντας αποστολή τον τερματισμό της επιδημίας του άγχους, του στρες και της επαγγελματικής εξουθένωσης, αλλά και την προτεραιοποίηση της ευεξίας σε κάθε τομέα της ζωής μας μέσα από μικρά και εύκολα εφαρμόσιμα βήματα, αλλά και εταιρικά προγράμματα, προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο προσαρμόζει και υλοποιεί νέες δράσεις και εταιρικά προγράμματα με σκοπό να βοηθήσει τόσο τους εργαζομένους όσο και τις εταιρείες να διαχειριστούν τη νέα αυτή πρωτόγνωρη κατάσταση.

Θέλοντας μάλιστα να προσφέρει απτές λύσεις και να βοηθήσει τον καθένα από εμάς σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο να καταπολεμήσει το στρες που προκαλεί η πανδημία, να εργάζεται αποτελεσματικά ακόμα και αν δεν είναι στο γραφείο και το σημαντικότερο να βάζει σε προτεραιότητα την ευεξία του αυτήν την κρίσιμη περίοδο, διεξήγαγε σε συνεργασία με την Focus Bari μια Πανελλαδική Ποσοτική Έρευνα αναφορικά με τις στάσεις, τις απόψεις, τις συνήθειες και τις αλλαγές που έχει φέρει στις ζωές των εργαζομένων η πανδημία του COVID-19.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23 & 24 Απριλίου 2020 σε 800 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω, με το δείγμα να αντιστοιχεί σε 7.659.000 άτομα καλυπτόμενου πληθυσμού.

Τα αποτελέσματά της χωρίζονται σε 6 άξονες:

  1. Οι φόβοι των Ελλήνων αναφορικά με μία πιθανή έξαρση του κορωνοϊού.
  2. Οι επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία των Ελλήνων.
  3. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν αναφορικά με την αποδοτικότητά τους και τη νέα εργασιακή πραγματικότητα.
  4. Η επαρκής ή όχι στήριξη από την πλευρά της εταιρείας και του εργοδότη.
  5. Οι λόγοι ανησυχίας των Ελλήνων λόγω της πανδημίας.
  6. Η επαρκής ή όχι ενημέρωση αναφορικά με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης του ιού.

Οι φόβοι των Ελλήνων αναφορικά με μία πιθανή έξαρση του κορωνοϊού

Δεδομένου ότι το διάστημα αυτό βιώνουμε την σταδιακή άρση των μέτρων, ας δούμε τα αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με τις αρνητικές συνέπειες που φοβούνται οι Έλληνες ότι θα έχει μία πιθανή έξαρση του ιού:

  • Το 88% ανησυχεί ότι μια πιθανή έξαρση του κορωνοϊού θα επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα στρες και άγχους.
  • Το 86% ανησυχεί ότι μια πιθανή έξαρση του κορωνοϊού θα επηρεάσει αρνητικά την οικογένειά του.
  • Το 89% ανησυχεί ότι μια πιθανή έξαρση του κορωνοϊού θα επηρεάσει αρνητικά τους φίλους του.
  • Το 90% ανησυχεί ότι μια πιθανή έξαρση του κορωνοϊού θα επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές του σχέσεις.
  • Το 69% ανησυχεί ότι μια πιθανή έξαρση του κορωνοϊού θα επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα συγκέντρωσής του.
  • Το 73% πιστεύει ότι η έξαρση θα επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή του.
  • Το 77% πιστεύει ότι η έξαρση θα επηρεάσει αρνητικά την δουλειά του.
  • Το 92% πιστεύει ότι η έξαρση θα έχει αρνητικές συνέπειες στις καθημερινές ρουτίνες και τις συμπεριφορές του.
  • Το 94% πιστεύει ότι η έξαρση θα έχει αρνητικές συνέπειες στον τρόπο που ζει τη ζωή του.
  • Το 92% πιστεύει ότι η έξαρση θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική του ευεξία.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ένα ποσοστό που αγγίζει το 90% των Ελλήνων φοβάται ένα ενδεχόμενο επόμενο 2ο κύμα και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει σε όλους τους τομείς της ζωής του: την οικογένειά του, τις διαπροσωπικές του σχέσεις, την επαγγελματική και προσωπική του ζωή, καθώς και την ψυχική και οικονομική του ευεξία.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η πανδημία του COVID-19 επηρέασε και θα συνεχίσει να επηρεάζει όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης ζωής γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη προάσπισης τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής μας υγείας με στόχο τη όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμη διαχείριση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης.

To άρθρο της Ελίνας Δελενίκα δημοσιέυθηκε στο Thrive Global στις 25 Μαΐου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+