10+1: Η Παιδική Ατζέντα του Νοεμβρίου

Megaron

Γιατί 10+1; Γιατί τα 10 ποτέ δεν είναι αρκετά. Όπως τα παιδιά, πάντα θέλουμε, πάντα ζητάμε «ένα ακόμα», αλλά ούτε κι αυτό μας είναι αρκετό. Συμβιβαζόμαστε, όμως, γιατί ναι μεν μια παιδική ατζέντα θα μπορούσε να «χωρέσει» πολλά, όμως ειδικά αυτή της αθηΝΕΑς θέλουμε να «χωράει» λίγα και καλά.

Τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, οι χώροι τέχνης άρχισαν να «ζεσταίνονται» για τα καλά κι ας οδεύουμε προς τον χειμώνα, φιλοξενώντας ευφάνταστες, δημιουργικές, εκπαιδευτικές δράσεις για όλες τις ηλικίες. Ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών είναι αφιερωμένος στο παιχνίδι και σε αυτό τον πρώτο λόγο έχουν τα ίδια τα παιδιά. Τι θα τους άρεσε περισσότερο να δουν, να ακούσουν, να επισκεφτούν;

 

1 → Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού

Xionati-Megaron

Στο πλαίσιο της φετινής χειμερινής ευρωπαϊκής περιοδείας τους, το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού μας επισκέπτεται με ένα αγαπημένο παραμύθι-παράσταση.

Η «Χιονάτη και οι 7 Νάνοι» είναι ένα κλασικό μπαλέτο αφιερωμένο στα παιδιά, το οποίο εμπνεύστηκε από το γνωστό παραμύθι των Αδελφών Γκριμ το 1975 ο χορογράφος Genrikh Mayorov και δημιούργησε μια νέα χορογραφία βασισμένη στην πρωτότυπη μουσική του Πολωνού συνθέτη Bohdan Pavlovsky. Η ιστορία παραπέμπει σε ένα παραμύθι, ωστόσο η χορογραφία του απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών.

Το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού έχει την έδρα του σε ένα θέατρο-κόσμημα και σπουδαία και μακρόχρονη ιστορία. Το περιοδικό Forbes πρόσφατα το χαρακτήρισε το σημαντικότερο αξιοθέατο της Ανατολικής Ευρώπης.

• 11 Νοεμβρίου στις 19:00 – 12 Νοεμβρίου στις 15:00 και στις 19:00 – 13 Νοεμβρίου στις 19:00 | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη): Β. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210 7282333

 

2 → Σιωπή, ο Βασιλιάς Ακούει στην Εναλλακτική Σκηνή του ΕΛΣ

Vasilias-koimatai

Σιωπή, ο Βασιλιάς Ακούει

Ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, το «Σιωπή, ο Βασιλιάς Ακούει» του Νίκου Κυπουργού, εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα Καινούργια Ρούχα του Βασιλιά», επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Ο Βασιλιάς της Μουσικής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο Μουσικός της αυλής του. Τον Μουσικό από την απελπισία του έρχεται να βγάλει η Μούσα, που βρίσκει με τη σειρά της μια ευκαιρία να «ξαναμπεί στη δουλειά» από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ.

Vasilias-AkoueiΗ θεματολογία, οι ερμηνείες και η άμεση μουσική γραφή κάνουν τις βασικές έννοιες της μουσικής να μεταδίδονται απευθείας ακόμη και στο αμύητο κοινό, σαν παιχνίδι.

«Δεν είναι ένα έργο που γράφτηκε για παιδιά. Μόνο αφού ολοκληρώθηκε κάποιοι είδαν σε αυτό ότι έχει επιπλέον έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα […] Φάνηκε, λοιπόν, με έναν τρόπο, αυτό που πάντοτε πίστευα: ότι, δηλαδή, ανάμεσα στα έργα για μεγάλους και στα έργα για παιδιά, τα όρια δεν είναι πάντοτε σαφή και ευδιάκριτα», σημειώνει ο Νίκος Κυπουργός.

Σε λιμπρέτο του Θωμά Μοσχόπουλου και σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή.

• 29 Οκτωβρίου-13 Νοεμβρίου | 11:00 και 18:00 | Εθνική Λυρική Εναλλακτική Σκηνή: Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, τηλ. 213 0885700 (9:00-21:00)

 

3 → Μεταμορφώσεις: Δον Κιχώτης

Metamorfoseis

Παιδιά όλων των ηλικιών εξερευνούν τα κρυμμένα μυστικά της όπερας, τα μη προφανή, φωτίζοντάς τα με διαφορετικό τρόπο. Οι «Μεταμορφώσεις» της Ομάδας Μουσικού Θεάτρου Ραφή, στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενεργοποιούν τη φαντασία και το δημιουργικό βλέμμα των παιδιών, ακονίζουν τη σκέψη τους, διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες με εργαστήρια κίνησης αλλά και συζητήσεις με προσκεκλημένους από ετερόκλητα πεδία. Ένα πρόγραμμα που τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μια ριζοσπαστική τέχνη που υμνεί διαχρονικά την ανθρώπινη ελευθερία.

Το εργαστήριο κάθε μήνα έως τον Ιούνιο είναι αφιερωμένο σε ένα διαφορετικό έργο. Σε αυτό του Νοεμβρίου, τα παιδιά μεταμορφώνονται σε ανεμόμυλους και με χορό, μουσική και σωματικό θέατρο αναπλάθουν τη δύναμη και την ομορφιά του ονείρου, γίνονται τα ίδια παραμύθι και περιπέτεια.

• 26 και 27 Νοεμβρίου | 17:00-19:00 | 9-12 ετών | Υποβολή συμμετοχής 6-17 Νοεμβρίου, μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ | ΕΛΣ: Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, τηλ. 213 0885700 (9:00-21:00)

 

4 → 5ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Kids Cinema

Εργαστήριο «Cinemini on Tour»

Ένα απίθανο μωσαϊκό ηρώων κάθε μεγέθους, χρώματος, είδους και προέλευσης, από τους δρόμους της Αθήνας μέχρι το διάστημα. Οι 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 34 χώρες που φιλοξενεί το φεστιβάλ αποτυπώνουν την πραγματικότητα και τον πλούτο των πολιτισμών του κόσμου μας και εμπνέουν παιδιά και εφήβους.

Το πρόγραμμα είναι πολύ πλούσιο, ενδεικτικά αναφέρουμε μόνο πως στην ενότητα «Kids’ Picks & Teens’ Picks» μαθητές και μαθήτριες της Δ′, Ε′, ΣΤ′ Δημοτικού και Α′ Γυμνασίου, σε ρόλο επιμελητή προγράμματος, είδαν, συζήτησαν και επέλεξαν ταινίες που αγγίζουν μια ευρεία θεματολογία από το σκέιτ ως την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και την οικολογία του μέλλοντος.

Cine-Kids

Πώς έμαθα να πετάω

Στο επίσης πλούσιο πρόγραμμα των εργαστηρίων του φεστιβάλ, περιλαμβάνεται φέτος και ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για γονείς, ανοίγοντας τη συζήτηση για το πότε αρχίζουμε να βάζουμε όρια, αλλά και πώς αυτά επηρεάζουν τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του παιδιού.

Το φεστιβάλ έχει προνοήσει με προσβάσιμες προβολές για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού, τα κωφά και βαρήκοα και τα άτομα με οπτική αναπηρία, ενώ, όπως κάθε χρόνο, η εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών σκηνοθετών είναι ισότιμη.

• 14-20 Νοεμβρίου | Προβολές στα: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Β. Σοφίας και Κόκκαλη), Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λ. Ηρώων Πολυτεχνείου 32), Κηφισιά Cinemax 1 & 2 (Λ. Κηφισίας 245), ΔΑΝΑΟΣ (Λ. Κηφισίας 109) | Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών και των εργαστηρίων εδώ

 

5 → Δύο Πορτρέτα, Ένα Κλικ, Πολλές Ιστορίες

Kontoglou-Goulandri

Το πρόσωπο του Νίκου Εγγονόπουλου γίνεται πορτρέτο από τον δάσκαλό του Φώτη Κόντογλου και εκείνος «απαντά» εικαστικά με μια γελοιογραφία του εαυτού του. Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της εικόνας δίνει το κίνητρο στα παιδιά να ανακαλύψουν τα κοινά στοιχεία αλλά και τις διαφορές ανάμεσα στα δυο πορτρέτα και να «ξεκλειδώσουν» διαφορετικές εποχές της τέχνης. Αλλά και να μάθουν πώς να δημιουργούν το δικό τους πορτρέτο με εναλλακτικούς τρόπους, αξιοποιώντας τη φωτογραφία και την εκτύπωση,

Goulandri-KontoglouΤο εργαστήριο «Δύο πορτρέτα, ένα κλικ» πραγματοποιείται το πλαίσιο του επετειακού εικαστικού αφιερώματος «Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

• Κάθε Κυριακή έως τις 18 Δεκεμβρίου | 12:30-14:00 | 8-12 ετών | Διάρκεια: 90’ | Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή: Ερατοσθένους 13, Αθήνα, τηλ. 210 7252895

 

6 → Ταξιδεύοντας με τις Επιστήμες από το Απειροστό στο Άπειρο

Herakleidon

Στον πρώτο κύκλο από τους τρεις του εργαστηρίου «Φύση μικροσκοπική κι απέραντη», η φυσική και η χημεία, οι επιστήμες που επηρεάζουν κάθε πτυχή της ύπαρξής μας, γίνονται αντικείμενο μελέτης μέσα από το σωματικό παιχνίδι, τα πειράματα, τη συζήτηση, αλλά και τη φυσική επαφή με τον υλικό κόσμο.

Στο πρώτο εργαστήριο του κύκλου (20 Νοεμβρίου), με τίτλο «Με δύναμη μεγάλη…», τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις έννοιες του χώρου και του χρόνου, των δυνάμεων, της κινηματικής και των ελατηρίων. Στο δεύτερο εργαστήριο, «Περί Αρχιμήδη ο λόγος» (4 Δεκεμβρίου), την τιμητική τους έχουν μοχλοί, τροχαλίες και άλλες χρήσιμες εφευρέσεις, ενώ εξετάζονται οι ιδιότητες των σωμάτων, ο Νόμος της Άνωσης και οι Νόμοι των Αερίων.  Στο τρίτο εργαστήριο, «Ηλεκτρομαγνητισμένη ατμόσφαιρα» (18 Δεκεμβρίου), τα παιδιά μαθαίνουν για τα ηλεκτρικά φαινόμενα, τις πυξίδες, τους φακούς και τη διττή φύση του φωτός.

• 20 Νοεμβρίου, 4 και 18 Δεκεμβρίου | 12:30-14:00 | 8 έως 12 ετών | Μουσείο Ηρακλειδών: Απ. Παύλου 37, Θησείο, τηλ. 210 3461981

 

7 → Στον Κόσμο των Comics και των Παραμυθιών

Hilda-Netflix

H Athens Comics Library και η Blender Gallery προσκαλούν παιδιά Δημοτικού σε μια σειρά εργαστηρίων γύρω από την τέχνη των comics. Θα γνωρίσουν καλύτερα αγαπημένους ήρωες και δημιουργούς και παράλληλα θα μάθουν βασικές τεχνικές και μυστικά της τέχνης των comics, έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες.

Στις 11 Νοεμβρίου, με το εργαστήριο «Naruto: η αλεπού-νίντζα των manga» θα ταξιδέψουν στην Ιαπωνία, τη χώρα των manga, για να γνωρίσουν τον Naruto και την παρέα του, ένα από τα πιο διάσημα shonen manga, και να μάθουν τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο αφηγούνται τις ιστορίες τους οι Ιάπωνες δημιουργοί.

Στις 18 Νοεμβρίου, με το εργαστήριο «Hilda: τα φανταστικά πλάσματα των παραμυθιών» θα βουτήξουν στον κόσμο των παραμυθιών και θα μάθουν τη σημασία του να πλάθεις έναν ολόκληρο κόσμο για να πεις μια ιστορία. Στη σειρά που έγινε μεγάλη επιτυχία και στο Netflix, η Hilda, ζει σε ένα απομονωμένο μέρος μαζί με τη μαμά της, που μοιάζει με τον δικό μας κόσμο, όμως σε αυτόν… τα βράχια γίνονται τρολ και τα κατοικίδια είναι αλεπούδες με κέρατα.

11 και 18 Νοεμβρίου | 17:45-19:15 | 6-12 ετών | Πληροφορίες: τηλ. 2130280597 – www.theblendergallery.com

 

8 → Παιχνίδια με τον Ήχο, τις Αισθήσεις, τα Υλικά

Paidiko MouseioΣτα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου απλά και καθημερινά υλικά, σε συνδυασμό με τις συλλογές του μουσείου, γίνονται έμπνευση για παιχνίδι. Σχεδιάζονται με άξονα την αλληλεπίδραση, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία με άλλα παιδιά, καθώς και με θεματικές που συνδέονται με την καθημερινότητά τους.

Τον Νοέμβριο θα γίνουν τα εργαστήρια: «Ας κάνουμε θόρυβο!» (4 Νοεμβρίου), στο οποίο θα πειραματιστούν με τους ήχους, «Το σώμα μου ένας μαγικός κόσμος» (11 Νοεμβρίου), στο οποίο θα παίξουν με τις αισθήσεις, «Αποτυπώματα της φύσης» (18 Νοεμβρίου), στο οποίο θα παίξουν με το χώμα και τη λάσπη για να δημιουργήσουν φυσικά αποτυπώματα, και «Κάτι γλυκό και τραγανό… μπισκότο!» (25 Νοεμβρίου), στο οποίο θα πειραματιστούν με τα υλικά μιας συνταγής.

• 4, 11, 18, 25 Νοεμβρίου | 16:00-16:50 | Ελληνικό Παιδικό Μουσείο: Β. Γεωργίου B 19, τηλ. 21 03312995

 

9 → Στο Eθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο «Θέλω να Βλέπω τους Θησαυρούς που δεν τους Χωράει Ανθρώπου Νους»

@ Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Την πρόσκληση της ξενάγησης απευθύνει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute και το ταξίδι θα ξεκινήσει από τις μικρές Κυκλάδες για να φτάσει στις «Πολύχρυσες» Μυκήνες. Όσοι την αποδεχτούν θα ανακαλύψουν μοναδικά έργα τέχνης, και θα γνωρίσουν την πολύπτυχη πολιτιστική ταυτότητα του πρώτου μουσείου της Ελλάδας. Ακόμα, θα δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως: «Τι σχέση έχει ένα πλοίο και ένα τηγάνι;» ή «Τι μυστικά έκρυβε το υπόγειο του μουσείου στην περίοδο της Κατοχής;».

Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 11:00 | για εφήβους άνω των 12 ετών (με συνοδεία ενηλίκου) | Διάρκεια ξενάγησης 1,5 ώρα (συνολική δράση: 2 ώρες) | Δηλώσεις συμμετοχής στη φόρμα που θα βρείτε εδώ | Αφετηρία: Προαύλιο Eθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα | Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: Αγίας Φιλοθέης 17, Πλάκα, τηλ. 210 3250341

 

10 → Η Αργοναυτική Εκστρατεία σε Role-Playing Game

Idryma Theoxaraki«Αν η ζωή είναι γρίφος, ο μόνος τρόπος για να τον λύσεις είναι να παίξεις το παιχνίδι» και με αυτή την προτροπή το Ίδρυμα Θεοχαράκη, καλεί τα παιδιά σε έναν κύκλο συναντήσεων στις οποίες, μέσα από RPGs (role-playing games), θα πάρουν μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Μαζί με τον Ιάσονα θα μπαρκάρουν στην Αργώ και θα σαλπάρουν για τρομερές περιπέτειες. Κάθε παιδί θα έχει έναν χαρακτήρα βασισμένο στην ελληνική μυθολογία με τις δικές του ιδιαίτερες δυνάμεις και δυνατότητες, τα όπλα και τις αδυναμίες του. Και όλα μαζί θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τέρατα, προκλήσεις και δοκιμασίες, ώστε να καταφέρουν να πάρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας.

• 19, 26 Νοεμβρίου, 3 και 10 Δεκεμβρίου | 17:00-19:00 | | 7-12 ετών | Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη: Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, τηλ. 21 03611206

 

11. Acting for Children’s Rights: Τα Δικαιώματα του Παιδιού Γίνονται Θεατρικό Έργο

Teen's RightsΤο «Acting for children’s rights!» είναι ένας πανελλαδικός εφηβικός διαγωνισμός και φεστιβάλ θεατρικού έργου, που πραγματοποιείται από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Mε θέμα το δικαίωμα κάθε παιδιού να ζει χωρίς διακρίσεις, καλεί έφηβους 12-18 ετών να γράψουν ένα πρωτότυπο θεατρικό μονόπρακτο, εμπνευσμένο από το άρθρο 2 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στο οποίο κατοχυρώνεται η απαγόρευση κάθε είδους διάκρισης.

Teens-RightsΣτο πρώτο στάδιο, η Επιτροπή του Διαγωνισμού θα επιλέξει δέκα έργα (τον Μάρτιο του 2023), τα οποία θα παρουσιαστούν υπό μορφή θεατρικού αναλογίου από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Νέο Ελληνικό Θέατρο και θα βιντεοσκοπηθούν, ώστε να αναρτηθούν στο Υoutube του Δικτύου (τον Μάιο του 2023). Θα παραμείνουν ανοιχτά σε ψηφοφορία για το κοινό (τον Ιούνιο του 2023), για να διακριθούν τα δυο επικρατέστερα έργα, τα οποία θα παρουσιαστούν υπό μορφή παράστασης σε φεστιβάλ που θα διοργανώσει το Δίκτυο τον Οκτώβριο του 2023.

Για εφήβους 12-18 ετών | Υποβολή έργων έως τις 31 Ιανουαρίου στη φόρμα συμμετοχής που μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Μουσικές Εκδηλώσεις Νοεμβρίου για Όλα τα Γούστα

Νοέμβριος με Θεατρικές Παραστάσεις

Έκθεση και Δημοπρασία 145 Έργων Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+