Έκθεση και Δημοπρασία 145 Έργων Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής

Gaitis

Εξαιρετικά έργα τέχνης με εξέχουσα θέση στην εικαστική ιστορία της χώρας μας περιλαμβάνονται στη δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής 19ου-20ού αιώνα που διοργανώνει η Vergos Auctions και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, στις 18:00, στο Ζάππειο.

«Το Τάμα»

Ο Νικόλαος Γύζης (1842-1901), ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα, της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου», ζωγραφίζει το 1875 ένα από τα εμβληματικότερα έργα του, «Το Τάμα». Το έργο, το οποίο βγαίνει προς πώληση για πρώτη φορά, υλοποιήθηκε έπειτα από ένα σύντομο ταξίδι του Γύζη στην Ελλάδα και τον Δεκέμβριο του 1875 πέρασε στα χέρια του Άγγλου έμπορου τέχνης Wallis.

Μέχρι σήμερα αποτελούσε μέρος ιδιωτικής συλλογής στην Αθήνα. Ο ζωγράφος πραγματοποίησε τρεις παραλλαγές του ίδιου θέματος (1874, 1875, 1886), γεγονός που μαρτυρά την αγάπη του για την απεικόνιση δραματικών καθημερινών στιγμών και, ειδικότερα, τη συγκίνησή του για την ερωτική απογοήτευση. Σημειώνεται ότι μια μεταγενέστερη παραλλαγή του έργου ανήκει στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.

«Αλληγορική Σύνθεση – Νίκη»

Η «Αλληγορική Σύνθεση – Νίκη» του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1967) είναι ένα ακόμη αριστούργημα της νεοελληνικής ζωγραφικής που συγκαταλέγεται στα έργα προς δημοπράτηση. Το συγκεκριμένο έργο ανήκει στην οικογένεια του καλλιτέχνη και εντάσσεται στο πλαίσιο των αλληγορικών συνθέσεων που πραγματοποίησε ο Παρθένης κατά τη δεκαετία του ’50.

Στον πρόσφατο κατάλογο της Εθνικής Πινακοθήκης με αφορμή την τρέχουσα έκθεση «Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967) – Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του», που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, δημοσιεύεται ως αυτόνομο έργο η φρίζα με τις τέσσερις ορθογώνιες σκηνές και το σχετικό προσχέδιο. Μια μικρότερων διαστάσεων εκδοχή του δημοπρατούμενου έργου συνοδευόμενη από πλήθος σχετικών προσχεδίων περιλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ακόμη Περισσότερα Έργα

Τα κορυφαία αυτά έργα πλαισιώνονται από μια σειρά έργων κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι: Σπ. Βασιλείου, Π. Βυζάντιος, Γ. Γαΐτης, Α. Γεραλής, Γκίκας (Χατζηκυριάκος), Δ. Διαμαντόπουλος, Ν. Εγγονόπουλος, Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ), Μ. Θεοφυλακτόπουλος, Χ. Καράς, Ν. Κεσσανλής, Γ. Κόττης, Γ. Λαζόνγκας, Κ. Μαλέας, Τ. Μαντζαβίνος, Γ. Μόραλης, Γ. Μαυροΐδης, Μποστ, Χ. Μπότσογλου, Γ. Μπουζιάνης, Δ. Μυταράς, Σπ. Παπαλουκάς, Παύλος (Διονυσόπουλος), Γ. Ρόρρης, Ε. Σακαγιάν, Π. Σάμιος, Σ. Σόρογκας, Γ. Σπυρόπουλος, Π. Τέτσης, Γ. Τσαρούχης, Γ. Τσίγκος, Β. Φωτόπουλος, Τζ. Χριστοφόρου, Χρύσα (Βαρδέα), Γ. Ψυχοπαίδης.


Νεοελληνική Γλυπτική

Τέλος, η νεοελληνική γλυπτική εκπροσωπείται επάξια στη δημοπρασία με έργα των Γ. Χαλεπά, Θ. Παπαγιάννη, Τάκη (Βασιλάκη), Χρ. Καπράλου, Γ. Λάππα, Γ. Παππά, Γ. Ζογγολόπουλου, Ε. Βερναρδάκη.

Πληροφορίες

Τα 145 έργα νεοελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής θα εκτίθενται σε αίθουσα του Ζαππείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ παράλληλα ο οίκος προσφέρει τη δυνατότητα ομαδικών ξεναγήσεων σε μαθητές και σπουδαστές.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 12:00-21:00 | Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, 10:00-21:00 | Τρίτη 29 Νοεμβρίου, 10:00-21:00

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Δημοπρασίες Εργων Τέχνης: Από τον Ηρόδοτο στα NFTs

Μουσείο Μπενάκη: «Γιάννης Μόραλης. Χώρος Ιδιωτικός»

Εργαστήριο στη Νάξο από την Πρωτοβουλία «Μια Βραδιά Κάτω από την Ελιά»

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+