Εργαστήριο στη Νάξο από την Πρωτοβουλία «Μια Βραδιά Κάτω από την Ελιά»

Η πολιτιστική πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» επιστρέφει μετά τη μελωδική βραδιά στις Κάμπονες και η δημιουργός της, Μαρία Πολυκρέτη, διοργανώνει φωτογραφικό εργαστήριο για τους εφήβους του νησιού με τίτλο «Μια βραδιά κάτω από την ελιά – Photo Lab».

Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Athens Photo World και της πολύ έμπειρης και καταξιωμένης ομάδας συνεργατών του. Η σειρά εργαστηρίων απευθύνεται στους μικρούς Ναξιώτες 13-18 ετών και θα πραγματοποιείται ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι και τον Απρίλιο του 2023, στην αίθουσα του Naxos Resort.

Με τους Φωτογράφους του Athens Photo World

Οι φωτογράφοι του Athens Photo World θα επισκεφθούν τη Νάξο και θα αναλάβουν να μυήσουν τα παιδιά στην τέχνη της φωτογραφίας με μια ιδιαίτερη προσέγγιση και διασκεδαστικό τρόπο. Με την καθοδήγησή τους, οι νέες και οι νέοι φωτογράφοι θα εκπαιδευτούν στην προσέγγιση του τοπίου, των ανθρώπων, των καθημερινών σκηνών και οποιουδήποτε άλλου θέματος τους προκαλεί περιέργεια, ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση. Στόχος της δράσης είναι τα νέα παιδιά να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις για μια καθημερινή τους ενασχόληση, αλλά ταυτόχρονα και η φωτογραφική αποτύπωση του τόπου και της ζωής του νησιού μέσα από τη φρέσκια ματιά τους.

Η Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση θα γίνει είτε με τη χρήση της κάμερας των κινητών τηλεφώνων είτε με τη χρήση ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Θα αναφερθούν οι αρχές της φωτογραφικής τεχνικής, καθώς και βασικές έννοιες, όπως κάδρο, σύνθεση, οπτική γωνία, «αποφασιστική στιγμή».

Επιπλέον, θα δοθούν απλές συμβουλές ψηφιακής επεξεργασίας της φωτογραφίας και θα γίνει απευθείας εξάσκηση τόσο με την παρουσία του φωτογράφου στη Νάξο όσο και διαδικτυακά με την αποστολή των φωτογραφιών για παρατηρήσεις και πιθανά σχόλια προς βελτίωση. Στο τέλος του εξάμηνου εργαστηρίου, οι καλύτερες και πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2023, πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Νάξο.

Για τη νέα αυτή δράση της πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» η Μαρία Πολυκρέτη τόνισε χαρακτηριστικά: «Αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι η τέχνη «γιατρεύει» την ψυχή του ανθρώπου. Υπό αυτή την έννοια, δε μπορεί να είναι μια ενασχόληση ευκαιριακή, εποχική, περιστασιακή. Όταν δημιουργήσαμε το “Μια βραδιά κάτω από την ελιά” στόχος μας ήταν εξαρχής να έχει μια ουσιαστική και διαρκή παρουσία και προσφορά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού.

Ταυτόχρονα, θελήσαμε να απευθυνθούμε στο πιο πολύτιμο και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας μας, τους νέους μας, οι οποίοι μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούν σήμερα τις εικόνες-φωτογραφίες περισσότερο από ποτέ. Αυτό το γεγονός καθιστά την εικόνα και τη χρήση της από τα παιδιά μας ένα πεδίο στο οποίο οφείλουμε ως ενήλικες και ως γονείς να προσφέρουμε μια εκπαίδευση, μια καθοδήγηση, η οποία θα κατευθύνει σε μια πιο υπεύθυνη και συνειδητοποιημένη χρήση της εικόνας από την πλευρά των παιδιών μας.

Παράλληλα θεωρούμε ουσιαστικής σημασίας να δώσουμε τη δυνατότητα έκφρασης και ενασχόλησης σε εκείνα τα παιδιά που επιθυμούν να εκδηλώσουν τη δημιουργικότητα και το καλλιτεχνικό τους ταλέντο μέσω της φωτογραφίας, διοργανώνοντας ένα εργαστήρι για εφήβους σε συνέργεια με τους καταξιωμένους επαγγελματίες της ομάδας του Athens Photo World, οι οποίοι συνεργάζονται και με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τον ίδιο σκοπό».

Πληροφορίες

Η συμμετοχή στο «Μια βραδιά κάτω από την ελιά – Photo Lab». Προϋπόθεση, η αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στον Ιnstagram λογαριασμό της δράσης: @naxos_photolab. Οι ημερομηνίες των workshops είναι: 12-13 Νοεμβρίου | 10-11 Δεκεμβρίου | 7-8 Ιανουαρίου | 25-26 Φεβρουαρίου | 25-26 Μαρτίου | 8-9 Απριλίου

Χορηγός του «Μια βραδιά κάτω από την ελιά – Photo Lab» είναι η Blue Star Ferries.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

CREaTE: Επιτυχημένη η Πρώτη Συνάντηση των Πρωταγωνιστών του Τουρισμού

Μαρία Πολυκρέτη: Μια Βραδιά Κάτω από μια Ναξιώτικη Ελιά

Δημήτρης Φραγκάκης: Στο 2023, με Στρατηγική για την Ενίσχυση του Brand της Χώρας

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+