Μουσείο Μπενάκη: «Γιάννης Μόραλης. Χώρος Ιδιωτικός»

Στις 26 Οκτωβρίου το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την πολυαναμενόμενη έκθεση «Γιάννης Μόραλης, χώρος ιδιωτικός». Η έκθεση, την οποία συνδιοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και η «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης», προβάλλει τις αφετηρίες των καλλιτεχνικών αναζητήσεων του ζωγράφου, τις εικαστικές του καταβολές και τη δημιουργική του πορεία, δίνοντας ωστόσο έμφαση στον άνθρωπο Γιάννη Μόραλη και στον ιδιωτικό του χώρο.

Η αθηΝΕΑ βρέθηκε στην έκθεση λίγο πριν τα εγκαίνια και προτείνει ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη. Μια έκθεση μετρημένη, φτιαγμένη με μεράκι, που παρουσιάζει με σεβασμό τη δουλειά του μέγιστου Γιάννη Μόραλη. Από τα πρώτα του έργα, νεαρός ακόμη, φτάνουμε στο υπέροχο, σαν από ταινία, «ατελιέ» του.

Δεν ήταν τυχαίο ότι στη δημοσιογραφική ξενάγηση σταθήκαμε λίγο περισσότερο στον ιδιωτικό χώρο του καλλιτέχνη, καθώς εκεί, εν τη απουσία του, τον «είδαμε» σε τρεις διαστάσεις.

Έργα Από την Εποχή που Ήταν Νέος

Με ζωγραφικά έργα του από τα νεανικά του χρόνια ως τα μεταγενέστερα, που δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί, καθώς τα περισσότερα ανήκουν στην οικογένειά του. Με σπάνια σχέδια των πρώιμων χρόνων, του ’20 και του ’30, όταν ο νεαρότατος ακόμη Μόραλης, γεννηθείς το 1916, έπαιρνε για πρώτη φορά τη μυρωδιά της λαδομπογιάς, όπως ο ίδιος έχει πει, κοντά σε μία θεία του, αδελφή της μητέρας του.

Το Ατελιέ του, τα Πινέλα του, οι Παλέτες του

Με το τετράδιό του, στο οποίο σχεδίαζε ως δεκάχρονος μαθητής, με τα χαρακτικά του, μελέτες και προσχέδια, γλυπτά, κεραμικές διακοσμητικές πλάκες, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων. Και φυσικά, με τον «εξοπλισμό» του ατελιέ του. Τον πάγκο εργασίας με τα πινέλα και τα σωληνάρια με τα χρώματα, τις παλέτες του και βέβαια το καβαλέτο.

Πληροφορίες

Διάρκεια Έκθεσης: 26.10.2022 – 08.01.2023
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 10:00-18:00 | Πέμπτη: 10:00-00:00 | Κυριακή: 10:00-16:00 | Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού: Κουμπάρη 1, Αθήνα, τηλ. 210 3671000

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Δημοπρασίες Εργων Τέχνης: Από τον Ηρόδοτο στα NFTs

Μουσείο Β&Ε Γουλανδρή: Ο Φώτης Κόντογλου και η Επιρροή του στους Νεότερους

10+1: Η Παιδική Ατζέντα του Οκτωβρίου

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι διευθυντής περιεχομένου της αθηΝΕΑς. Είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+