BioRural, ένα Nέο Ευρωπαϊκό Έργο προς μια Κυκλική Βιοοικονομία

BioRural

To BioRural, ένα νέο ευρωπαϊκό έργο, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe και στοχεύει στην ανάδειξη των δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών αγροτικών περιοχών προς μια κυκλική βιοοικονομία.

Τι Είναι;

Το έργο BioRural επιδιώκει να αναπτύξει ένα πλαίσιο μετάβασης προς μια βιώσιμη, συμπεριληπτική και κυκλική βιοοικονομία σε όλη την Ευρώπη και να υποστηρίξει καινοτόμες βιώσιμες λύσεις μικρής κλίμακας στις αγροτικές περιοχές. Με συνολική χρηματοδότηση περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το BioRural στοχεύει να καλύψει το κενό που υπάρχει μεταξύ των διαθέσιμων βιώσιμων καινοτομιών και της εφαρμογής τους στην καθημερινότητα των πολιτών.

Το έργο προωθεί την ανταλλαγή γνώσεων και ερευνά επιχειρηματικές ευκαιρίες με στόχο την αγροτική ανάπτυξη, μέσα από ένα δίκτυο 19 εταίρων από 14 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι θα συνεργαστούν για τον παραπάνω σκοπό τα επόμενα 3 χρόνια. Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα.

Ανάγκη των Αγροτικών Περιοχών

Η αγροτική Ευρώπη έχει άμεση ανάγκη από δομική αλλαγή. Ενώ η ψηφιοποίηση και οι έξυπνες συσκευές φέρνουν κοντά ανθρώπους από όλες τις γωνιές του κόσμου, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών δεν διαθέτουν ακόμα την ικανότητα να αξιοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες και, κατά συνέπεια, παραμένουν απομονωμένοι.

Τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεταναστεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα ο δημογραφικός καταμερισμός να είναι αρκετά άνισος: οι αγροτικές περιοχές κατοικούνται από το 30% του πληθυσμού της ΕΕ, παρόλο που αντιστοιχούν στο 80% της έκτασής της.

Οι Νέες Προκλήσεις

Επιπλέον, η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από συστήματα γραμμικής παραγωγής και μη ανανεώσιμες πηγές. Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες για τη μείωση αυτής της αναντιστοιχίας, το 2018 τα κράτη της ΕΕ παρήγαγαν 61,8 εκατομμύρια τόνους πλαστικού.

Οι επιπτώσεις της γραμμικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την εκτενή αστικοποίηση, έχουν δημιουργήσει καινούργιες προκλήσεις για τους ανθρώπους που κατοικούν στις αγροτικές περιοχές, όπως: μεγαλύτερο ρίσκο φτώχειας, περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και υποδομές και χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο σε σύγκριση με άλλες περιοχές της ΕΕ, καθώς και χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που αντιστοιχεί μόλις στο 75% του μέσου όρου της ΕΕ.

Το BioRural στοχεύει στην αντιμετώπιση και την επίλυση αυτών των οικονομικών, δημογραφικών και κλιματικών προκλήσεων, «αναπτύσσοντας ένα αποτελεσματικό πλαίσιο μετάβασης προς μια κυκλική βιοοικονομία και προβάλλοντας και προωθώντας λύσεις που θα επηρεάσουν θετικά όλες τις ευρωπαϊκές αγροτικές περιοχές», αναφέρει η ομάδα του έργου.

Αλλαγή με Θετικό Αντίκτυπο

Πιστό στη δέσμευσή του να φέρει δραστικές αλλαγές προς μια κυκλική βιοοικονομία, το BioRural υποστηρίζει καινοτόμες λύσεις στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης, με σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των κατοίκων των περιοχών αυτών και να ενισχύσει την αξία τους. Η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης της βιοοικονομίας στις αγροτικές περιοχές, αλλά και η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την υιοθέτηση σχετικών καινοτομιών, είναι μόνο η αρχή.

Το BioRural ήρθε για να ενισχύσει και να βελτιωσει τη συνεργασία μεταξύ σημαντικών «παικτών» στην αλυσίδα της βιοοικονομίας: αγρότες, αλιείς, δασοφύλακες, κατοίκους αγροτικών περιοχών, φορείς έρευνας και καινοτομίας, επιχειρήσεις, τοπικές αρχές, ΜΚΟ, σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά κέντρα.

Εκπαιδευτικές Δράσεις

Οργανώνοντας εκπαιδευτικές δράσεις, το BioRural θα μεταφέρει τη διαθέσιμη γνώση αναφορικά με τις δυνατότητες της βιοοικονομίας σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να λάβει υποστήριξη με βάση τις δικές του ανάγκες, από συμβουλευτική μέχρι αναλυτική καθοδήγηση.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν μια νέα ματιά όσοι ασχολούνται με αγροτικές δραστηριότητες, αλλά και να αναπτυχθούν επιχειρηματικά μοντέλα ικανά να επιταχύνουν την ανάπτυξη εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, ενισχύοντας την εισαγωγή λύσεων βιοοικονομίας στην Ευρώπη.

Ιστορίες Επιτυχίας

Τα 8 εγχειρήματα που έχουν ήδη μετατραπεί με επιτυχία από ιδέες σε προϊόντα πείθουν για τις μελλοντικές προοπτικές του έργου.

Στοχεύοντας να παράσχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες που να προσομοιάζουν στη φυσική διατροφή των ψαριών, η περιοχή Pustelnia στην Πολωνία, εισήγαγε το πιστοποιητικό για την ευημερία των ψαριών (Fish Welfare Certificate), ενώ το «Σταραμάκι» στην Ελλάδα, παράγει βιοδιασπώμενα καλαμάκια από τα απόβλητα των τοπικών καλλιεργειών κριθαριού. Παράλληλα, παράγει βιολογικό λίπασμα από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ που συλλέγονται από τοπικές καφετέριες, αντιμετωπίζοντας έτσι τα υψηλα ποσοστά ανεργίας στην αγροτική περιοχή του Κιλκίς. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εκπληκτικές ιστορίες επιτυχίας που συμπεριλαμβάνονται στο έργο, ενώ έρχονται ακόμη περισσότερες!

Η Αποστολή του BioRural

Όπως ανέφερε ο συντονιστής του έργου, δρ. Θάνος Μπαλαφούτης: «Η αποστολή μας είναι να ωθήσουμε τους ανθρώπους να σκέφτονται με βάση τις τοπικές ανάγκες, αλλά να πράττουν με βάση τις διεθνείς ανάγκες, χρησιμοποιώντας λύσεις βιοοικονομίας που θα έχουν θετικό και διαχρονικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Εκτός από την περιβαλλοντική προστασία, το επίκεντρο για εμάς είναι –πάνω από όλα– ο άνθρωπος: ανυπομονούμε να φέρουμε δραστικές αλλαγές στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, να ωθήσουμε τους ανθρώπους να συσπειρωθούν γύρω από αυτό τον σκοπό, και να τους έχουμε συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι!».

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Wise Greece: Γνωρίζουμε τη Μαρία από το The Soaphouse

CREaTE: Επιτυχημένη η Πρώτη Συνάντηση των Πρωταγωνιστών του Τουρισμού

MomCycle Σημαίνει Οικολογικός Τρόπος Κατανάλωσης

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+